![]()  | 
| 
 Wykaz posiadaczy tytułów, oprac. A. Faradobus - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Uniwersytet Rotryjski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=119) +---- Dział: Wydział Historyczny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=331) +---- Wątek: Wykaz posiadaczy tytułów, oprac. A. Faradobus (/showthread.php?tid=2941) Strony:  
1
2

| 
Wykaz posiadaczy tytułów, oprac. A. Faradobus - Ametyst I Dziecię - 18.12.2021 Wykaz posiadaczy tytułów szlacheckich i arystokratycznych oraz  
niektórych tytułów honorowych w III Państwie Kościelnym 
sporządził na podstawie kwerendy na forum Państwa Kościelnego Rotria: prof. dr net. mgr Ametyst Faradobus 
Przy okazji dyskusji na temat kwestii odebrania, a następnie przywrócenia tytułów świeckich nadanych przez poprzedników patriarchy Leona IV, która była toczona w ramach Soboru Welijskiego III zauważyłem, że brak jest na forum Rotrii miejsca, w którym zostałaby uporządkowana wiedza na temat dotychczasowych tego typu nadań. Postanowiłem nadrobić ten brak motywowany pragnieniem, aby pamięć o posiadanych wcześniej godnościach - będących w moim przekonaniu częścią rotryjskiej tożsamości - nie zaginęła. Wierzę, że praca ta będzie czymś pomocnym dla obecnych i przyszłych osób decyzyjnych - w związku z tym planuję, że będzie ona na bieżąco uzupełniania wraz z kolejnymi nadaniami.  
W czasie tworzenia poniższego wykazu przyjąłem następujące założenia metodologiczne: 1. Bazę źródłową ograniczyłem na ten moment do dokumentów dostępnych na obecnym forum Państwa Kościelnego. Zakres chronologiczny ograniczyłem do pontyfikatu Sykstusa IV. Nie wykluczam natomiast, że w przyszłości uzupełnię przedstawione tu informacje o dane pozyskane z forum archiwalnego. 2. Dane źródłowe wyszukiwałem stosując odpowiednie słowa-klucze. W ten sposób docierałem do konkretnych dokumentów patriarszych i książęcych, a także mów tronowych oraz innych miejsc zawierających cenne z mojego punktu widzenia informacje. Wykaz ten obejmuje nie tylko tytuły świeckie nadane przez patriarchów, ale także te przyznawane przez władców świeckich. Poza tytułami kawalerów, (szlachetnych dam), baronów, hrabiów, markizów i książąt brałem pod uwagę wybrane godności honorowe, takie jak chociażby nadany piszącemu te słowa tytuł Amicus Patriarchae Mensae. Jednocześnie należy pamiętać, że dnia 2 stycznia 2020 roku, na mocy wydanej przez Jana I bulli Oportet Servire arystokraci i szlachcice rotryjscy utracili uzyskane wcześniej godności, a proces ich pozyskiwania rozpoczął się od nowa*. Mimo to - ze względów między innymi historycznych - postanowiłem nie czynić z tej daty dolnej cezury chronologicznej. Kolejna próba dokonania tego rodzaju resetu została podjęta przez obecnego patriarchę Leona IV, który jednak na mocy bulli Errare humanum est zmienił decyzję w ten sposób, że wszystkie dotychczas nadane godności - za wyjątkiem markiza Mediolanu oraz markiza Monte Cassino - stały się godnościami tytularnymi, niezwiązanymi z posiadaniem dóbr ziemskich. * W mojej opinii kwestią dyskusyjną pozostaje ważność tytułów nadanych nie bezpośrednio przez patriarchów, a przez książąt i markizów, którzy utracili swoje godności w wyniku decyzji Jana I ( - ) Ametyst Faradobus  
Rotria - 18 grudnia 2021 roku 
Gagik BAGRATYDA 
