Państwo Kościelne Rotria
Przepowiednia Grzegorza od św. Piotra - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Dział: Archiwa Apostolskie (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=495)
+----- Dział: Zespół Archiwalny "Miejsca" (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=497)
+------ Dział: Fiesole (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=375)
+------ Wątek: Przepowiednia Grzegorza od św. Piotra (/showthread.php?tid=2675)

Strony: 1 2

Przepowiednia Grzegorza od św. Piotra - Gagik Bagratyda - 19.03.2021

Korzystając z pobytu w Fiesole, zagłębiłem się w przepastne zbiory biblioteki, z której niegdyś słynął tutejszy klasztor. Wśród starych ksiąg natrafiłem na unikatowy zabytek starego rotryjskiego piśmiennictwa - Przepowiednię Grzegorza od św. Piotra.

Grzegorz od św. Piotra był rotryjskim benedyktynem żyjącym w pierwszej dekadzie XXI w., często uważa się, że za pontyfikatu patriarchy Wiktora. Zachowało się niewiele wiadomości o jego życiu; powszechnie uważa się, że był w jakiś sposób związany z bazyliką św. Piotra za Murami. Wskazuje na to fakt, że liczba patriarchów w jego proroctwie pokrywa się z liczbą miejsc na medaliony z wizerunkami biskupów Rotrii w tej świątyni, po zapełnieniu których ma nastąpić koniec świata.

Sama Przepowiednia to zbiór 48 krótkich wersów mających dotyczyć kolejnych patriarchów począwszy od Wiktora. Po nich następuje dłuższy tekst mówiący o patriarsze końca świata - Pawle Rotryjczyku. Poniżej zamieszczam pełną, oryginalną treść Przepowiedni:

Cytat:Propethia Gregorii a Sancto Petro monachi, de Summis Pontificibus

Primus patrum
Contra patriam
Brevis pastor
Finis principii
Restaurator civitatis
Hostes ignoti
Memento mori
Continuans mutationum
Religio deleta
Summus turbator
Flos Etruriae
Semper Tuscia
Fidelis schisma
Renovator fidei
In alis aquilae
Ex longa terra
Pacem in terris
Niger et albus
Inimicus murariorum
Mors octobris
Schisma universalis
Semper tenere
Iustus illegitimus
Sine rubrum
Ab omnis reliquus
Futurae optationes
Falsus finis
Medicus Ecclesiae
Mysterium iniquitatis
Plenum nihil
Nova omnia
Columna Rotriae
Culmen et fons
Peregrinus cordis
Illuminator omnis terrae
Silentium magnum
Ex oriente lux
Haeresis Armenica
Senex perseverans
Stella pallens
Rex librorum
Custos patriae
Semper vivens
Gloria perseverantibus
Defensor mundi
Colens hereditatis
Fossor Pollinis
Multum natus

In persecutione extrema S.R.E. sedebit Paulus Rotrianus, qui pascet oves in multis tribulationibus: quibus transactis civitas ad Bishofis flumen sita diruetur, & Iudex tremendus iudicabit populum suum.

Finis.

RE: Przepowiednia Grzegorza od św. Piotra - Taddeo Piccolomini - 19.03.2021

Dopiero 38, nie ma czym się martwić! Zawsze długość pontyfikatu wydłużyć można Tongue

RE: Przepowiednia Grzegorza od św. Piotra - Piotr Pawłow - 19.03.2021

Źle się dzieje, skoro spełnia się tyle przewiedni. Oby okazały się one kłamstwem. 

RE: Przepowiednia Grzegorza od św. Piotra - Stanisław Wieniawa - 12.09.2022

Ej, zobaczcie, jak się sprawdza. Smile

Leon IV - Rex librorum. No książki to ja uwielbiam i jestem uczonym.

Mikołaj I - Custos patriae - Medici został wtedy wybrany po kryzysie klonerskim i uratował niejako Rotrię.

Klemens V - Semper vivens - może to o swoistej nadaktywności Piechoty?

Michał I - Gloria persevarantibus - bo wytrwale czekał na swój wybór? 8 lat od poprzedniej elekcji?

W takim razie zostaje nam tylko pięciu Patriarchów. Następny będzie obrońcą świata...

