Państwo Kościelne Rotria
Wizytówka Uniwersytetu Rotryjskiego - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Uniwersytet Rotryjski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=119)
+--- Wątek: Wizytówka Uniwersytetu Rotryjskiego (/showthread.php?tid=2015)

Wizytówka Uniwersytetu Rotryjskiego - Hieronim Sieniawski - 27.03.2020

[Obrazek: uniwersytet.png]

UNIVERSITAS ROTRIENSIS
SUB TITULO B. V. MARIAE SEDIS SAPIENTIAE

[Obrazek: 99862772665286735.jpeg]

Uniwersytet Rotryjski w Apostolskim Mieście Rotria to jedyna uczelnia w Pollinie, która może poszczyć się określeniem universitas ecclesiastica. Realizując to szczególne posłannictwo służby wobec Kościoła Rotryjskiego, nasza Alma Mater prowadzi badania oraz kształci studentów i doktorantów na trzech wydziałach - Teologicznym (Facultas Theologica), Obojga Praw (Facultas Utriusque Iuris) oraz Historycznym (Facultas Historica).

Według Statutu z dnia 9 marca AD 2020 studentem, a także doktorantem na Uniwersytecie Rotryjskim może zostać każdy mikronauta, który szanuje chrześcijański charakter uczelni. Nauczanie jest realizowane w trzech cyklach nawiązujących do średniowiecznego systemu organizacji tzw. studiów generalnych. Pierwszy z nich to kształcenie ad baccalaureatum, którego ukończenie skutkuje uzyskaniem stopnia bakałarza w określonej dziedzinie wiedzy. Drugi z nich to cykl ad licentiam, zaś jego absolwent otrzymuje stopień licencjusza. Ostatni poziom - obejmujący formowanie doktorantów - finalizuje się nadaniem zaszczytnego miana doktora.

Najważniejszym miejscem, skąd bije duchowe źródło życia społeczności akademickiej, jest kościół uczelniany pod wezwaniem Najświętszej Maryi Panny - Stolicy Mądrości, w którym znajduje się otaczana czcią gotycka figura Sedes Sapientiae. W nawiązaniu do tego niezwykle bliskiego związku Alma Mater z tym tytułem maryjnym, władze Uniwersytetu Rotryjskiego ustanowiły dzień 8 czerwca, kiedy Kościół w sposób szczególny wspomina ten tytuł maryjny, świętem patronalnym naszej akademii.

Uniwersytet Rotryjski to miejsce wyjątkowe, bowiem swoją filozofię nauczania opiera się tutaj na najlepszych tradycjach, które czerpiemy bezpośrednio z tego, co - jak głosi nasze motto - wynika z refleksji rozumu oświeconego wiarą (ratio fide illuminata). W swoich poszukiwaniach naukowych kierujemy się przede wszystkim wartościami takimi, jak Prawda, Piękno i Dobro. W tym duchu staramy się dawać autentyczne świadectwo, że fides i ratio nie stoją w sprzeczności, lecz dopełniają się jako dwa kompatybilne elementy jestestwa każdego człowieka.

[Obrazek: 99862772665286734.png]

RE: Wizytówka Uniwersytetu Rotryjskiego - Ametyst I Dziecię - 16.12.2021

Widzę, że niestety bobrazki gdzieś poznikały. Pamiętacie może, na czym był wzorowany budynek UR?

RE: Wizytówka Uniwersytetu Rotryjskiego - Pio Maria de Medici - 16.12.2021

Albo Angelicum albo Gregoriana. Ale chyba Angelicum, Cesare miał do niego sentyment. Pieczęć Uniwersytetu tez mam gdzies u siebie, ale nie mam z racji duszpasterskich czasu tego poszukać :/

Poszukamy. Szkoda, że tam nie byłem ostatnio, bo mam fajne zdjęcia z wakacji w Rotrii i chętnie bym gdzieś ich użył.

RE: Wizytówka Uniwersytetu Rotryjskiego - Pio Maria de Medici - 16.12.2021

Ja w tym roku byłem tylko na Gregorianie i kochanym Biblicum.

Miałem takiego znajomego, który przez chwilę pracował na Gregoriańskim. Teraz jest rektorem jednego z seminariów. Bardzo dawno się z nim nie widziałem.

RE: Wizytówka Uniwersytetu Rotryjskiego - Ametyst I Dziecię - 12.07.2022

W sposób prowizoryczny naprawiłem materiał ilustracyjny w oparciu o gmach Angelicum, który jakoś bardziej przypadł mi do gustu tak realnie (obok jest wiele znakomitych vintage shopów, niestety piekielnie drogich), jak i wirtualnie. Jeśli ktoś (na przykład Seine Panzereminenz @Pio Maria de Medici) byłby w posiadaniu ciekawszych ilustracji to chętnie przyjmę.