![]() |
|
Dysputa VII - reforma Kurii Rotryjskiej - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217) +--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104) +---- Dział: Archiwa Apostolskie (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=495) +----- Dział: Zespół Archiwalny "Sobory i Synody" (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=227) +------ Dział: Święte Sobory Kościoła Rotryjskiego (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=243) +------- Dział: Sobór Florencki III (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=351) +------- Wątek: Dysputa VII - reforma Kurii Rotryjskiej (/showthread.php?tid=2235) |
Dysputa VII - reforma Kurii Rotryjskiej - Stanisław Wieniawa - 08.10.2020 Cytat: RE: Dysputa VII - reforma Kurii Rotryjskiej - Mikołaj Dreder - 11.10.2020 Wasza Świątobliwość, Ojcze Święty, Ekscelencjo Legacie, Czcigodni Ojcowie Soborowi, Na wstępie pragnę powiedzieć, że nie jestem zwolennikiem reformy Kurii Rotryjskiej. Uważam, że obecne dwie Kongregacje wchodzące w skład Kurii - ds. Kościoła i Duchowieństwa od ds. Dyscypliny - są odpowiednie dla naszych potrzeb i legitymują się sporym potencjałem. Problem w tym, że my źle - póki co - wykorzystujemy ten potencjał. Również uważam, że Sekretarz Stanu łączący w sobie funkcję ministra spraw wewnętrznych i zagranicznych, a także funkcję szefa rządu to dobre połączenie - takie, które likwiduje martwe urzędy w Kurii Rotryjskiej. W tym wypadku, wnioskuję jednak przed Świętym Soborem, o utworzenie nowej Kongregacji - poświęconej laikatowi i promocji Kościoła Rotryjskiego. I tak; wiem, że wieku z Was powie - "to nie jest potrzebne", "to jest nam zbędne", "niby co ma robić prefekt tej kongregacji", "nie wiadomo w zasadzie, jak mają wyglądać prace tej prefektury", etc. etc. Oto właśnie chodzi, że każdorazowy Prefekt musiałby obrać własny kierunek polityki, prowadzonej przez siebie Kongregacji - dbanie o pozytywny PR Państwa Kościelnego, archiwizowanie komentarzy zagranicy na temat Kościoła i Państwa Rotryjskiego, prowadzenie - hmm - pewnej narracji mającej na celu wypromowanie naszej Mikronacji wewnątrz i poza granicami Pollinu (wiem, wiem, że to trudne, ale nie jest niemożliwe) - czy też dbanie o poprawne relacje kościołów partykularnych z wiernymi, interwencje w przypadku gdyby nastąpił konflikt na linii ordynariusz-wierni. W zasadzie, te obowiązki dotyczące kontaktowania się z wiernymi mógłby pełnić Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa, jednakże jak sama nazwa wskazuje - jego zadania dotyczą bardziej spraw administracyjnych Kościoła oraz kleru. Niemniej wszystko zostawiam Wam, Czcigodni Ojcowie Soborowi, pod rozwagę. RE: Dysputa VII - reforma Kurii Rotryjskiej - Pio Maria de Medici - 12.10.2020 Wasza Świątobliwość, Przewielebni Ojcowie Soborowi, Najdrożsi Goście, pozwolę sobie na wypowiedź, jako Sekretarz Stanu, który od długiego czasu pełnię ten urząd i przeżywałem już różne pozycje Kurii, od jej wzniesienia aż do poniżenia, przeżywałem jej różne kształty, formaty, reformy, deformy, osoby i osobowości. Obecny kształt Kurii, wypracowany przez kardynała Dredera uznaję za najlepszy z możliwych na obecne czasy. Nie widzę problemu, aby ten administracyjny stan zostawić w tym kształcie jaki jest, on jest dobry - tylko potrzebuje aktywnych prefektów (a to już kompletnie