![]() |
|
Habemus Patriarcham XXI XII MMXV - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Sanktuaria Miasta Apostolskiego (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=499) +---- Dział: Bazylika św. Jana na Lateranie (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=100) +----- Dział: Główny gmach świątynny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=103) +------ Dział: Loggia błogosławieństw (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=134) +------ Wątek: Habemus Patriarcham XXI XII MMXV (/showthread.php?tid=28) Strony:
1
2
|
Habemus Patriarcham XXI XII MMXV - Ksawery van Berden - 21.12.2015 ![]() Habemus Patriarcham! W Bazylice Św. Jana na Lateranie, dnia XXI, miesiąca grudnia, anno Domini MMXV ![]() Dźwięk dzwonów Bazyliki Św. Jana na Lateranie ożywił tłum zgromadzony wokół świątyni. Obwieszczał on bowiem niezwykle radosną nowinę, głoszącą wybór następcy Piusa IV i koniec trwających przeszło rok podziałów w Kościele Powszechnym. Tłum bacznie wpatrywał się w balkon, na którym ukazać miał się kamerling Ksawery van Berden by obwieścić miastu i światu wybór nowego Biskupa Powszechnego. Nastała cisza, którą po chwili przerwał okrzyk radości na widok regenta. Niedługo potem przemówił on do zebranych, słowami: Cytat: Natychmiast zabrzmiała salwa radości na placu. Lud zaczął pobożnie wiwatować na cześć nowego Patriarchy i oczekiwać jego pojawienia się na balkonie. W tym czasie orkiestra wojskowa rozpoczęła grać marsze. W międzyczasie na balkonie ukazał się Jego Świątobliwość Aleksander IV, który w geście błogosławieństwa przemówił do zebranych.
Odp: Habemus Patriarcham XXI XII MMXV - Michelangelo Farnese - 21.12.2015 ![]() Czcigodni Bracia i Siostry w Chrystusie! Jesteśmy wielce radzi, iż to nas szacowne Kolegium Elektorów obrało na pierwszego, od zeszłorocznej schizmy, Patriarchę Kościoła Powszechnego. Gremium złożone było z ogółu wiernych tworzących różne, czasem nawet lokalne wspólnoty, co tym bardziej legitymizuje naszą władzę jako ustanowioną ponad podziałami i w imię jedności, podobnie jako w Piśmie powiedziano, że członki muszą do ciała przylegać, by organizm dobrze funkcjonował. Teraz, kiedy jako pasterz wraz z naszymi owcami wkraczamy na nową drogę musimy ją wspólnie rozeznać oraz rozstrzygnąć w którym kierunku podążymy, dlatego proszę wszystkich zaangażowanych to dzieło, by nie szczędzili sił oraz wysiłków, bo wszelkie trudy zostaną w odpowiednim czasie nagrodzone. Pierwszym celem, który chcemy zrealizować jest spisanie, a także wprowadzenie w życie nowej ustawy zasadniczej, która ureguluje fundamentalne kwestie związane z kształtem i funkcjonowaniem Stolicy Apostolskiej oraz Kościoła. Liczymy tutaj na pomoc jurystów, którzy najlepiej znają meandry oraz zawiłości prawa. Równie istotnym jest wydanie zwodu prawa kanoniczego jako podpory dla Matki naszej. Wiadome jest nam także, iż miarą prestiżu i potęgi Stolicy Apostolskiej jest zasięg jej aktywności na Pollinie. Dlatego też nie będziemy szczędzić wysiłków, by do najdalszych zakątków mikroświata dotarła nowina o odnowie Rotrii i zjednoczeniu Kościoła. Czujemy także moralny obowiązek, by potwierdzić z naszymi partnerami zawarte traktaty, a także odbudować wiarygodność Państwa Kościelnego w ich oczach oraz zachęcić do podjęcia konstruktywnego dialogu owocującego we wzajemne korzyści. Wolą naszą jest również, by odnowić niegdysiejszą moralną i polityczną wspólnotę państw chrześcijańskich skupionych wokół Stolicy Apostolskiej. Dostrzegając rolę kultury i sztuki w dawnym Państwie Kościelnym będziemy dążyć do odbudowych tych wartości, by Rotria stała się domem dla wszystkich siedmiu muz oraz zabłąkanych artystów, którzy swe dzieła chcą dedykować na chwałę Kościoła i Opatrzności wzorem bożej służebnicy - świętej Cecylii. Musimy również zając się zaniedbanym uniwersytetem – niegdyś będącego perłą i dumą Stolicy Apostolskiej, a także przeprowadzić zapowiadaną reformę kształcenia seminaryjnego dla kandydatów na duchownych. Mamy zamiar również zainicjować debatę o