Państwo Kościelne Rotria
Dom mody "Faradobus - Kreacje" - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: TERYTORIA ROTRYJSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=380)
+--- Dział: Prowincje Państwa Kościelnego (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=324)
+---- Dział: Dobra ziemskie (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=321)
+----- Dział: Marchia Mediolanu (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=294)
+------ Dział: Mediolan (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=454)
+------ Wątek: Dom mody "Faradobus - Kreacje" (/showthread.php?tid=2349)

Dom mody "Faradobus - Kreacje" - Ametyst I Dziecię - 12.12.2020

[Obrazek: 85_22_11_20_5_31_21.png]
[Obrazek: 85_10_12_20_8_51_40.png]

W Mydlojanie otwarto kolejną mekkę dla miłośników mody stylowego ubioru. Al Bazar zarządzany przez Lina jest stolicą krawiectwa typu rotryjskiego: lekkiego i dobrego do noszenia w ciepłym klimacie. Jest ono obecnie bardzo popularne, ale nie do końca uniwersalne. Ja sam, przyzwyczajony do nieco niższych temperatur, pragnąłem stworzyć coś, co odzwierciedlałoby mój gust idący raczej w stronę flaneli, jodełek, delikatnych krawatów i szkotlandzkiej kraty. Takim miejscem staje się powoli dom mody przy Via Sante Margherita, któremu nadałem markową nazwę "Faradobus - Kreacje" ("FK").

[Obrazek: obraz.png]

Dom jest jedną z niezależnych instytucji artystycznych Kompanii Faradobusów. Nad jego działalnością czuwam osobiście, zaś dyrektorem artystycznym został mój daleki krewniak z Hirschbergii, Prinz Christian Paul Faradobus. Wspólnie postawiliśmy na styl, którego nauczyłem się w czasie moich krótkich rządów w Królestwie Anglii i Walii. Prym wiodą różne typy wełny, z których szyte są gładkie, kraciaste oraz jodełkowe marynarki z odpowiednio szerokimi klapami, a także spodnie z wysokim stanem oraz płaszcze. Popularne jest noszenie ich w połączeniu z cienkimi swetrami. Bardziej wymagający klienci sięgają po kaszmir. W przeciwieństwie do wytworów Al Bazaru projektanci "FK" unikają rzucających się w oczy kolorów celując raczej w ciekawe, ale klasyczne wzory. Cechą charakterystyczną stylu promowanego przez dom są dodatki: szelki na guziki, kaszkiety, krawaty typu knit i wzorzyste, bawełniane poszetki.

Jednym z pierwszych modowych hitów wypuszczonych i wylansowanych przez "FK" jest ta oto marynarka:

[Obrazek: dmfaradobus.png]

Zaprojektowałem ją osobiście według wskazówek, których we śnie udzielili mi Wielki Sternik wraz z Yves'em Saint Laurentem. Wykonana została z wysokiej jakości wełnianej, granatowej tkaniny o wyjątkowo udanym splocie. Uwagę, zwłaszcza w tych czasach, przykuwają szerokie klapy oraz złote guziki. Te ostatnie wpisują ciuch w krąg tak zwanych "marynarek klubowych", ale aby się trochę z niego wyłamać postawiłem na model jednorzędowy. Cechą charakterystyczną są również ukośne, nakładane kieszenie, co nadaje projektowi walor "codzienności" przy zachowaniu elegancji. Marynarka, nazywana już popularnie ametystką, stanowi dobre połączenie stylu formalnego oraz użytkowego. Od kilku dni bije rekordy popularności wśród dobrze ubranych mężczyzn z całego v-świata.

Intensywna kampania reklamowa przedstawia ametystkę jako model dla ludzi w każdym wieku

"FK" odróżniają się od Al Bazaru również tym, że oprócz mody męskiej zajmuje się także projektowanie kreacji przeznaczonych dla kobiet. W tym przypadku odwołujemy się do najlepszych tradycji Marie Zelie haute couture. Tak jak w przypadku odzieży dla panów tępimy wypchane ramiona i wąskie klapy tak tu naszym celem jest wyeliminowanie tych wszystkich dżynsów, ledżynsów i innych szmat na rzecz dobrych wzorów zaprowadzonych przez Krystiana Diora i Jana Pawła Gaultiera. Wyznajemy zasadę, że rozwój mody tak naprawdę skończył się w 1968 roku, a to co powstało później to są co najwyżej dobre (klasyczne) wzorce oraz złe wypaczenia. Wydaje mi się, że konserwatywna Rotria to idealne miejsce na takie biadolenie i dlatego pierwszy dom mody postanowiłem otworzyć właśnie tu.

[Obrazek: IMG-20200219-132605.jpg] [Obrazek: obraz.png]

RE: Dom mody "Faradobus - Kreacje" - Aurelio de Medici y Zep - 13.12.2020

Wreszcie będzie można robić w Rotrii memy z gatunki steal his look.