inna sprawa). Widzę jednak potrzebę ukształtowania Kongregacji, jak gdzieś zaproponował kardynał Dreder w prywatnej rozmowie, jako Kongregacji Rozkrzewiania Wiary, która działałaby na zasadach opisanych przez Jego Eminencję - ale, prowadzoną nie przez kapłana, ale świeckiego. Świecki ma inny pogląd na świat niż my, opaśli i często leniwi duchowni. Dlatego tym bardziej popieram stworzenie takiej Kongregacji - jej praca jest ciężka, ale będzie bardzo owocna - już można szukać świeckiego, który pragnie włączyć się w to dzieło Kościoła. Z serca popieram projekt w wizji kardynała Dredera. RE: Dysputa VII - reforma Kurii Rotryjskiej - Stanisław Wieniawa - 12.10.2020 Cóż, nie jest to zły pomysł, tylko nadal uważam, że brakuje nam ludzi i pomysłów. RE: Dysputa VII - reforma Kurii Rotryjskiej - Mikołaj Dreder - 12.10.2020 (12.10.2020, 09:45:26)Janusz Zabieraj napisał(a): Cóż, nie jest to zły pomysł, tylko nadal uważam, że brakuje nam ludzi i pomysłów. Osobiście jestem zwolennikiem, aby na czele tej Kongregacji stał świecki, ale z uwagi na to, że aktualnie w Państwie Kościelnym działa jeden świecki (Ekscelencja von Habsburg) to nie proponowałem otwarcie tego typu rozwiązania. Chyba, że Jego Ekscelencja von Habsburg wyrazi chęć pracy na tym stanowisku kurialnym albo sami wytypujemy grono osób, którym zaproponujemy pracę w Kurii Rotryjskiej. No... Póki co to przyszłość. Mimo wszystko, najlepszym rozwiązaniem będzie powierzenie tej Kurii osobom świeckim. Któż jak nie-duchowny, będzie znał najlepiej potrzeby Braci w laikacie? Wręcz uważam, że ograniczanie się tylko do duchownych na stanowiskach administracji centralnej mocno nas ogranicza. Regularna rotacja tych samych osób na najważniejszych stanowiskach doprowadzi nas z czasem do wypalenia, a co za tym idzie kryzysu. Oczywiście nie mówię tutaj o mianowaniu Kamerlingiem czy Sekretarzem Stanu osoby świeckiej - nie, nie; ale sama obecność świeckiego w Kurii Rotryjskiej i kierowanie - moim zdaniem - bardzo ważną Kongregacją powinna nam dać dużo korzyści. Inne spojrzenie na problemy Mikroświata, nowatorskie rozwiązania, a przede wszystkim odświeżenie elit politycznych. Osobiście mam w głowie kilka nazwisk osób, którym można zaoferować powierzenie tego stanowiska, ale wstrzymam się z tym do zakończenia Soboru, przynajmniej do momentu podjęcia decyzji czy jesteśmy za czy przeciw Kongregacji Rozkrzewiania Wiary. Ekscelencjo Zabieraju, W przypadku samej Kongregacji Rozkrzewiania Wiary może brakować pomysłów z wielu względów. Póki co w zasadzie nawet nie ustaliliśmy czym konkretnie będzie zajmować się ta prefektura. Mówić o braku pomysłów możemy też z wielu innych względów - chociażby z tych, że większość z nas od wielu lat pracuje w administracji rotryjskiej, pojawiło się pewnego rodzaju wypalenie - osoba świecka może sprawić, że jej świeże spojrzenie na sprawy administracji rotryjskiej, odświeży i nasze umysły, a w skutek owocnych debat o zarządzaniu Państwem Kościelnym, nowe pomysły na działania i aktywność pojawią się jak grzyby po deszczu. Osobiście poszedłbym również o krok dalej - funkcję asystenta czy też zastępcy Sekretarza Stanu, Prosekretarza, też powierzyłbym osobie świeckiej. Wówczas w Kurii Rotryjskiej mielibyśmy stosunek 3:2 dla duchownych, moim zdaniem to optymalne rozwiązanie i podkreślenie rangi świeckich, a ich wprowadzenie