zakresie klimatu oraz czasach, w których osadzimy nasze państwo. Teraz pragniemy zwrócić się ku Wam – najwierniejsi synowie Kościoła, którzy pomimo dawnych różnic i zatargów dołączyliście do tej krucjaty. Wszyscy wznieśliśmy się ponad podziałami na rzecz odbudowy Matki naszej, która była szargana niezdrowymi ambicjami duchowieństwa i nękana podziałami. Obecnie jednak musimy przystąpić do tego dzieła, ponieważ jest dla nas sprawą priorytetową, by Kościół oczyścił się wewnętrznie, a kler stał się cnotliwy, bo jedynie moralnie nieskalana hierarchia może reprezentować wartości, jakie niesie za sobą religia chrześcijańska. Jednakże, obiecujemy solennie, że każdego syna , który swą pracą oraz aktywnością ubogaci majestat Złotego Tronu zostanie sowicie wynagrodzony. Przeto wzywamy każdego z Braci, który gotów jest uczestniczyć w odbudowie Świętego Patrymonium, aby stanąwszy przed Złotym Tronem zadeklarował swoją gotowość, chęć walki i oddanie najświętszym ideom. Ponadto życzeniem naszym jest, by debata zapoczątkowana przez Jego Ekscelencję Berdena była kontynuowana, ponieważ wzorem pokornego mnicha Alkuina, który niegdyś napisał, iż głos ludu głosem Boga, my również uznajemy wielkość tej wymagającej zaangażowania metody uczestnictwa w życiu państwa. Wierzymy, iż owoce tej dysputy będą wnosiły wiele do naszej społeczności, a nie staną się jałową kłótnią. Apostolskim pozdrowieniem, /-/ Aleksander IV Patriarcha i Biskup Rotrii, Sługa Sług Bożych etc., etc. Odp: Habemus Patriarcham XXI XII MMXV - Ksawery van Berden - 21.12.2015 Vivat Rotria! Vivat Alexander IV! Odp: Habemus Patriarcham XXI XII MMXV - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 21.12.2015 Niech żyje Rotria, niech żyje Patriarcha Aleksander IV! Odp: Habemus Patriarcham XXI XII MMXV - Fernando d'Este y Córdoba - 21.12.2015 Vivat Rotria! Vivat Alexander IV! Odp: Habemus Patriarcham XXI XII MMXV - Marek Wiktorowicz - 21.12.2015 Vivat! Chociaż nie kryję, że nie podoba mi się, iż zostałem wykluczony z obrad. Nie pofatygowano się z wystosowaniem oficjalnego zawiadomienia o konklawe, kiedy wiadomo, że jestem kardynałem honorowym i nie przebywam na stałe w Apostolskim Mieście. Życzę Waszej Świątobliwości pomyślnego pontyfikatu. Cały Kościół pokłada w Waszej Świątobliwości wielkie nadzieje. Odp: Habemus Patriarcham XXI XII MMXV - Paolo Carlo de Medici y Zep - 21.12.2015 (21.12.2015, 22:25:29)Marek Wiktorowicz link napisał(a): Vivat! Tytuły nadane przez antypatriarchów Klemensa III, Aleksandra IV i Benedykta I wygasły. Vivat Patriarcha! Odp: Habemus Patriarcham XXI XII MMXV - Albert Orański - 21.12.2015 (21.12.2015, 22:46:57)Pio di Falco link napisał(a):Cytat:Vivat! Wszystkie wygasły. Aktualnie jedynym duchownym jest Jego Świątobliwość. Vivat Alexander IV, Vivat Rotria ! Odp: Habemus Patriarcham XXI XII MMXV - Leonardo Mario - 21.12.2015 Vivat Rotria! Vivat Patriarcha Alexander!
Odp: Habemus Patriarcham XXI XII MMXV - Ksawery van Berden - 21.12.2015 (21.12.2015, 22:25:29)Marek Wiktorowicz link napisał(a): Chociaż nie kryję, że nie podoba mi się, iż zostałem wykluczony z obrad. Nie pofatygowano się z wystosowaniem oficjalnego zawiadomienia o konklawe, kiedy wiadomo, że jestem kardynałem honorowym i nie przebywam na stałe w Apostolskim Mieście. Przewielebny Bracie, Zgodnie ze słowami Braci, motywowanymi Bullami Resurrexit, sicut dixit oraz Pars pro toto, wszystkie tytuły wygasły, a do konklawe dopuszczeni zostali jedynie obywatele rotryjscy, którzy potwierdzili chęć wzięcia udziału, zgłaszając swoją obecność. W dodatku, chociaż po terminie - zobowiązałem się, że przedłożę zarówno Brata Marka, jak i Brata Tommasa prośbę o dopuszczenie do obrad Dostojnym Elektorom. W sprawie tej przeprowadzone zostało głosowanie, którego rezultat oraz uzasadnienie Braciom przedstawiłem. Jeśli czują się Bracia jakkolwiek nieusatysfakcjonowani decyzjami Rady Regencyjnej, to mogę jedynie przeprosić, jednak nie było to arbitralne rozstrzygnięcie, lecz decyzja uprawnionego organu kolegialnego. /-/ dr hab. Ksawery van Berden |