Państwo Kościelne Rotria
Rezygnacja - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+--- Wątek: Rezygnacja (/showthread.php?tid=2165)

Rezygnacja - Hieronim Sieniawski - 02.08.2020

[Obrazek: 32Gid.png]

Wasza Świątobliwość,
nie mogąc w spokoju sumienia spoglądać na całkowitą obstrukcję aparatu władzy Stolicy Apostolskiej, niniejszym składam rezygnację z urzędu Wielkiego Inkwizytora, o której przyjęcie pokornie wnoszę. Z przykrością stwierdzam, że organy państwa w dużej mierze nie funkcjonują, co uniemożliwia należyte administrowanie sądownictwem w Kościele oraz Państwie Kościelnym. Zarządzanie Kongregacją Świętej i Powszechnej Inkwizycji było dla mnie ogromnym zaszczytem, bowiem pozwalało na realne aplikowanie cnoty sprawiedliwości, którą jurysta Ulpian określał jako constans et perpetua voluntas ius suum cuique tribuendi. Niestety - w zaistniałej sytuacji - nie jest to wykonalne w takim stopniu, jakiego oczekiwałem, a który byłby niezbędny do skutecznego realizowania tejże posługi. Życzę swojemu następcy powodzenia, prosząc o dar roztropnego rozsądzania spraw na wzór króla Salomona dla niego.

Cum maxima reverentia,
kard. H. Sieniawski

RE: Rezygnacja - Pio Maria de Medici - 03.08.2020

Sua Eminenza,
Amico mio,
nie będę ukrywał ciężkich i ostrych słów. Ciężka jest sytuacja naszego Państwa, za którego stan ja również, jako Kamerling, biorę odpowiedzialność i uderzam się w pierś - a w swoim sumieniu, powinienem także ponieść i karę - jak wszyscy, którzy swym niedbalstwem zawinili stanowi obecnej Rotrii. Niemniej, ponieważ nikt tego dotąd nie uczynił, dziękuję Waszej Eminencji za staranną i dokładną pracę oraz wkładane we wszystkie obowiązki serce. Nie ukrywam, że zawsze stałem po stronie Waszej Eminencji, doceniając doświadczenie i wrodzoną mądrość. Jako Jan I zawsze uważałem rady Waszej Eminencji za najcenniejsze, a skutek nieposłuchanych porad wielokrotnie odbija się na mnie i Rotrii do dziś. Za każde dobre słowo, gest oraz czynność składam Eminencji serdeczne podziękowanie - w szczególności za zawsze okazaną przyjacielską dłoń.
(-) Pio Maria de Medici,
Cardinale Camerlingo

RE: Rezygnacja - Aurelio de Medici y Zep - 09.08.2020

Wasza Eminencjo, 

z żalem, ale również z pełnym zrozumieniem przyjmujemy Waszą rezygnację. Dziękujemy zarazem za wierną i oddaną służbę Kościołowi jako Wielki Inkwizytor. Do serca bierzemy sobie pełne troski słowa Wasze Eminencji.

Z apostolskim błogosławieństwem,
Ioannes PP. II

RE: Rezygnacja - Hieronim Sieniawski - 10.09.2020

[Obrazek: 32Gid.png]

Apostolskie Miasto Rotria, 10 września AD 2020

Wasza Świątobliwość,
ze smutkiem muszę poinformować, że po latach służby Kościołowi oraz Państwu Kościelnemu na różnych płaszczyznach, nadszedł taki czas, gdy moja aktywność będzie wielce ograniczona i niezadowalająca. W związku z takowym stanem rzeczy pokornie proszę o nadanie mi statusu emeryta, abym - przez brak czasu - nie blokował procesu elekcji kolejnych Biskupów Rotrii. Jednocześnie wnoszę o zwolnienie mnie z obowiązków Rektora Uniwersytetu Rotryjskiego-Prefekta Apostolskiego Seminarium Duchownego, Kamerlinga Kościoła Rotryjskiego, a także Jałmużnika Patriarszego. Przy tej okazji dziękuję Waszej Świątobliwości, Waszym Czcigodnym Poprzednikom, Najprzewielebniejszemu Kolegium Kardynalskiemu, jak też wszystkim współpracownikom. Jednocześnie deklaruję, że mimo wszystko postaram się uczestniczyć, w miarę możliwości, w życiu tak drogiej memu sercu Stolicy Apostolskiej. Niech podsumowanie dzieł, które - z Bożą pomocą - było dane mi prowadzić, stanowią słowa Apostoła Narodów: W dobrych zawodach wystąpiłem, bieg ukończyłem, wiary ustrzegłem. Na ostatek odłożono dla mnie wieniec sprawiedliwości, który mi w owym dniu odda Pan, sprawiedliwy Sędzia, a nie tylko mnie, ale i wszystkim, którzy umiłowali pojawienie się Jego (2 Tm 4, 7-8).

Cum maxima reverentia,
+ Hieronymus card. Sieniawski

RE: Rezygnacja - Aurelio de Medici y Zep - 24.09.2020

Wasza Eminencjo,

z żalem, ale i z serdecznym zrozumieniem przyjmujemy Waszą rezygnację, zarazem kierując największe wyrazy podziękowania i wdzięczności za tyle lat wiernej służby Kościołowi i owocnej współpracy. Nie był to czas stracony dla Państwa Kościelnego i Bożej Owczarni, a wniósł wiele w jej historię.
Przepełnia nas nadzieja, że będzie Wasza Eminencja często odwiedzać Patrymonium, zgodnie z cieszącą nas zapowiedzią. Gdyby zaś przyszły czasy, kiedy wrócą Wam czas i siły, zapraszamy do dalszej pełnowymiarowej pracy ad maiorem Dei gloriam. 
Z serca błogosławimy na czas odpoczynku.

Z Chrystusowym pozdrowieniem,
+ Ioannes PP. II