Państwo Kościelne Rotria
Kwestia paliusza w Kościele Rotryjskim - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Uniwersytet Rotryjski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=119)
+---- Dział: Wydział Historyczny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=331)
+----- Dział: Katedra Nauk Pomocniczych Historii (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=444)
+----- Wątek: Kwestia paliusza w Kościele Rotryjskim (/showthread.php?tid=2913)

Strony: 1 2

Kwestia paliusza w Kościele Rotryjskim - Ametyst I Dziecię - 30.11.2021

Aby rozruszać nieco Katedrę, Wydział i cały Uniwersytet będę się starał co jakiś czas zagajać niezobowiązujące, ale - mam nadzieję - pożyteczne dyskusje. Do pierwszej z nich zainspirowała mnie zakończona właśnie inwestytura arcybiskupa Oviedo.

Otóż od dawien dawna zastanawia mnie, dlaczego w Kościele Rotryjskim każda osoba nosząca tytuł arcybiskupa nosi paliusz, który jest jej nakładany przy okazji inwestytury nawet w przypadku, gdy nie jest ona metropolitą, a jedynie np arcybiskupem tytularnym? Wszak w realnym Kościele katolickim arcybiskup nosi paliusz jedynie na terenie swojej metropolii i to tylko na czas pełnienia urzędu metropolity. Później, choćby nawet był kardynałem, tego prawa nie zachowuje - za przykład może posłużyć Kraków i don Stanislao Dziwisz, który jako metropolita senior paliusza nie nosi.

W ogóle podniesienie do godności arcybiskupa tytularnego też jest pewną specyfiką ceremoniału Rotrii - w realu nie ma czegoś takiego, a biskup mianowany metropolitą albo arcybiskupem tytularnym używa tytułu od momentu nominacji. Tu za przykład może posłużyć kazus arcybiskupów Rysia oraz Guzdka, którzy byli tytułowani arcybiskupami jeszcze przed kanonicznym objęciem archidiecezji łódzkiej i białostockiej. Jeszcze ciekawszy przypadek: abp Wielgus, który zrezygnował przed ingresem z metropolii warszawskiej, a w zamian uzyskał arcybiskupią (!) stolicę tytularną.

Być może ktoś z bardziej doświadczonych hierarchów Kościoła zdoła rozwiać tu moje wątpliwości i odpowiedzieć na pytanie: skąd te praktyki, nieznane realowemu Kościołowi łacińskiemu, wzięły się w Kościele wirtualnym?

Na marginesie dodam, że instytucję podniesienia do godności tytularnego arcybiskupa zna częściowo Cerkiew prawosławna (głównie patriarchat moskiewski): nominatowi nakłada się uroczyście kłobuk z brylantowym krzyżem.

RE: Kwestia paliusza w Kościele Rotryjskim - Miguel de Catalan - 30.11.2021

Ciekawe rozważenie oraz pytania. Zdaje mi się, że wzięło to się z czyjegoś pomysłu. Po prostu ktoś tworzący prawo rotryjskie tak to wymyślił. Rotria inspiruje się realnym kościołem pewnie właśnie podpatrzono, że jest cos takiego jak Arcybiskup Tytularny. Ewentualnie to zbieg okoliczności.
Jeśli chodzi o umieszczanie paliusza w herbie to widzę, że JE Enrique Oviedo w Skarlandzie gdzie jest Arcybiskupem i Prymasem a także tu w Rotrii i w RON, ma taki sam herb arcybiskupi z paliuszem. Opcje są dwie, JE Oviedo nie zrobił sobie innego herbu arcybiskupiego, aby umieścić go tam gdzie metropolitą nie jest i dlatego wszędzie używa tego z paliuszem, lub też używa herbu z paliuszem aby podkreśli, że on jest Arcybiskupem Walenckim (Metropolitą) i Prymasem Skarlandu. Mógłby przecież także być inny biskup lub arcybiskup ze Skarlandu, a tak to wiadomo, że to jest ten jeden arcybiskup Walencki, Prymas Skarlandu.
Choć to ostanie zdanie, argument taki raczej niepoprawny i niemożliwy.

RE: Kwestia paliusza w Kościele Rotryjskim - Stefano Agostini - 30.11.2021

Zapewne Ekscelencja Oviedo zrobił tylko jeden herb. Ale raczej nie ma nikt z tym problemu. Drobnostka. Smile Wink

RE: Kwestia paliusza w Kościele Rotryjskim - Ametyst I Dziecię - 30.11.2021

Nie no, w przypadku metropolity czy prymasa to jest rzecz naturalna (swoją drogą kolejna osobliwość - w Kościele rotryjskim jest o wiele więcej prymasów niż metropolitów, a to za sprawą modelu zapewne inspirowanego Kościołem w Polsce i prymasem jako metropolitą najstarszej prowincji i legatem urodzonym w jednym). Ja zaś się pytam przede wszystkim o arcybiskupów, którzy nie mają pod sobą prowincji kościelnej, bo paliusz w zachodnim chrześcijaństwie jest co do zasady symbolem zwierzchności nad prowincją kościelną i jej łączności ze Stolicą Piotrową.