do Kurii może otworzyć nowy rozdział w jej historii, czy też historii Państwa Kościelnego. RE: Dysputa VII - reforma Kurii Rotryjskiej - Stanisław Dmowski - 12.10.2020 Szanowni, zauważyć można u nas podobną tendencję, co w realnym odpowiedniku tj. pragnienie większego udziału ludzi świeckich w funkcjonowaniu tej pięknej machiny zbawienia, jaką jest Kościół. Tylko, że różne pobudki są tych działań, w przypadku realnym chętnych do kleru ubywa, toteż racjonalną wydaje się chęć, by w większych parafiach sprawami przykładowo ekonomii zajmowali się wyznaczeni świeccy. U nas naturalnym zawsze wydaje się przybranie sutanny i działanie w strukturach duchowieństwa. Świeckich u nas jak można to zaobserwować na przestrzeni lat było niewielu a jeśli już to głównie czy to w strukturach wojskowych podległych patriarsze czy też w lennach. Zgadzam się z konkluzjami wypracowanymi przez Eminencję Dredera i Eminencję Medici. Przede wszystkim obecny model podziału kurialnego jest dobry, dla wydobycia jego potencjału potrzeba jednak dobrej obsady poszczególnych kongregacji oraz angażu młodszych duchownych do wsparcia ich pracy. To się wydarzyło przy okazji poprzednich pontyfikatów, z różnym skutkiem oczywiście, Kongregacja ds. Kościoła i Duchowieństwa w ostatnim czasie podjęła bardzo ciekawe przedsięwzięcia, druga natomiast Kongregacja od dłuższego już czasu wykazuje mniejszą aktywność. Sama idea Kongregacji ds. Rozkrzewiania Wiary, mająca być w zamyśle swoistym ministerstwem propagandy nie jest moim zła. Osobiście uważam, że takimi rzeczami powinien zajmować się sekretarz stanu, jednak nie będę umierał za to, bo i ten pomysł niesie ze sobą pewne pozytywy w postaci nowych kontaktów, które moglibyśmy uzyskać za pomocą świeckiego prefekta, nowych spojrzeń i myśli. Sprawy kontaktu między biskupem diecezji a wiernymi pozostawiłbym jednak pod pieczą Kongregacji ds. Kościoła, nie odejmujmy jej aż nadto zadań. Zostaje nam tylko pytanie, czy znajdą się osoby odpowiednie do zajęcia stanowiska w tej nowo wyszykowanej Kongregacji, bo w samej Rotrii takiej osoby nie widzę (śmiem twierdzić, że Ekscelencję Habsburga bardziej rajcują kwestie wojskowe aniżeli kurialne, administracyjne, ale być może się mylę i warto by było zapytać u źródła). RE: Dysputa VII - reforma Kurii Rotryjskiej - Pio Maria de Medici - 12.10.2020 Pytanie: czy musi być to mieszkaniec Rotrii? A może ściągniemy kogoś i ustanowimy z zagramanicy? RE: Dysputa VII - reforma Kurii Rotryjskiej - Mikołaj Dreder - 12.10.2020 (12.10.2020, 11:29:18)Pio Maria de Medici napisał(a): Pytanie: czy musi być to mieszkaniec Rotrii? A może ściągniemy kogoś i ustanowimy z zagramanicy? Tak właśnie. Często osoba spoza środowiska może przynieść szereg korzyści. Samo spojrzenie na problem z innej strony to dużo. Ktoś, komu Rotria jest obca dostrzeże błędy i braki w jej funkcjonowaniu, których my nigdy nie dostrzeżemy. RE: Dysputa VII - reforma Kurii Rotryjskiej - Stanisław Dmowski - 12.10.2020 (12.10.2020, 11:29:18)Pio Maria de Medici napisał(a): Pytanie: czy musi być to mieszkaniec Rotrii? A może ściągniemy kogoś i ustanowimy z zagramanicy? Ja też nie widzę przeszkód w tym, by była to osoba z zagranicy. Byle odpowiednia! Rysują mi się zresztą w głowie pewne kandydatury... RE: Dysputa VII - reforma Kurii Rotryjskiej - Stanisław Wieniawa - 12.10.2020 Mnie też. |