Inwestytura biskupia - Albert - 27.08.2025
Taki projekt nowej ceremonii inwestytury biskupiej złożył na poprzednim soborze obecnie Eminencja Stanisław Wieniawa a ówcześnie Leon IV:
Cytat:Inwestytura Biskupia (Gdy dokonuje jej Legat)
S- Legat
1Bp- Pierwszy biskup
2Bp- Drugi biskup
Bp- Biskup Elekt
MC- Mistrz Ceremonii
MC: Do kościoła podąża procesja. Na jej czele idzie turyfer z dymiącą kadzielnicą, krzyż i dwaj akolici, niższe duchowieństwo wedle hierarchii – diakoni, prezbiterzy, kanonicy, prałaci i infułaci w ozdobnych strojach chórowych. Następnie kroczy Biskup Elekt w asyście dwóch biskupów oraz na końcu Legat Patriarszy. Zbliżają się do głównego ołtarza, gdzie Legat siada na faldistorium. Podchodzą do niego Biskup Elekt oraz jego asysta. Starszy z biskupów mówi:
1Bp: Czcigodny Ojcze, Kościół Rotryjski prosi Cię o odebranie przysięgi lennej od Brata N i abyś przez ten akt wyniósł go do godności biskupiej.
S: Macie nominację?
1Bp: Mamy.
S: Przeczytajcie.
2Bp: (Publikacja nominacji)
S: Aby się upewnić, czy jesteś godzien tego urzędu zadam Ci pytania.
Czy chcesz dobrowolnie i świadomie przyjąć urząd biskupa?
Bp: Chcę.
S: Czy chcesz swoim życiem świadczyć o Chrystusie, być ojcem wiernych, opiekunem wdów i sierot, pierwszym wśród równych Kościoła lokalnego, a przede wszystkim pokornym sługą?
S: Czy chcesz bronić Kościół przed zepsuciem, czy to moralnym, czy doktrynalnym?
S: Czy chcesz wytrwać w posłuszeństwie Stolicy Świętej, to jest Patriarsze Rotrii, iść tam, gdzie on Cię pośle, wykonywać jego rozkazy i słuchać Jego wskazań?
S: Czy chcesz dobrowolnie wytrwać w świętej czystości, aż do końca swojego żywota?
S: Czy chcesz zachować wszelkie prawo ustanowione przez Patriarchę i jego następców?
Bp: Chcę z Bożą pomocą.
MC: Biskup Elekt przyklęka przed Legatem i przysięga wierność.
Bp: Ja, N, przysięgam Tobie Czcigodny Ojcze, że będę wierny Patriarsze oraz jego następcom, a także że nie opuszczę swojego urzędu do czasu, gdy Najjaśniejszy Pan mnie z niego zdejmie. Tak mi dopomóż Bóg.
MC: Po złożeniu przysięgi, następuje wręczenie oznak władzy biskupiej. Do Legata podchodzą asystujący biskupi z insygniami władzy biskupiej.
1Bp: Podaję Legatowi pierścień.
S: Weź ten pierścień, znak wierności, abyś niewzruszoną wiarą strzegł od skażenia Kościół.
2Bp: Podaję Legatowi pastorał.
S: Weź laskę, znak urzędu pasterskiego, abyś w poprawianiu występków łączył łagodność z surowością, sądził bez zapalczywości, zachęcając do cnoty pociągał serca słuchaczy, a zachowując spokój ducha nie zaniedbał sprawiedliwości i karania.
1Bp: Podaję Legatowi pontyfikalne rękawiczki.
S: Jak Jakub uprosił błogosławieństwo ojcowskie podawszy ojcu ulubioną potrawę i napój rękoma owiniętymi w skórki koźlęcia, tak niech ten biskup wyjedna dla powierzonych mu owiec wszelakie dobra.
MC: Legat z biskupami asystującymi wspólnie nakłada mitrę na głowę Elekta głośno mówiąc:
S: Wkładamy na głowę tego biskupa szyszak mocy i zwycięstwa. Niech z ozdobionym obliczem i głową uzbrojoną potęgą obu Testamentów będzie postrachem dla nieprzyjaciół prawdy i niech za łaską Bożą będzie potężnym ich pogromcą.
MC: Biskup Elekt całuje w rękę Legata. Następnie asysta sadza Elekta na tronie. Legat intonuje „Te Deum”, które rozbrzmiewa w całym kościele przy dźwięku wszystkich dzwonów. Po zakończeniu hymnu Biskup Elekt śpiewa donośnym głosem:
Bp: Ad multos annos!
MC: Słowa te powtarzają Legat i asystujący mi biskupi.
S: Ad multos annos!
1Bp: Ad multos annos!
2Bp: Ad multos annos!
MC: Na zakończenie uroczystości Biskup Elekt udziela uroczystego błogosławieństwa.
Cytat:Inwestytura Biskupia (Gdy dokonuje jej Patriarcha)
P- Patriarcha
Bp - Biskup
WG- Wikariusz Generalny
BpE - Biskup Elekt
MC- Mistrz Ceremonii
MC: Do bazyliki podąża procesja. Na jej czele idzie turyfer z dymiącą kadzielnicą, krzyż i dwaj akolici, niższe duchowieństwo – diakoni, prezbiterzy, kanonicy, prałaci i infułaci. Można również dostrzec biskupów, arcybiskupów i kardynałów ubranych w stroje chórowe. Za nimi kroczy Biskup Elekt w asyście Biskupa Asystującego i Wikariusza Generalnego. Zbliżają się do głównego ołtarza, gdzie Patriarcha zasiada na złotym tronie w szatach pontyfikalnych. Podchodzą do niego Biskup Elekt wraz z asystą. Biskup mówi:
Bp: Czcigodny Ojcze Kościół Rotryjski prosi Cię o odebranie przysięgi lennej od Brata N i abyś przez ten akt wyniósł go do godności biskupiej.