(1) 2 listopada 2020 roku Jan III nadał mu tytuł kawalera Fiesole. Ksawery van der BERDEN (1) 17 sierpnia 2016 roku Sykstus IV nadał mu tytuły księcia Modeny oraz hrabiego Reggio-Emilia. Severino CASTIGLIONI / Michelangelo PICCOLOMINI (1) 2 grudnia 2016 roku wielki książę Oranii Wilhelm II nadał mu tytuł hrabiowski wraz z dobrami Bergamo. (2) 4 lipca 2017 roku Bonifacy I uczynił go, jako Paolo della Chiesa, księciem Sieny. (3) Jako Paolo Carlo de Medici y Zep 2 lutego 2020 roku na mocy bulli Piusa V Divide et impera zasiadł na tronie Księstwa Parmy uzyskując dodatkowo tytuł hrabiego Bolonii i Rimini. (4) 24 lutego 2020 roku z rąk Piusa Leona II uzyskał tytuł markiza Sieny. Stanisław DMOWSKI (1) 4 kwietnia 2020 roku z rąk Piusa Leona II uzyskał tytuł kawalera wraz z dobrami Palestrina. 2 listopada 2020 roku Jan III podniósł go do godności hrabiego Palestriny. Aleksandra Izabella DOSTOJEWSKA VON VINCIS (1) 18 marca 2021 roku z rąk wielkiego księcia Toskanii Aureliusza uzyskała tytuł hrabiny Corella. Wcześniej, 24 lutego 2021 roku, ten sam wielki książę przeznaczył jej godność baronessy Empoli. Mikołaj DREDER (1) 16 lutego 2021 roku Jan III uczynił go wielkim księciem Antwerpii. Ferdynand Álvarez D'ESTE Y CÓRDOBA (1) 2 lutego 2020 roku na mocy bulli Piusa V Divide et impera zasiadł na tronie Księstwa Modeny uzyskując dodatkowo tytuł hrabiego Reggio-Emilia. Ametyst FARADOBUS (1) 20 lipca 2017 roku z rąk księcia Sieny Pawła I uzyskał tytuł barona Chianciano Terme. (2) 18 sierpnia 2020 roku z rąk Jana II uzyskał godność Kawalera Uśmiechu. (3) 6 stycznia 2021 roku z rąk Jana III uzyskał godność Amicus Patriarchae Mensae. (4) 2 listopada 2020 roku z rąk Jana III uzyskał tytuł hrabiego Mediolanu. 16 lutego 2021 roku ten sam patriarcha podniósł go do godności markiza, a jego dobra do rangi marchii. Fiodor GODUNOW (1) 2 marca 2021 roku z rąk wielkiego księcia Antwerpii Mikołaja Dredera otrzymał godność stadhoudera Wijnegem. Andrew von HABSBURG (1) 2 listopada 2021 roku Jan III uczynił go hrabią Cremony. (2) 2 marca 2021 roku z rąk wielkiego księcia Antwerpii Mikołaja Dredera otrzymał godność stadhoudera Aartselaar. Taddeo von HIPPOGRIFF-PICCOLOMINI (1) 11 lipca 2017 roku książę Sieny Michelangelo Piccolomini nadał mu tytuł hrabiego Pienzy. (2) 2 marca 2020 roku z rąk Piusa Leona II uzyskał tytuł markiza Sieny (Wschodniej). 6 kwietnia 2021 roku wyniesiony do godności książęcej decyzją patriarchy Piotra. JOANNA IZABELA (1) 18 sierpnia 2020 roku z rąk Jana II uzyskała tytuł szlachetnej damy. Ivan von LIECHTENSTEIN (1) 26 listopada 2016 roku z rąk Klemensa III uzyskał tytuł hrabiowski wraz z dobrami Bracciano. Tytuł utracił 2 stycznia 2020 roku na mocy decyzji Jana I. Michał Franciszek LUBOMIRSKI-LISEWICZ (1) 2 listopada 2020 roku z rąk Jana III uzyskał tytuł barona Vinci. (2) 1 marca 2021 roku patriarcha Piotr uczynił go markizem Bolonii, Bari oraz Vinci. Alberto Carlos de MEDICI (1) 1 marca 2016 roku z rąk wielkiego księcia Toskanii Karola II otrzymał tytuł księcia Toskanii. August de MEDICI (1) Decyzją wielkiego księcia Toskanii Wawrzyńca Piotra I uzyskał potwierdzenie tytułu księcia Toskanii. Aurelio de MEDICI Y ZEP (1) 17 sierpnia 2017 roku wielki książę Oranii Wilhelm II nadał mu tytuł barona. (2) 2 stycznia 2020 roku z rąk Jana I uzyskał tytuł kawalera wraz z dobrami Toskanii. (3) 1 kwietnia 2020 roku z rąk Piusa Leona II uzyskał tytuł hrabiowski wraz z Florencją. 