Państwo Kościelne Rotria
Dysputa IV. O Kurii Rotryjskiej - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Sobór Rotryjski II (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=536)
+--- Wątek: Dysputa IV. O Kurii Rotryjskiej (/showthread.php?tid=3438)

Dysputa IV. O Kurii Rotryjskiej - Albert - 14.09.2025

Cytat:Umiłowani Bracia i Siostry,
Czcigodni Ojcowie Soborowi,

mamy w naszym Państwie coś takiego jak Kuria Rotryjska. Organ ważny, jednak jak patrzymy na jego aktywność, to nieco martwi to iż de facto Kuria niewiele robi. Dlatego mamy pytanie. Czy może wynika to z jakiegoś naszego działania, lub też braku takowego? A może wynika to z braku jednoznacznie wypowiedzianego co kto ma robić? A może urzędów jest za dużo lub za mało?
Obecnie Kuria Rotryjska składa się z Sekretariatu Stanu, Kongregacji Świętej i Powszechnej Inkwizycji, Kongregacja ds. Kościoła i Duchowieństwa, Kongregacja ds. Dyscypliny, Kongregacja ds. Rozkrzewiania Wiary, oraz Palazzo del Governatore (ekonom, gospodarka).
Czy potrzeba jest aby przypomnieć co kto może robić? Czy są jakieś pomysły jak sprawić aby kuria nieco ożyła i aby więcej robiła, więcej wnosiła do aktywności Rotrii? Każdy może się wypowiedzieć.

Na czas rozmowy z serca Wam błogosławimy in nomine Patris + et Filii + et Spiritus Sancti +.

RE: Dysputa IV. O Kurii Rotryjskiej - Henryk Ziemiański de Harlin - 14.09.2025

Ja ze swojej strony jako prefekt Kongregacji ds. Duchowieństwa planuję wizytację kurialną w RON.

RE: Dysputa IV. O Kurii Rotryjskiej - Nicefor - 14.09.2025

Ja uważam, że liczba obecnych kongregacji jest optymalna. Na pewno nie byłbym za jakimś rozbudowywaniem, bo nie ma odpowiedniej liczby ludzi aby obsadzić te wszystkie urzędy. Zmniejszać też nie ma co, bo wtedy teoretycznie niektóre pola, niektóre aspekty mogą ucierpieć. Na pewno zgadzam się z Patriarchą, że kongregacje powinny być aktywne, powinny działać. Ostatnimi czasami widać, że większość aktywności Rotrii to są ewangelie, kazania, oraz okazjonalne rozmowy.
Przydałaby się większa liczba celebr, większa liczba narracji, a także ewentualne widoczne działania kongregacji poszczególnych.

RE: Dysputa IV. O Kurii Rotryjskiej - Albert - 15.09.2025

(14.09.2025, 22:13:17)Nicefor napisał(a): Ja uważam, że liczba obecnych kongregacji jest optymalna. Na pewno nie byłbym za jakimś rozbudowywaniem, bo nie ma odpowiedniej liczby ludzi aby obsadzić te wszystkie urzędy. Zmniejszać też nie ma co, bo wtedy teoretycznie niektóre pola, niektóre aspekty mogą ucierpieć. Na pewno zgadzam się z Patriarchą, że kongregacje powinny być aktywne, powinny działać. Ostatnimi czasami widać, że większość aktywności Rotrii to są ewangelie, kazania, oraz okazjonalne rozmowy.
Przydałaby się większa liczba celebr, większa liczba narracji, a także ewentualne widoczne działania kongregacji poszczególnych.

Dziękujemy za wypowiedź Ekscelencji. Cenne uwagi. Smile

RE: Dysputa IV. O Kurii Rotryjskiej - Albert - 18.09.2025

Rozumiemy, że wobec braku reakcji i wypowiedzi, to nie mają inni nic do dodania? Nie ma żadnych porad, uwag, albo propozycji co zmienić, udoskonalić, naprawić lub zrobić.

RE: Dysputa IV. O Kurii Rotryjskiej - Henryk Ziemiański de Harlin - 18.09.2025

Mi ilość urzędów kurialnych odpowiada, więc co do tego nie mam większych uwag.