Państwo Kościelne Rotria
Pożegnanie - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102)
+--- Wątek: Pożegnanie (/showthread.php?tid=2579)

Strony: 1 2

Pożegnanie - Gagik Bagratyda - 27.02.2021

Nie spodziewałem się, że przyjdzie dzień, w którym napiszę te słowa, a jeszcze mniej, że nastąpi to tak szybko. Od początku chciałem działać w Kościele Rotryjskim, a nie w Rotrii, ale jak każdy, kto stawał się duchownym, zostałem "wciągnięty". Nie podobał mi się stan Kościoła i traktowanie go jako dodatku do Państwa; chciałem to zmienić, ale spostrzegłem, że Rotryjczycy tych zmian nie chcą. Wcześniej mowa koronacyjna Jego Świątobliwości, a teraz słowa Jego Eminencji ks. kard. de Medici y Zep odebrały mi resztki złudzeń; dziękuję więc za wspólnie spędzony czas, przepraszam tych, którym marnowałem czas moim nawoływaniem do zmian i odchodzę z Państwa Kościelnego Rotria. Zrzekam się też wszelkich praw do Fiesole.

Nie oznacza to, że odchodzę z Kościoła Rotryjskiego i stanu duchownego; mimo rozczarowania podejmę jeszcze jedną próbę rozróżnienia Kościoła i Rotrii. Pozostanę arcybiskupem Konstantynopola i administratorem apostolskim w Magnifikacie; będę też posługiwał wszędzie tam, gdzie pośle mnie patriarcha bądź jego następcy; poza Rotrią. Na to forum będę raczej rzadko zaglądał, więc w pilnych sprawach proszę komunikować się ze mną przez discorda czy fora Bizancjum i Magnifikatu.

I na koniec, w sprawie #rotriasiękończy:

Cytat:I to właśnie to ciągłe poczucie kryzysu sprawia, że Francja jest wiecznie młoda. (...) Francja od zawsze balansuje na granicy upadku. Znalazła bowiem jedyną dostępną nam formę nieśmiertelności. Każdego dnia umiera.

G.K. Chesterton, Na La Place de la Bastille

RE: Pożegnanie - Tymoteusz Dostojewski - 27.02.2021

Abp. Gagiku przykro mi jest że Ojciec odchodzi. Bóg z tobą.

RE: Pożegnanie - Pio Maria de Medici - 27.02.2021

Pozwolę sobie na pewien komentarz, jako następca na stanowisku Waszej Ekscelencji.

Z wypowiedzi wysnutych przez Arcypasterza da się zauważyć pewną nieskonkretyzowaną agresję ukierunkowaną w stronę "gnuśnych" członków naszej rotryjskiej Wspólnoty. Chociaż nie zaatakował mnie Ekscelencja personalnie ani razu (ciekawe, wszak i ja jestem w stronnictwie "konserwatywnej", jeśli to tak nazwać i wielkich reform i zmian nie lubię), bardzo boleśnie odczuwam ataki na moich przyjaciół - Jego Świątobliwość Piotra, Eminencje Aurelia i Eminencję Nicolo. Powiem więcej, bezzasadne ataki. Widzieliśmy z Ojcem Świętym Piotrem w Ekscelencji wielkiego przywódcę, ale jednak minęliśmy się już u początki drogi. Jest to przykre, że jest Ekscelencja tchórzem. Wystraszył się byle oporu, aby już zakończyć swoje działanie. Nie tak robi biskup. Święci mimo wielu stawianych im tam i granic zawsze szli w zaparte. Arcybiskup zakończył drogę nawet jej nie rozpoczynając.

Co do cytatu Czcigodnego Chrzestertona - każda mikronacja umiera każdego dnia. Jutro może już nie wrócić do Pollińskiej Wspólnoty. Mamy tego świadomość wszyscy, dlatego z dnia na dzień staramy się tą śmierć oddalić. Głoszenie upadku kiedyś oznaczało możliwość spiskowania. Proszę nie ufać zbędnym przeciwnikom Rotrii, bo bokiem to Ekscelencji wyjdzie.

Życzę Ekscelencji jak najlepiej i proszę mieć w świadomości, że drzwi Pałacu Apostolskiego są otwarte. Jego Świątobliwość Piotr ze zranionym sercem oczekuje powrotu Arcybiskupa do Rotrii. Proszę nie okazywać się tchórzem, ale stanąć z odwagą przed wszelkimi przeciwnościami.

(-) Jan III.

RE: Pożegnanie - Tymoteusz Dostojewski - 27.02.2021

Moi Synowie w Imieniu Królestwa Prus też Składają Narsedeczniejsze Życzenia DO Ojca Gagika. Liczą że Powróci.

RE: Pożegnanie - Stanisław Wieniawa - 27.02.2021

Kto Ekscelencję przepuścił na egzaminie prezbiterskim? Art. 6 CA. Patrimonium Sancti Pauli - Kościół Rotryjski jest nierozewalnie związany z Państwem Kościelnym. To nasza tradycja.

RE: Pożegnanie - Michał Franciszek Lisewicz - 28.02.2021

Ale czy nie ma oddzielenia między Państwem Kościelnym a strukturą Kościoła Rotryjskiego w mikroświecie? Ja wiem, że stolica jest w Rotrii, ale czy nie słuszniej działać, tym bardziej jeśli komuś to bardziej odpowiada, w kraju skąd pochodzi albo do którego się przywiązuje? Tak jak ks. Otto Kent.

RE: Pożegnanie - Gagik Bagratyda - 28.02.2021

(27.02.2021, 22:53:47)Giovanni III napisał(a):
Pozwolę sobie na pewien komentarz, jako następca na stanowisku Waszej Ekscelencji.