P: Macie nominację?
Bp: Mamy.
P: Przeczytajcie.
WG: (Publikacja nominacji)
P: Aby się upewnić, czy jesteś godzien tego urzędu zadamy Ci pytania.
Czy chcesz dobrowolnie i świadomie przyjąć urząd biskupa?
BpE: Chcę.
P: Czy chcesz swoim życiem świadczyć o Chrystusie, być ojcem wiernych, opiekunem wdów i sierot, pierwszym wśród równych Kościoła lokalnego, a przede wszystkim naszym pokornym sługą?
P: Czy chcesz bronić Kościół przed zepsuciem, czy to moralnym, czy doktrynalnym?
P: Czy chcesz wytrwać w posłuszeństwie Stolicy Świętej, to jest nam i naszym następcom, iść tam, gdzie Cię poślemy, wykonywać nasze rozkazy i słuchać naszych wskazań?
P: Czy chcesz dobrowolnie wytrwać w świętej czystości, aż do końca swojego żywota?
P: Czy chcesz zachować wszelkie prawo ustanowione przez nas i naszych następców?
BpE: Chcę z Bożą pomocą.
MC: Biskup Elekt przyklęka przed Patriarchą i przysięga mu wierność.
BpE: Ja, N, przysięgam Tobie Najjaśniejszy Panie, że będę wierny Tobie oraz Twoim następcom oraz że nie opuszczę swojego urzędu do czasu, gdy mnie z niego zdejmiesz. Tak mi dopomóż Bóg.
MC: Po złożeniu przysięgi, następuje wręczenie oznak władzy biskupiej. Do Patriarchy podchodzą Asystenci Tronu z insygniami władzy biskupiej.
Bp: Podaję Patriarsze pierścień.
P: Weź ten pierścień, znak wierności, abyś niewzruszoną wiarą strzegł od skażenia Kościół.
WG: Podaję Patriarsze pastorał.
P: Weź laskę, znak urzędu pasterskiego, abyś w poprawianiu występków łączył łagodność z surowością, sądził bez zapalczywości, zachęcając do cnoty pociągał serca słuchaczy, a zachowując spokój ducha nie zaniedbał sprawiedliwości i karania.
Bp: Podaję Patriarsze pontyfikalne rękawiczki.
P: Jak Jakub uprosił błogosławieństwo ojcowskie podawszy ojcu ulubioną potrawę i napój rękoma owiniętymi w skórki koźlęcia, tak niech ten biskup wyjedna dla powierzonych mu owiec wszelakie dobra.
MC: Patriarcha wraz z Wikariuszem Generalnym i asystującym Biskupem wspólnie nakładają mitrę na głowę Elekta, głośno mówiąc:
P: Wkładamy na głowę tego biskupa szyszak mocy i zwycięstwa. Niech z ozdobionym obliczem i głową uzbrojoną potęgą obu Testamentów będzie postrachem dla nieprzyjaciół prawdy i niech za łaską Bożą będzie potężnym ich pogromcą.
MC: Następnie asysta sadza Elekta na tronie. Wikariusz Generalny intonuje „Te Deum”, które rozbrzmiewa w całej Bazylice przy dźwięku wszystkich dzwonów. Po zakończeniu hymnu Biskup Elekt śpiewa donośnym głosem:
BpE: Ad multos annos!
MC: Słowa te powtarzają Patriarcha, asystujący mu Biskup i Wikariusz Generalny.
P: Ad multos annos!
Bp: Ad multos annos!
WG: Ad multos annos!
MC: Na zakończenie uroczystości Biskup Elekt udziela uroczystego błogosławieństwa.
RE: Inwestytura biskupia - Albert - 27.08.2025
Kochani prosimy o ocenę tego projektu, a także wszelkie wypowiedzi.
@Stanisław Wieniawa @Maurycy Orański @Andrew von Habsburg @Aurelio de Medici y Zep @Mikołaj Dreder @Henryk Ziemiański de Harlin @Benedykt Krakowski vel Potocki @Nicefor @Guliano Giuseppe Montini @Alberto Tommaso di Mancini @Pierbattista Pastaballa
Przy okazji link do starej dyskusji z poprzedniego soboru: https://forum.rotria.net.pl/showthread.php?tid=2930
RE: Inwestytura biskupia - Maurycy Orański - 27.08.2025
Nie mam uwag
RE: Inwestytura biskupia - Albert - 28.08.2025
Jeszcze może dobrze jakby autor propozycji się wypowiedział czy podtrzymuje swoje projekty. Może coś chciałby zmienić?
RE: Inwestytura biskupia - Henryk Ziemiański de Harlin - 28.08.2025
Ten projekt mi odpowiada, więc też nie mam uwag.
RE: Inwestytura biskupia - Nicefor - 30.08.2025
Zgadzam się z przedmówcami i również nie mam uwag.
RE: Inwestytura biskupia - Albert - 31.08.2025
Jeśli nikt więcej nie będzie miał do dodania to przejdziemy niedługo do głosowania.
RE: Inwestytura biskupia - Benedykt Krakowski vel Potocki - 01.09.2025
Brak uwag z mojej strony
|