2 listopada 2020 roku decyzją Jana III został podniesiony do godności księcia Florencji oraz uzyskał prawo do tytułowania się Arcykatolicką i Wielkoksiążęcą Mością. (4) 16 lutego 2021 roku Jan III uczynił go wielkim księciem Toskanii. Carlos II Lorenzo DE MEDICI Y ZEP (1) 2 lutego 2020 roku na mocy bulli Piusa V Divide et impera zasiadł na tronie Wielkiego Księstwa Toskanii. Cesare de MEDICI (1) Decyzją wielkiego księcia Toskanii Wawrzyńca Piotra I uzyskał potwierdzenie tytułu księcia Bari. Eleonora de MEDICI (1) 26 lutego 2016 roku z rąk wielkiego księcia Toskanii Karola II uzyskała potwierdzenie tytułu księżnej Tokanii. (2) Wcześniej decyzją wielkiego księcia Toskanii Wawrzyńca Piotra I uzyskała potwierdzenie tytułu księżniczki Toskanii oraz księżnej Bari. Isabella Maria de MEDICI (1) Decyzją wielkiego księcia Toskanii Wawrzyńca Piotra I uzyskała potwierdzenie tytułu hrabiny Segesty. Pio Mario Cesare de MEDICI Y ZEP (1) 24 lutego 2020 roku z rąk Piusa Leona II uzyskał tytuł markiza Monte Cassino. (5) Jako Jan III 2 marca 2021 roku z rąk wielkiego księcia Antwerpii Mikołaja Dredera otrzymał godność honorowego stadhoutera Wielkiego Księstwa Antwerpii. Sofia Eleonora Maria de MEDICI (1) 1 marca 2016 roku z rąk wielkiego księcia Toskanii Karola II otrzymała tytuł księżnej Toskanii. Karol MEDYCEJSKI (1) 18 sierpnia 2020 roku z rąk Jana II uzyskał godność Kawalera Uśmiechu. Cris MENAGO (1) 3 listopada 2020 roku z rąk markiza Sieny Tadeusza von Hippogriff-Piccolominiego uzyskał godność barona Pienzy. Moritz von ORANJEN-NASSAU (1) 11 grudnia 2016 roku jako Jacek Ostrogski z rąk wielkiego księcia Toskanii Karola II uzyskał tytuł barona Prato. (2) 4 lipca 2017 roku Bonifacy I nadał mu dożywotnią godność doży Wenecji. (3) 6 lutego 2020 roku z rąk Jana I uzyskał tytuł kawalera wraz z dobrami Cremona. Albert ORAŃSKI (1) 15 lipca 2016 roku wielki książę Oranii Wilhelm II nadał mu tytuł księcia Oranii, Niderlandów i Mediolanu. (2) 2 lutego 2020 roku na mocy bulli Piusa V Divide et impera zasiadł na tronie Księstwa Mediolanu uzyskując dodatkowo tytuł hrabiego Cremony, Pawii i Mantui. Wilhelm ORAŃSKI (1) 3 lipca 2016 roku Sykstus IV uczynił go wielkim księciem Oranii oraz księciem Niderlandów, Mediolanu, Antwerpii i Nassau, a także hrabią Cremony, Pawii i Mantui. Tytuły te utracił 2 stycznia 2020 roku na mocy decyzji Jana I. (2) 2 stycznia 2020 roku z rąk Jana I uzyskał tytuł kawalera wraz z dobrami Mediolan. 1 kwietnia 2020 roku Pius Leon II odebrał mu ten tytuł. Piotr PAWŁOW (1) 18 marca 2021 roku z rąk wielkiego księcia Toskanii Aureliusza uzyskał tytuł hrabiego Corella. Wcześniej, 24 lutego 2021 roku, ten sam wielki książę nadał mu tytuł barona Empoli. Królowie POLSKI (1) 24 lutego 2020 roku Samuel Kazimierz I uzyskał z rąk Piusa Leona I dla siebie i swoich następców tytuł Królów Najwierniejszych z tytułem Najwierniejszej Mości. Adalbertus PRONOBIS VON HIPPOGRIFF-PICCOLOMINI (1) 2 marca 2020 roku z rąk Piusa Leona II uzyskał tytuł markiza Sieny (Zachodniej). (2) 2 listopada 2020 roku z rąk Jana III uzyskał tytuł kawalera Legano. (3) 6 kwietnia 2021 roku wyniesiony do godności książęcej decyzją patriarchy Piotra. 