RE: Kwestia paliusza w Kościele Rotryjskim - Fiodor Godunow - 30.11.2021

Odpowiem na to jutro po pracy, gdyż to ja napisałem Rytuał Laterański

RE: Kwestia paliusza w Kościele Rotryjskim - Gagik Bagratyda - 30.11.2021

(30.11.2021, 21:33:42)Michał Jerzy Potocki napisał(a): Jeśli chodzi o umieszczanie paliusza w herbie to widzę, że JE Enrique Oviedo w Skarlandzie gdzie jest Arcybiskupem i Prymasem a także tu w Rotrii i w RON, ma taki sam herb arcybiskupi z paliuszem.

Pozwolę sobie zwrócić uwagę, że nie istnieje ktoś taki, jak JE Enrique Oviedo. JE Enrique Sánchez Oviedo, ewentualnie JE Enrique Sánchez - owszem, ale nie JE Enrique Oviedo. W języku hiszpańskim nierzadko dodaje się panieńskie nazwisko matki po nazwisku ojca, choćby po to, by uniknąć pomyłek - nazwisko Sánchez należy do niezwykle popularnych. Według tej samej zasady pełne nazwisko poprzedniego króla Obojga Sycylii brzmi "Carlos Maria Alfonso Marcelo de Borbón-Dos Sicilias y de Borbón-Parma" - ponieważ jego matka pochodziła z dynastii Burbonów Parmeńskich, zaś nazwisko popularnego w pewnych kręgach kolumbijskiego myśliciela brzmi "Nicolás Gómez Dávila", ewentualnie ""Nicolás Gómez" ale nie "Nicolás Dávila" - choć niektórym zdarzało się tak go (błędnie) określać. Sam bp Sánchez Oviedo "nie robi problemu z tego, że używa się tylko jednej części nazwiska" - jak stwierdził w rozmowie ze mną, mnie jednak nieco to denerwuje, zwłaszcza gdy widzę ten błąd po raz kolejny.

RE: Kwestia paliusza w Kościele Rotryjskim - Ametyst I Dziecię - 01.12.2021

Dziękuję dla Brata z poprawieniem. Zawsze się gubię w tych iberyjskich klimatach, więc przepraszam samego Wzmiankowanego.

RE: Kwestia paliusza w Kościele Rotryjskim - Stanisław Wieniawa - 02.12.2021

(30.11.2021, 22:28:32)Fiodor Godunow napisał(a): Odpowiem na to jutro po pracy, gdyż to ja napisałem Rytuał Laterański

@Fiodor Godunow - czekamy. Smile

RE: Kwestia paliusza w Kościele Rotryjskim - Miguel de Catalan - 02.12.2021

(30.11.2021, 21:52:39)Ametyst I Dziecię napisał(a): Nie no, w przypadku metropolity czy prymasa to jest rzecz naturalna (swoją drogą kolejna osobliwość - w Kościele rotryjskim jest o wiele więcej prymasów niż metropolitów, a to za sprawą modelu zapewne inspirowanego Kościołem w Polsce i prymasem jako metropolitą najstarszej prowincji i legatem urodzonym w jednym). Ja zaś się pytam przede wszystkim o arcybiskupów, którzy nie mają pod sobą prowincji kościelnej, bo paliusz w zachodnim chrześcijaństwie jest co do zasady symbolem zwierzchności nad prowincją kościelną i jej łączności ze Stolicą Piotrową.

To tez wina tego, że nie ma w kościele Rotryjskim za dużo biskupów. Chyba można tak powiedzieć, że teraz to się zmienia, lecz nadal biskupów jest niewiele pod kreską. Może nadejdzie czas, gdy będzie ich np. po dwóch na diecezję, ale raczej w to wątpię. :|

A poza tym, to w naszym Rotryjskim kościele nie ma Arcybiskupa, który nie ma diecezji pod sobą. Musi mieć, z powodu jak wyżej. Po prostu jest mniej biskupów, arcybiskupów, kardynałów, niż diecezji i archidiecezji.

RE: Kwestia paliusza w Kościele Rotryjskim - Ametyst I Dziecię - 03.12.2021

Z drugiej strony w Liechtensteinie też jest arcybiskup bez sufraganów.

(30.11.2021, 22:28:32)Fiodor Godunow napisał(a): Odpowiem na to jutro po pracy, gdyż to ja napisałem Rytuał Laterański

No i jak? Książeczki żeś dla mnie popokazywał kolorowi, a wyjaśnienia dalej nie ma.