![]()  | 
| 
 Opracowanie wykazu biskupstw tytularnych - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Uniwersytet Rotryjski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=119) +---- Dział: Wydział Historyczny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=331) +---- Wątek: Opracowanie wykazu biskupstw tytularnych (/showthread.php?tid=3086) Strony:  
1
2

| 
Opracowanie wykazu biskupstw tytularnych - Ametyst I Dziecię - 10.07.2022 Wniosek bpa @Stanisław Wieniawa sprawił, że przypomniałem sobie o ciekawym zagadnieniu, jakim są biskupstwa tytularne. W realu są one, w moim osobistym przekonaniu, świetnym łącznikiem pomiędzy przeszłością i teraźniejszością (szkoda tylko, że nierzadko nadaje się je w sposób przypadkowy, np Pomezania powinna być stale tytułem sufragana elbląskiego, a nie katowickiego). Uważam, że w Rotrii ich nadawanie biskupom niebędącym ordynariuszami mogłoby być ciekawym urozmaiceniem, a przy okazji przyjemnym tematem do opracowania na naszym Wydziale. Jeśli Patriarcha oraz Kuria byliby zainteresowani to moglibyśmy wspólnie dokonać kwerendy i wyłapać informacje na temat stolic biskupich istniejących w przeszłości, które można by później nadawać jako tytularne.  
RE: Opracowanie wykazu biskupstw tytularnych - Ametyst I Dziecię - 12.09.2022 Po dłuższej przerwie chciałbym powrócić do projektu. Dajcie proszę znać, czy jest ku temu zainteresowanie. RE: Opracowanie wykazu biskupstw tytularnych - Stanisław Wieniawa - 12.09.2022 Jeszcze jak! RE: Opracowanie wykazu biskupstw tytularnych - Stanisław Wieniawa - 13.09.2022 Na pewno mamy tak. Byłe rotryjskie archidiecezje i diecezje: 1. Arcybiskupstwo Trydentu; 2. Arcybiskupstwo Grodziska; 3. Arcybiskupstwo Paryża; 4. Arcybiskupstwo Wolnogradu; 5. Biskupstwo Krakowa; 6. Biskupstwo Wilna; 7. Biskupstwo Delilandu; 8. Biskupstwo Wenecji; 9. Biskupstwo Las Palmas (był taki kraj Republika Palmowa, ale jak tam się zwało, to zapomniałem). Mieliśmy jeszcze diecezję w takim dziwnym kraju, co takie forum było. Jakieś takie pseudokomunistyczne. Nie przypomnę sobie nazwy. Istniejące, lecz wakujące archidiecezje i diecezje: 1. Arcybiskupstwo Gniezna; 2. Arcybiskupstwo Walencji; 3. Biskupstwo Angemontu; 4. Biskupstwo Mariuszowa. RE: Opracowanie wykazu biskupstw tytularnych - Ametyst I Dziecię - 13.09.2022 Dziękuję za pomoc! Ja i tak planuję po powrocie (wybywam jutro na kilka dni) przeczesać archiwa i dotrzeć do dokumentów tak, aby uzupełnić informacje. Generalnie ładnie się to układa. Można na przykład pomyśleć, aby biskup tytularny będący obywatelem RON zostawał co do zasady tytularnym wileńskim albo krakowskim i tak dalej. Ten kraj to Osteria? RE: Opracowanie wykazu biskupstw tytularnych - Stanisław Wieniawa - 13.09.2022 Nie, to taki kraj, co bardziej pisano na stronie internetowej niż forum. PS Osterię Ludową to stworzyliśmy ja, Czarek Medycejski vel Hirek Sieniawski i Pio de Medici.  
RE: Opracowanie wykazu biskupstw tytularnych - Michał Franciszek Lisewicz - 13.09.2022 Dzień dobry! (coby nie było, że wpadam bez pozdrowienia) Nie wiem, czy Eminencje są zorientowani, ale zwrócę uwagę, że jak wiadomo Republika Palmowa upadła, ale wyspa pozostała. Parę lat temu zaś została zajęta i stanowi kolonie Rzeczypospolitej jako Wicekrólestwo Nowej Kurlandii. Nie wiem, czy jest to specjalnie istotne w tej sprawie, ale spieszę doinformować, by poszerzyć ten kontekst, jeśli ktoś o tym nie wiedział czy zapomniał. W każdym razie może się przydać. RE: Opracowanie wykazu biskupstw tytularnych - Stanisław Wieniawa - 13.09.2022 Niemniej diecezji już nie ma.  
RE: Opracowanie wykazu biskupstw tytularnych - Michał Franciszek Lisewicz - 13.09.2022 A owszem. A swoją drogą i o Nową Kurlandię można by jakoś zadbać od strony kościelnej. Acz z drugiej strony znowuż związki KR i Rzplitej się poluźniły, choć znów ostatnio może odrobinę zbliżyły. RE: Opracowanie wykazu biskupstw tytularnych - Joahim-von-R - 13.09.2022 (13.09.2022, 13:56:37)Stanisław Wieniawa napisał(a): Mieliśmy jeszcze diecezję w takim dziwnym kraju, co takie forum było. Jakieś takie pseudokomunistyczne. Nie przypomnę sobie nazwy. Dober, Magnifikat? Nauren.  |