![]()  | 
| 
 Uroczystość Narodzenia Pańskiego A.D. MMXXI - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217) +--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104) +---- Dział: Bazylika św. Pawła na Welii (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=13) +---- Wątek: Uroczystość Narodzenia Pańskiego A.D. MMXXI (/showthread.php?tid=2954) Strony:  
1
2

| 
Uroczystość Narodzenia Pańskiego A.D. MMXXI - Stanisław Wieniawa - 25.12.2021 ![]() Uroczysta Celebra 
z okazji Uroczystości Narodzenia Pańskiego 
w Bazylice św. Pawła na Welii 
25 grudnia MMXXI AD 
![]() W uroczystość Narodzenia Pańskiego w Bazylice św. Pawła na wzgórzu Welia odbyła się wielka celebra. Na święto Epifanii do Miasta Apostolskiego zjechały wozy pełne rotryjczyków z całego Państwa, a nawet i zagraniczni goście. Wszyscy chcieli zobaczyć Welijski Żłóbek oraz uczestniczyć w uroczystościach Mszy Królewskiej sprawowanej przez Jego Świątobliwość Leona IV. Celebra rozpoczęła się o godzinie 12.00. Wtedy to też przez mury przeszedł dźwięk sygnaturki, a organy rozpoczęły grę wspaniałej kolędy Adeste fideles. Procesję prowadził ceremoniarz patriarszy, a obok niego krucyferariusz niosący krzyż patriarszy Jana I oraz akolitki. Dalej klerycy niosący kadzidło, złoto i mirrę do poświęcenia. Następnie diakoni - jeden z nich niósł figurę Dzieciątka Jezus. Dalej kolejno kapłani według precedencji, idący w powłóczystych szatach, ozdobnych strojach chórowych z należnym nakryciem na głowie - prezbiterzy, kanonicy i prałaci, infułaci i biskupi, arcybiskupi oraz purpuraci. Na końcu procesji w lektyce był niesiony Patriarcha Leon IV, który z radością błogosławił wszystkim zebranym. Kiedy korowód dotarł do ołtarza rozpoczęła się wspaniała celebra, na którą składało się m.in. złożenie figury Dzieciątka do żłóbka. Dalej Ojciec Święty sprawował święte czynności, które objawić miały ludowi Bóstwo Chrystusa. Jako Kyriał dobrana była - jakżeby inaczej - Mała Msza Jazzowa w nieco innej aranżacji. Po zakończeniu liturgii Jego Świątobliwość Leon IV udał się na balkon Bazyliki, aby tam ubrany w tiarę wygłosić mowę i udzielić uroczystego błogosławieństwa Miastu i Mikroświatu. 
![]() RE: Uroczystość Narodzenia Pańskiego A.D. MMXXI - Stanisław Wieniawa - 25.12.2021 Cytat: ![]() RE: Uroczystość Narodzenia Pańskiego A.D. MMXXI - Enrique Sánchez Oviedo - 25.12.2021 Vivat Rotria ! Vivat Leon IV ! Wasza Świątobliwość, dziękuję serdecznie za ten zaszczyt i taką nagrodę. Obiecuję dalej starać się wypełniać moje obowiązki i zadania jak najlepiej. Postaram się Was nie zawieść.  
RE: Uroczystość Narodzenia Pańskiego A.D. MMXXI - Miguel de Catalan - 25.12.2021 Wasza Dostojność, Czcigodny Patriarcho, Czuję się zaszczycony mogąc być biskupem. Dziękuje za ten zaszczyt. Postaram się nie zawieść Waszych nadziei położonych we mnie. Obiecuję starać się godnie prezentować oraz jak najlepiej wypełniać moje zadania jako biskup. Vivat Rotria ! Vivat Leon IV ! RE: Uroczystość Narodzenia Pańskiego A.D. MMXXI - Stanisław Wieniawa - 25.12.2021 Kochani, jak już wspomnieliśmy na początku naszego pontyfikatu - jutro minie miesiąc. Nie będziemy skąpić niezbędnych tytułów i nagród. Pragniemy odmłodzić Rotrię. RE: Uroczystość Narodzenia Pańskiego A.D. MMXXI - Krzysztof Windsor - 25.12.2021 Gratuluję wszystkim ! RE: Uroczystość Narodzenia Pańskiego A.D. MMXXI - Aurelio de Medici y Zep - 25.12.2021 Wasza Świątobliwość, byłem i jestem krytyczny wobec udzielania dyspensy oraz szybkiego awansowania, ale - z drugiej strony - miło patrzeć, jak godność kardynalska trafia w autentycznie świeże ręce - nie do reinkarnacji dawnych dostojników, albo do nich samych powraca. To autentyczny i prawdziwy dowód żywotności Rotrii, jej trwania i nieustającego przyciągania nowych umysłów oraz serc. Zamyka to usta tym, którzy od czasu do czasu na nowo (i na okrągło) wieszczą raz śmierć Rotrii, raz konieczność wywrócenia jej do góry nogami. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratuluję, zwłaszcza nowym kardynałom. Jako doświadczony w tym trudzie, obiecuję swą pomoc i wsparcie we wspólnym budowaniu przyszłości Kościoła i Państwa Kościelnego. Cieszy mnie również odświeżenie Kapituły na Lateranie, której idea jest mi szczególnie bliska. Mam nadzieję, że ożyje ona i stanie się prawdziwą ozdobą Stolicy Apostolskiej. RE: Uroczystość Narodzenia Pańskiego A.D. MMXXI - Enrique Sánchez Oviedo - 25.12.2021 Dziękuję jeszcze raz wszystkim czcigodnym braciom kapłanom za życzenia i gratulacje.  
RE: Uroczystość Narodzenia Pańskiego A.D. MMXXI - Stanisław Wieniawa - 25.12.2021 Zmiana pokoleniowa jest konieczna i nieunikniona. RE: Uroczystość Narodzenia Pańskiego A.D. MMXXI - Stefano Agostini - 25.12.2021 Najdostojniejszy Patriarcho @"Leon IV", dziękuję za honorowy tytuł Kanonika Kapituły Archikatedralnej Bazyliki św. Jana na Lateranie. Nie wiem czy w pełni na niego zasłużyłem, jednak musi tak być skoro go otrzymałem. Dziękuję za taki swego rodzaju prezent pod choinkę.   ![]() Vivat Leon IV ! Vivat Rotria !  |