RE: Dom mody "Faradobus - Kreacje" - Ametyst I Dziecię - 27.12.2020

Marynarka mojego autorstwa bije rekordy popularności wśród młodzieży arystokratycznej i inteligienckiej na całym Polinie. Powoli staje się obowiązkowym elementem wyposażenia męskiej szafy każdego szanującego się członka elyty społecznej i towarzyskiej. Nasz dom mody otrzymał niedawno list od niejakiego barona Wilhelma Trampa (14 l.) zamieszkałego na stałe w austro-węgierskiej Słowenii:

Modą męską interesowałem się właściwie od niemowlęctwa, ale przełomowa okazał się dla mnie lektura felietonów pana Giovanni di Adamo (po italiańsku, bo rodzice zapewniają mi od dziecka prywatne lekcje), który polecał usługi Waszego domu. Mama zawsze potrafiła się fajnie ubrać; niestety Tata, mimo wysokiej pozycji na dworze, jest jej przeciwieństwem. (...) Wasza "Ametystka" świetnie sprawdza się kiedy trzeba zaimponować stylem kolegom z gimnazjum. Materiał jest doskonały - szkotlandzka wełna jest miła w dotyku i łatwo schodzą z niej plamy po alkoholu i pawiach, które byłem puszczałem w czasie rautów. (...) Pozdrawiam serdecznie Bardzo Wspaniałego Króla Ametysta i wszystkich projektantów "FK"!

To ja z Mamą

RE: Dom mody "Faradobus - Kreacje" - Karol Medycejski - 27.12.2020

Tylko rękawy trochę za długie. Widać wpływ ojca, znanego mi zresztą z okresu mojej bytności w Monarchii nuworysza. Kiedy tam regentowałem, co dwa dni dobijał się do Hofburga z propozycją, czy wręcz żądaniem, budowy muru na austro-węgierskiej granicy.

RE: Dom mody "Faradobus - Kreacje" - Ametyst I Dziecię - 27.12.2020

Wysłałem mu w odpowiedzi kilka wskazówek wraz z nagrodą w postaci mojej najnowszej książki o uprawie pszenżyta.

RE: Dom mody "Faradobus - Kreacje" - Ametyst I Dziecię - 10.01.2021

Jako, że przyszła sroga, jak na warunki rotryjskie, zima Faradobus - Kreacje przygotowały sezonową ofertę płaszczy, których ceny zaczynają się już od 50 lirów. Istnieje możliwość skorzystania z oferty "wieszakowej" albo uszycia wymarzonego modelu na miarę. Zachęcam do korzystania. Wszystkie płaszcze wykonane są z wysokiej jakości materiałów (wełna, kaszmir), a Dom Mody gwarantuje pięcioletnią gwarancję.

[Obrazek: e0d92c63b8c416e5c4eb5bba627b9a12.jpg]

RE: Dom mody "Faradobus - Kreacje" - Ametyst I Dziecię - 25.03.2021

[Obrazek: 85_25_03_21_10_47_21.png]

Przyszła nowa pora roku, więc najwyższy czas na nową kolekcję. Tym razem bezpośrednią inspiracją był mój niedawny kontakt z kontrahentami z Razuri - odkryłem, że tak zwane rzułte ludzie nie noszą kimona, ale są naprawdę dobrze ubrani i potrafią wiązać krawat. Postanowiłem zaprosić do współpracy grupę razurijskich i zongijskich modeli. Specjalnie dla nich zaprojektowałem kilka wiosennych zestawów w różnych kolorach i na różne okazje. Kolekcja ta nosi nazwę Wybór Ametysta. Obejmuje przede wszystkim garnitury, marynarki, ale także prochowce i dodatki. Już w przyszłym tygodniu będą one dostępne w wybranych salonach, a także w szołrumach Kreacji.

Jako ciekawostkę dodam, że w ramach promocji kolekcji specjalnie skomponowano ścieżkę dźwiękową, a największe miasta mikroświata obwieszono bilboardami.

RE: Dom mody "Faradobus - Kreacje" - Ametyst I Dziecię - 02.07.2021

Dziś w Domu Mody odbył się pokaz nowej kolekcji o wdzięcznej nazwie "Kleks", która jest autorskim dziełem znanego mydlojańskiego projektanta Voitullo Choroscaniniego. Zapraszam do obejrzenia relacji z pierwszego pokazu!

RE: Dom mody "Faradobus - Kreacje" - Ametyst I Dziecię - 18.09.2021

Dziś w Bialenii otwarta została bliźniacza firma Faradobus - Kreacji czyli Poszewka.bia - sieć sklepów z garniturami dla mniej wymagającej klienteli. Co prawda nie będę nią profanować tutejszej ziemi, tej ziemi, ale zainteresowanych zachęcam do zapoznania się z ekstrawagancką ofertą.