Państwo Kościelne Rotria
Wehikuł czasu - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102)
+--- Wątek: Wehikuł czasu (/showthread.php?tid=2265)

Wehikuł czasu - Aurelio de Medici y Zep - 30.10.2020

Zapraszam Braci do udziału w zabawie "pożyczonej" z Facebooka, a mianowicie do udawania, że znajdujemy się w zupełnie innym momencie dziejowym. Epoka jest dowolna, po wyczerpaniu tematu każdy może zarzucić nowy i przenieść nas w przeszłość lub w przyszłość. Jeśli chcemy dodać coś, co nie mieści się w kontekście zabawy, użyjmy kwadratowych nawiasów lub kursywy. Możemy wcielać się w inne postaci, zwłaszcza bardzo odległe historycznie, ale nie nadużywajmy tego. Można również uczestniczyć w zabawie, jeśli nie pamiętamy czasów, które są odtwarzane. Pamiętajmy też, że to zabawa, więc ortodoksyjna wierność faktom nie jest priorytetowa. Pozwolę sobie zacząć od przywołania epoki, która była czasem moich początków, powrotu po latach - wakacje 2017 roku. Jeszcze raz zapraszam!

Jak Bracia myślą, jest szansa, że Orańscy oddadzą kiedyś władzę? Mam wrażenie, że ten stabilny, ale nudny okres będzie trwał wiecznie. Medyceusze nie mają szansy na elekcję. Jego Świątobliwość na pewno nigdy nie pozwoli na wybór JE Paola Carla de Medici y Zep, a w wybór Jego Wielkoksiążęcej i Arcykatolickiej Mości Carla Lorenza de Medici y Zep również nie mogę uwierzyć. Obstawiam, że ponownie wybrany będzie Jego Świątobliwość, bo przecież Wilhelm Orański pozostaje w związku małżeńskim. Ale kto następny? Mają Bracia jakieś przewidywania?

Z pozdrowieniem,
ks. Aurelio Bentini 

RE: Wehikuł czasu - Mikołaj Dreder - 31.10.2020

Tak dużo bym dał, by przeżyć to znów
Wehikuł czasu, to byłby cud!
Mam jeszcze wiarę, odmieni się los
Znów kwiatek do lufy wetknie im ktoś

Nie jestem na bieżąco z wydarzeniami w Rotrii, ale z racji, że niewiele się tutaj dzieje, można łatwo się połapać we wszystkim. Póki co Orańskim nie wyszły trzy pontyfikaty - Sykstusa IV i Bonifacego I oraz antypatriarchy Aleksandra IV. Wszyscy pokładają nadzieję, że Albert, niedawno obrany Piusem VI, udowodni wszystkim na co stać Orańskich. Znając jego osobiste ambicje, będzie dążył do tego, aby dożywotnio rządzić Rotrią. Jesteśmy w takim punkcie dziejów, że chyba nikt nie przerwie hegemonii Orańskich - co najwyżej, Albert będzie rządził na przemian ze swoim ulubieńcem, Wilhelmem. Pozostaje nam zaakceptować ich dominację nad Rotrią, chociaż osobiście liczę na elekcję kogoś z niższego duchowieństwa - lobbowanego przez Manciniego młodego Bentiniego lub samego Manciniego. Może Fer... znaczy Berden?

Pamiętający o Rotrii wygnany Brat,
Mikołaj Dreder

RE: Wehikuł czasu - Aurelio de Medici y Zep - 31.10.2020

Szczęść Boże, miło Brata poznać, nie miałem wcześniej okazji Smile Dość trafne uwagi, choć nieprawdopodobna wydaje mi się elekcja abpa van Berdena, bo od dawna pozostaje nieaktywny. Cuda jednak się zdarzają i być może jeszcze do nas wróci. Chętnie bym go poznał.
Moja kandydatura na konklawe? Huh  Nie mogę w to uwierzyć!
Ciekawi mnie bardzo zdanie mojego Ojca Paola. `