![]()  | 
| 
 Admonitio - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217) +--- Dział: Urzędy Kurialne (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=502) +---- Dział: Kongregacja ds. Dyscypliny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=254) +---- Wątek: Admonitio (/showthread.php?tid=2353) Strony:  
1
2

| 
Admonitio - Gagik Bagratyda - 23.12.2020 Cytat: RE: Admonitio - Mikołaj Dreder - 23.12.2020 Cóż, przykro mi to czytać. Sutanna i insygnia biskupie powinny być noszone z dumą na obszarze całego Pollinu. Dobrze, że Brat czuwa i informuje nas o zaistniałej sytuacji. RE: Admonitio - Gagik Bagratyda - 23.12.2020 Dodam, że także Wilhelm Orański, niedługo przed swym odejściem z Rotrii, okazywał niską (znacznie mniejszą, niż JE Stanisław) aktywność w Rotrii, miast tego w stroju świeckim biorąc udział w zabawach i wydarzeniach za granicą, dlatego podobne zachowanie jest dla mnie sygnałem ostrzegawczym. Jeśli chodzi o punkt drugi, sądzę, że zaangażowanie JE w Suderlandzie jest dla nas okazją do ponownego zawarcia konkordatu z tym państwem, choć oczywiście JE może się tym zająć dopiero po wyborach. Negocjacje mogą być utrudnione, ponieważ to Rotria zerwała poprzedni konkordat i jak dotąd za to nie przeprosiła. RE: Admonitio - Mikołaj Dreder - 23.12.2020 Sprawa Wilhelma Orańskiego była już przerabiana wielokrotnie. Pozostaje mi życzyć nam wszystkim, że zakończenie tej sprawy nie będzie miało takiego finału jak w przypadku Orańskiego. Nie pamiętam dokładnie okoliczności zerwania konkordatu z Suderlandem, ale wydaje mi się, że podstawą zerwania były okoliczności z których jasno wynikało, że Rotria jest tam niechciana, a także ona sama była przez mieszkańców Suderlandu atakowana. Proszę mnie poprawić o ile się nie mylę RE: Admonitio - Stanisław Wieniawa - 24.12.2020 Mnie Sarmaci szybko pokazali w kampanii wyborczej do Sejmu, że nie można służyć politycznie dwóm państwom. To prawda. Trzeba oddać się jednemu. Dobrym rozwiązaniem byłoby określenie prawne, w jakim zakresie duchowny może podejmować działalność polityczną. Potrzebujemy dyskusji na ten temat. RE: Admonitio - Gagik Bagratyda - 24.12.2020 (23.12.2020, 23:31:02)Mikołaj Dreder napisał(a): Sprawa Wilhelma Orańskiego była już przerabiana wielokrotnie. Pozostaje mi życzyć nam wszystkim, że zakończenie tej sprawy nie będzie miało takiego finału jak w przypadku Orańskiego. Bulla A verbis ad verbera mówi tak: Cytat:A więc uzasadnieniem są: zamachy stanu, wprowadzanie faszyzmu i pokazowe morderstwa obywateli, a przede wszystkim - sytuacja dalece odbiegająca od norm działalności mikronacyjnej. Niestety nie wiadomo, co to za normy i kto je ustala. Jeśli chodzi o zamachy stanu - to są sprawy wewnętrzne i nie bardzo rozumiem, czemu Rotria miała by się do nich mieszać. Wprowadzanie faszyzmu? Kościół Rotryjski działa w monarchiach i demokracjach, a w samym Państwie Kościelnym jeden z kapłanów nawoływał do rewolucji robotniczej. Czy faszyzm jest bardziej sprzeczny z zasadami rotryzmu niż demokracja czy komunizm? Natomiast pokazowe egzekucje nie są wyłączną domeną Suderlandu, zaś kara śmierci nie jest - o ile wiem - potępiona przez Kościół Rotryjski. Cytat:Mnie Sarmaci szybko pokazali w kampanii wyborczej do Sejmu, że nie można służyć politycznie dwóm państwom. To prawda. Trzeba oddać się jednemu. Dobrym rozwiązaniem byłoby określenie prawne, w jakim zakresie duchowny może podejmować działalność polityczną. Potrzebujemy dyskusji na ten temat.No cóż, przyznam, że ja czuję się bardziej Bizantyjczykiem niż Rotryjczykiem, jednak póki działalność w Cesarstwie nie utrudnia mi aktywności w Państwie Kościelnym nie stanowi to problemu. Co innego w przypadku, gdy sekretarz stanu, piastujący także kilka innych urzędów, kandyduje na urząd głowy innego państwa. Jednak gdyby był np. prymasem Suderlandu skoncentrowanie się na tym kraju nie budziło by kontrowersji. RE: Admonitio - Stanisław Wieniawa - 24.12.2020 Ja uważam, że nie ma przeszkód, ale Sarmaci myślą inaczej. Twierdzili, że razie konfliktu interesów między PKR a Księstwem, jako poseł sarmackiego Sejmu stanąłbym po stronie PKR. PS Nawoływanie to rewolucji robotniczej to była bardziej forma fabularyzacji w związku ze świętem 1 maja. Taki trochę żarcik z mojej strony. Komunistą, broń Boże, nie jestem. RE: Admonitio - Gagik Bagratyda - 24.12.2020 W ogóle ideologie w mikroświecie są głównie fabularne; suderlandzki faszyzm nie jest, o ile wiem, wyjątkiem. Swego czasu w mikroświecie istniał nawet socjalistyczno - chrześcijański Magnifikat. RE: Admonitio - Mikołaj Dreder - 24.12.2020 (24.12.2020, 12:48:54)Gagik Bagratyda napisał(a): W ogóle ideologie w mikroświecie są głównie fabularne; suderlandzki faszyzm nie jest, o ile wiem, wyjątkiem. Swego czasu w mikroświecie istniał nawet socjalistyczno - chrześcijański Magnifikat. Niektórzy i mnie podłączyli pod suderlandzki faszyzm (nie wiem na jakiej podstawie) i za mojego pontyfikatu jako Pius Leon II byłem zwany faszystą i nazywano mnie przyjacielem przywódcy Suderlandu (bodajże von Schwarzengrau?), co ciekawe - nigdy w życiu nie miałem z nim przyjemności nawet rozmawiać. RE: Admonitio - Stanisław Wieniawa - 24.12.2020 (24.12.2020, 12:53:24)Mikołaj Dreder napisał(a):(24.12.2020, 12:48:54)Gagik Bagratyda napisał(a): W ogóle ideologie w mikroświecie są głównie fabularne; suderlandzki faszyzm nie jest, o ile wiem, wyjątkiem. Swego czasu w mikroświecie istniał nawet socjalistyczno - chrześcijański Magnifikat. Nazwano Eminencję monarcho-faszystą.  |