RE: Przepowiednia Grzegorza od św. Piotra - Stanisław Wieniawa - 12.09.2022

Może Wydział Historyczny poszuka i znajdzie kolejne części przepowiedni? @Ametyst I Dziecię

RE: Przepowiednia Grzegorza od św. Piotra - Stanisław Wieniawa - 13.09.2022

W Fiesole rozpoczęły się dziś prace wykopaliskowe, w celu odnalezienia dalszej, brakującej części przepowiedni. Prowadzą je naukowcy pod przewodnictwem JE dr net. biskupa Stanisława Wieniawy OSI. Na razie znaleziono niestety tylko kilka szkieletów.

[Obrazek: 0ef5364f47a43903b613f739aa55dd50-3-16-1024x768.jpg]

RE: Przepowiednia Grzegorza od św. Piotra - Albert - 28.06.2025

Najczcigodniejsi nie wiem jak Was ale nieco zaskoczyło nas to. Nie byliśmy raczej człowiekiem przesądnym, ale doszliśmy do końca...

Benedykt III - Defensor mundi
Pius VIII - Colens hereditatis
Stefan I - Fossor Pollinis
Ludwik I - Multum natus
Albert - ...

RE: Przepowiednia Grzegorza od św. Piotra - Stanisław Wieniawa - 29.06.2025

No tak, to sugeruje Wasz dożywotni pontyfikat. Widać ostatni Kościoła Rotryjskiego w tym kształcie. Może tak ma być.

RE: Przepowiednia Grzegorza od św. Piotra - Albert - 29.06.2025

(29.06.2025, 15:29:36)Stanisław Wieniawa napisał(a): No tak, to sugeruje Wasz dożywotni pontyfikat. Widać ostatni Kościoła Rotryjskiego w tym kształcie. Może tak ma być.
Przepowiednie nie zawsze są dokładne.. Czasem jest tak, że w toku dziejowych zawirowań jakieś fragmenty giną. Może tak jest i teraz...
Niby fajnie byłoby być tym Pawłem Rotryjczykiem, ale martwić może to, że jednak po nim nadejdzie ten sąd ostateczny. Szkoda trochę miasta nad rzeką Bishofis.

PS. Im dłużej o tym myślę, to mam wrażenie, że niekoniecznie musi chodzić o całkowity upadek rotriokatolicyzmu, albo Rotrii, a raczej może o to, że pewna formuła, która funkcjonowała od dekady się nieco wyczerpała. Widać pewne przesunięcia np. w tym, że jednak te kościoły lokalne będą miały więcej do powiedzenia, że nieco Rotria i jej Kościół Rotryjski się otwiera na mikroświat, że szuka dialogu, że też rytuały się nieco odświeżą, że nieco może wprowadzimy nowego ducha do narracji, nastąpią pewnie też jakieś zmiany personalne (już teraz praktycznie mamy nowych duchownych, wśród nich może także i kolejnego Patriarchę...)
Może zatem ten koniec to jest koniec pewnej epoki, to jest koniec pewnej formuły Rotrii, która była i żyła od lat. Może to też koniec takiego życia Rotrii polegającego na tym, że każdy nas widział i oceniał przez pryzmat tego, że jest konklawe, to jest aktywność, w miesiącu konklawe jest aktywność, a potem wybór, koronacja, kilka dekretów i znowu cisza, spokój, za 4 miesiące powtórka itd.
Obecne rozwiązanie nie precyzujące daty końca pontyfikatu jest dobre na słabsze czasy, na okres taki jak teraz. Ale niewykluczone, że w przyszłości, o ile nie nastąpiłby ten upadek struktur to, że można by zmienić. Pontyfikat mógłby trwać np. jak kadencja władcy RON, pół roku. Wtedy elekcja (konklawe) byłoby dwa razy w roku. W RON to się sprawdza. Warte to jest przemyślenia.
Tymczasem musimy jako Patriarcha zmykać do książek, gdyż sesja nad nami wisi niczym miecz Damoklesa i jeśli nie chcemy wrócić do Rotrii na tarczy, po egzaminie 4 lipca, to musimy się przyłożyć. Obiecujemy, że jak tylko uporamy się z realiozą, to wkraczając w okres wakacji, zaangażujemy się bardziej w Rotrię i dopniemy reszty zobowiązań. Mamy nadzieję, że nie będziemy wtedy sami, a reszta duchownych oraz mieszkańców się również włączy w to dzieło.
Smile

RE: Przepowiednia Grzegorza od św. Piotra - Henryk Ziemiański de Harlin - 29.06.2025

Ja myślę, że trzeba odszukać brakującej części przepowiedni, bo przy ostatnim zapisie brakuje numery porządkowego.