Andream von SALZA (1) 3 grudnia 2018 roku z rąk wielkiego księcia Toskanii Aureliusza uzyskał tytuł barona Livorno. Hieronim SIENIAWSKI (1) 5 maja 2020 roku z rąk Piusa Leona II uzyskał tytuł kawalera wraz z dobrami Mediolanu. Orjon SURMA VON THORN (1) 15 sierpnia 2017 roku z rąk księcia Sieny Pawła I uzyskał tytuł barona Trequandy, który utracił 19 sierpnia 2017 roku. (2) 9 marca 2020 roku z rąk Piusa Leona II uzyskał tytuł kawalera wraz z dobrami Londa. Janusz ZABIERAJ (1) 1 kwietnia 2020 roku z rąk Piusa Leona II uzyskał tytuł kawalera Bari. (2) 2 listopada 2020 roku Jan III podniósł go do godności hrabiego Bari i Bolonii. 16 lutego 2021 roku ten sam patriarcha wyniósł go do godności markiza, a jego dobra - do rangi marchii. RE: Wykaz posiadaczy tytułów, oprac. A. Faradobus - Krzysztof Windsor - 18.12.2021 Wiele osób ![]() Dziękujemy za Pana pracę !! RE: Wykaz posiadaczy tytułów, oprac. A. Faradobus - Miguel de Catalan - 18.12.2021 A co z Królami Skarlandzkimi? Czyż oni nie otrzymali żadnego tytułu? RE: Wykaz posiadaczy tytułów, oprac. A. Faradobus - Andrew von Habsburg - 18.12.2021 Gratuluję opracowania, jest wspaniałe Prośba kto to jest stadhoutera Aartselaar ? RE: Wykaz posiadaczy tytułów, oprac. A. Faradobus - Ametyst I Dziecię - 18.12.2021 (18.12.2021, 22:02:19)Michał Jerzy Potocki napisał(a): A co z Królami Skarlandzkimi? Czyż oni nie otrzymali żadnego tytułu? Mam wrażenie, że miało to miejsce jeszcze na poprzednim forum. (18.12.2021, 22:18:45)Andrew von Habsburg napisał(a): Gratuluję opracowania, jest wspaniałe Stadhouder prowincji Aartselaar to tytuł, którą Panu nadał kardynał Dreder jako wielki książę Antwerpii. W Niderlandach stadhouder był tytułem zarządcy prowincji - między innymi nosili go realowi Orańscy zanim zostali królami. PS. Zrobiłem literówkę, powinno być d zamiast t. RE: Wykaz posiadaczy tytułów, oprac. A. Faradobus - Andrew von Habsburg - 19.12.2021 Dziękuję za odpowiedź. Nie wiedziałem co to za tytuł, ale wg mnie to chyba raczej funkcja Nie wiem nie znam sie RE: Wykaz posiadaczy tytułów, oprac. A. Faradobus - Aurelio de Medici y Zep - 19.12.2021 Naprawdę świetny pomysł. W Toskanii nadałem też kilka niekonwencjonalnych tytułów, w swobodniejszej chwili podeślę linki do dekretów. RE: Wykaz posiadaczy tytułów, oprac. A. Faradobus - Stanisław Wieniawa - 19.12.2021 Prosimy o dokładne sprawdzenie poprawności wykazu. Pamiętamy, że jako Piotr zrzekliśmy się tytułów hrabiego Bolonii i Bari na rzecz obecnego króla RON. RE: Wykaz posiadaczy tytułów, oprac. A. Faradobus - Ametyst I Dziecię - 19.12.2021 To podsyłajcie proszę dokumenty. Ja to będę na bieżąco korygował i uzupełniał. RE: Wykaz posiadaczy tytułów, oprac. A. Faradobus - Miguel de Catalan - 19.12.2021 Kiedy tylko czytam gdzieś o królu RON to od razu muszę po pierwsze poprawić. Nie istnieje Król Rzeczpospolitej. Może być władca Rzeczpospolitej, lub np. Król w Rzeczpospolitej, albo łatwiej Król Polski. To tak po pierwsze. ![]() A druga rzecz to taka fajna, zabawna anegdotka. Kiedy tylko czytam gdzieś o Królu Polskim, władcy Rzeczpospolitej, to przez to, że byłem nim przez pół rok, jakoś przywykłem i teraz pomyślałem, że to mnie przekazano hrabstwo Bolonii i Bari.   Na szczęście w porę się zorientowałem i doczytałem poprawnie.    
 |