Państwo Kościelne Rotria
Ad limina Apostolorum Arcybiskupa Gnieźnieńsko-Wileńskiego - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+--- Wątek: Ad limina Apostolorum Arcybiskupa Gnieźnieńsko-Wileńskiego (/showthread.php?tid=2665)

Ad limina Apostolorum Arcybiskupa Gnieźnieńsko-Wileńskiego - Taddeo Piccolomini - 18.03.2021

Cytat:
[Obrazek: convertedHERB.png]
Ad limina Apostolorum XVIII mensis Martii AD MMXXI

Wasza Świątobliwość!

Minął już miesiąc od posłania mnie do Gniezna służyć celebracjami i obecnością Owczarni w Rzeczpospolitej. W czasie mojej posługi zorganizowałem i przyjąłem Pielgrzymkę Waszej Świątobliwości, w czasie której mocą mądrości autorytetów Waszej Świątobliwości i Jego Królewskiej Mości zorganizowano od nowa administrację kościelną z trzech Diecezji na jedną łączącą Polskę i Litwę. Po wydaniu Bulli otworzyłem Inwentarz Kanoniczny, który obecnie składa się z dwunastu wiernych oraz trzech duchownych. Do Seminarium przybył Brat Piotr Jan Szczygielski, który odbywa naukę zgodnie z wydanym przeze mnie dekretem (link). Odbyły się na terenie Rzeczpospolitej Inwestytury: prezbitera Enrique Sáncheza Oviedo, który ze względu na zmianę zamieszkania posługuje w Skarlandzie. Wierni wysłuchują celebracji w każdą niedzielę, jak również w inne okoliczności jak piątkowa Droga Krzyżowa. Dziś również każdy wierny może przynieść Palmę Paschalną, Jezuska Palmowego lub Chrystusa ukrzyżowanego na drzewie palmowym. Również obowiązek nałożony na mnie poprzez Brewe, zwołanie Synodu Diecezjalnego został spełniony. Drzwi Pałacu Prymasowskiego im. Patrona Kościoła Ottona Kenta są cały czas otwarte i każdy może wypowiedzieć się na temat funkcjonowania Kościoła w Rzeczpospolitej. W imieniu ludu Rzeczpospolitej i swoim składam podziękowania za wszystkie dobrodziejstwa dla Kościoła lokalnego i kłaniam się majestatowi Waszej Tiary.
Z wyrazami szacunku i oddania

+ Tadeusz von Hippogriff-Piccolomini
Arcybiskup Gnieźnieńsko-Wileński
Prymas Polski i Litwy

RE: Ad limina Apostolorum Arcybiskupa Gnieźnieńsko-Wileńskiego - Aurelio de Medici y Zep - 13.04.2021

Wasz Ekscelencjo,

dziękujemy za sprawozdanie złożone na ręce naszego Poprzednika i przyjmujemy je jako następca Jego Świątobliwości Piotra. Z radością odczytaliśmy wypowiedź Waszej Ekscelencji, która pokazuje Waszą sprawność i wspaniałe wyniki w zarządzaniu lokalnym kościołem Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Szczególnie zaś cieszymy się z nowych powołań do życia kapłańskiego, które kwitną w Rzeczypospolitej. Młodzi kandydaci do służby prezbiteratu i diakonatu są dla Kościoła ogromnym skarbem, a formowanie ich poczytujemy Waszej Ekscelencji jako ogromną zasługę dla całej wspólnoty. Wasza otwartość na wiernych z całą pewnością jest dla wspólnoty bodźcem do większej przyjaźni z Kościołem i do nawiązywania z nim głębszej relacji, co przekłada się na dalsze polepszanie kondycji Kościoła w archidiecezji.
Pełni jesteśmy nadziei na ustawiczny rozwój polsko-litewskiej wspólnoty i z serca błogosławimy wszystkim wiernym w Rzeczypospolitej Obojga Narodów.

Z apostolskim pozdrowieniem,
Pius PP. VII