Z wypowiedzi wysnutych przez Arcypasterza da się zauważyć pewną nieskonkretyzowaną agresję ukierunkowaną w stronę "gnuśnych" członków naszej rotryjskiej Wspólnoty. Chociaż nie zaatakował mnie Ekscelencja personalnie ani razu (ciekawe, wszak i ja jestem w stronnictwie "konserwatywnej", jeśli to tak nazwać i wielkich reform i zmian nie lubię), bardzo boleśnie odczuwam ataki na moich przyjaciół - Jego Świątobliwość Piotra, Eminencje Aurelia i Eminencję Nicolo. Powiem więcej, bezzasadne ataki. Widzieliśmy z Ojcem Świętym Piotrem w Ekscelencji wielkiego przywódcę, ale jednak minęliśmy się już u początki drogi. Jest to przykre, że jest Ekscelencja tchórzem. Wystraszył się byle oporu, aby już zakończyć swoje działanie. Nie tak robi biskup. Święci mimo wielu stawianych im tam i granic zawsze szli w zaparte. Arcybiskup zakończył drogę nawet jej nie rozpoczynając.

Co do cytatu Czcigodnego Chestertona - każda mikronacja umiera każdego dnia. Jutro może już nie wrócić do Pollińskiej Wspólnoty. Mamy tego świadomość wszyscy, dlatego z dnia na dzień staramy się tą śmierć oddalić. Głoszenie upadku kiedyś oznaczało możliwość spiskowania. Proszę nie ufać zbędnym przeciwnikom Rotrii, bo bokiem to Ekscelencji wyjdzie.

Życzę Ekscelencji jak najlepiej i proszę mieć w świadomości, że drzwi Pałacu Apostolskiego są otwarte. Jego Świątobliwość Piotr ze zranionym sercem oczekuje powrotu Arcybiskupa do Rotrii. Proszę nie okazywać się tchórzem, ale stanąć z odwagą przed wszelkimi przeciwnościami.

(-) Jan III.

Nikogo nie atakuję; robiłem to na moim blogu, a teraz po prostu stwierdziłem, że moje poglądy co do Kościoła Rotryjskiego różnią się od poglądów Rotryjczyków, którzy najwyraźniej nie życzą sobie reform i zmian. Nie mam do nich o to pretensji, ale nie uważam, by sens miało pozostawanie aktywnym na forum; Rotrii służyć nie zamierzam, bowiem sługą jestem Kościoła, a nie jej, zaś bez dysput o realu się obędę. Wielkim przywódcą nie jestem i zaskoczyło mnie, że ktokolwiek tak o mnie myślał.

Odpowiem też tutaj na zarzuty postawione w "briefingu". Pisze Ojciec, że uciekam z płonącego statku. Cóż, można powiedzieć, że póki krzyczałem "pali się/Rotria się kończy" miano mnie za głupca; gdy odchodzę, zarzuca się mi, że porzucam płonący statek, który podobno ma się dobrze. Co do sytuacji politycznej - nie widzę pożogi na linii z Rzeczypospolitą, a jeśli ona rzeczywiście jest i sieje spustoszenie, to dowodzi tylko, że ślepy na to nie nadaje się na funkcję Sekretarza Stanu. Natomiast jeśli chodzi o Sarmację, to proponowałem Jego Świątobliwości, że zostanę na urzędzie do poniedziałku, kiedy sprawa powinna być już rozstrzygnięta, ale on zadecydował inaczej. Pisze wreszcie Ojciec, że nie wie co się dzieje na wielu płaszczyznach i sam musi dojrzeć źródła problemu i im zaradzić. Jest więc Ojciec w dokładnie takiej samej sytuacji jak ja jeszcze przed chwilą; jak się okazuje, czasem nie widziałem nie tylko źródła, ale całego problemu.

Cytat:Kto Ekscelencję przepuścił na egzaminie prezbiterskim? Art. 6 CA. Patrimonium Sancti Pauli - Kościół Rotryjski jest nierozewalnie związany z Państwem Kościelnym. To nasza tradycja.

Jeszcze jeden dowód, że nie nadaję na ważne stanowiska w Rotrii. Cóż, byłem głupcem.

RE: Pożegnanie - Ametyst I Dziecię - 28.02.2021

A ja bym na to spojrzał optymistycznym wzrokiem: czy nie jest przypadkiem tak, że Wasz Kościół potrzebuje właśnie ludzi, którzy będą przede wszystkim duchownymi, a nie obywatelami Rotrii? Może decyzja władyki Gagika stanie się ostatecznie odpowiedzią na te potrzeby?

Poza tym umówmy się: państwo wirtualne ma tę zaletę, że jest zabawą dobrowolną. Jeśli ktoś z jakiegoś powodu nie czuje się w danej mikronacji komfortowo to nie ma sensu,= aby w niej był. Państwo i Kościół to niby jedność, ale czy każdy realowy duchowny katolicki musi koniecznie potrafić odnaleźć się w kurii rzymskiej?

RE: Pożegnanie - Stanisław Wieniawa - 28.02.2021

Był Sobór, trzeba było powiedzieć, że likwidujemy PKR i robimy tylko Watykan w otoczeniu przez dajmy na to Królestwo Rotryjskie (na wzór Królestwa Włoskiego). A tak powstały dwa nowotwory w postaci niepodległych państw, które w jakiś sposób konkurują z Państwem Kościelnym. Nie mamy na tyle autorytetu i poparcia by przeprowadzić radykalne zmiany. Choć może byłyby one potrzebne.

RE: Pożegnanie - Andrew von Habsburg - 28.02.2021

Ekscelencjo
Proszę się jeszcze raz zastanowić nad edejściem.
Ale życzę wszystkiego najleprzego