![]()  | 
| 
 Panel III: Czasy współczesne, Patriarchowie III Rotrii - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Uniwersytet Rotryjski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=119) +---- Dział: Wydział Historyczny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=331) +----- Dział: "Od Wiktora do Jana II" - Sympozjum Historyczne A.D. MMXX (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=350) +----- Wątek: Panel III: Czasy współczesne, Patriarchowie III Rotrii (/showthread.php?tid=2171)  | 
Panel III: Czasy współczesne, Patriarchowie III Rotrii - Mikołaj Dreder - 05.08.2020 Czcigodni, Czas na ostatni panel dyskusji, który skupi się na okresie od Farnese do Dredera. Chyba, że stanie się tak, że sympozjum potrwa dłużej niż pontyfikat Jana II, wtedy i okres rządów de Medici y Zeppa zostanie tutaj omówiony "na gorąco". Moi Drodzy, III Państwo Kościelne Rotria przypomina jedną, wielką sinusoidę. Wzrost podczas odbudowy Rotrii za rządów Aleksandra IV, Piusa V i Leona III, następnie zjazd w dół za pontyfikatu Sykstusa IV, który trwał prawie 3 lata - w czasie, których pojedyncze wyskoki dawały nadzieję na lepsze jutro. Pozytywy okresu 06.2016-02.2019? Myślę, że można zaliczyć do nich pontyfikat Klemensa III, który jako pierwszy z Biskupów III Rotrii wypełnił cały, wówczas półroczny pontyfikat, następnie ten trend utrzymał Pius VI - rządził 2 x po 6 miesięcy - złośliwi przeciwnicy Orańskiego twierdzą, że to był jedyny cel jego pontyfikatu, zrównać się z Aleksandrem III czasem spędzonym na Złotym Tronie. Trend pełnych rządów utrzymał również ostatni Patriarcha przedsoborowy, Sylwester I, który sam w sobie był bardzo nieaktywny, rządził pełne pół roku. Natomiast od 14 lutego, wraz z pontyfikatem Piusa Leona I, nastał czas posoborowy. od tej pory Biskup Powszechny włada Państwem Kościelnym i Kościołem Rotryjskim pełne cztery miesiące. Z czterech dotychczas zakończonych pontyfikatów posoborowych, aż 3 zakończone zostały w przewidzianym prawem terminie - po 4. miesiącach. W pamięć wielu z nam zapadł na pewno pontyfikat Aleksandra IV - Patriarchy Odnowiciela, który jednak zakończył się zbyt wcześnie. Z nieznanych mi powodów, więc liczę, że i kulisy renuncjacji pierwszego Biskupa III Rotrii zostaną tutaj omówione. Tak samo liczę na szczegółowe omówienie pontyfikatów Castigilioniego i pierwszego z Medyceuszy-Zeppów na Złotym Tronie. W mojej opinii, tercet pierwszych Patriarchów III PKR, położył spore podwaliny pod odbudowę Państwa Kościelnego. Wręcz uważam, że wtedy Rotria mogła bardzo szybko nawiązać do dawnej świetności, lecz okres dominacji Orańskich skutecznie zablokował Rotrii powrót na szczyt. A co, Czcigodni sądzą na ten temat? Zapraszam do dyskusji! RE: Panel III: Czasy współczesne, Patriarchowie III Rotrii - Stanisław Wieniawa - 05.08.2020 Sykstus IV nie dokończył swojego pontyfikatu. To Pius VI rządził rok. RE: Panel III: Czasy współczesne, Patriarchowie III Rotrii - Mikołaj Dreder - 07.08.2020 Czy to jedyne ciekawe wnioski, które dotyczą okresu III Rotrii? Proponuję, aby ten panel prowadzić za kolejnością, może najpierw skupimy się na trójce pierwszych władców IIIPKR - Aleksandrze IV, Piusie V oraz Leonie III. Jakie mają Dostojni wspomnienia z tego okresu? Czy uważacie, że ten czas został zmarnowany czy raczej okres ten dał wiele dobrego Państwu i Kościołowi Rotryjskiemu - wszak wtedy rotryjscy duchowni się zjednoczyli. Z wielką chęcią wysłucham Waszej opinii, dlatego oddaję Czcigodnym głos. RE: Panel III: Czasy współczesne, Patriarchowie III Rotrii - Mikołaj Dreder - 19.08.2020 (07.08.2020, 19:22:13)Mikołaj Dreder napisał(a): Czy to jedyne ciekawe wnioski, które dotyczą okresu III Rotrii? Czy nikt nie chce się wypowiedzieć? RE: Panel III: Czasy współczesne, Patriarchowie III Rotrii - Stanisław Wieniawa - 19.08.2020 Nie musimy się spieszyć. Ja na pewno się wypowiem, tylko mam teraz mało czasu.  
RE: Panel III: Czasy współczesne, Patriarchowie III Rotrii - Stanisław Wieniawa - 19.08.2020 Jak ocenicie Bracia rządy Patriarchy Klemensa III? Trochę zapomniane, a przecież dość udane. Patriarcha zachowywał przyzwoitą aktywność przez okres pontyfikatu. RE: Panel III: Czasy współczesne, Patriarchowie III Rotrii - Mikołaj Dreder - 19.08.2020 (19.08.2020, 14:54:06)Janusz Zabieraj napisał(a): Jak ocenicie Bracia rządy Patriarchy Klemensa III? Trochę zapomniane, a przecież dość udane. Patriarcha zachowywał przyzwoitą aktywność przez okres pontyfikatu. Uważam, że skoro zapomniane to po prostu nie były ciekawe. Sam analizując dzieje tamtego okresu nie znalazłem nic ciekawego. Zwykły pontyfikat bez fajerwerków. RE: Panel III: Czasy współczesne, Patriarchowie III Rotrii - Pio Maria de Medici - 19.08.2020 Klemensem III był Kosma Medycejski? To dość sporo z tego okresu pamietam. RE: Panel III: Czasy współczesne, Patriarchowie III Rotrii - Mikołaj Dreder - 19.08.2020 (19.08.2020, 16:43:16)Pio Maria de Medici napisał(a): Klemensem III był Kosma Medycejski? To dość sporo z tego okresu pamietam. Jednym Kosma, a drugim de Cordoba. Mieliśmy dwóch Klemensów III - antypapę oraz papę III PKR. RE: Panel III: Czasy współczesne, Patriarchowie III Rotrii - Stanisław Wieniawa - 19.08.2020 Miałem na myśli de Cordobę.  |