Państwo Kościelne Rotria
Dysputa V. O tytułach szlacheckich i ziemiach lennych - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Sobór Rotryjski II (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=536)
+--- Wątek: Dysputa V. O tytułach szlacheckich i ziemiach lennych (/showthread.php?tid=3439)

Strony: 1 2

Dysputa V. O tytułach szlacheckich i ziemiach lennych - Albert - 14.09.2025

Cytat:Drodzy Ojcowie Soborowi,

kolejnym tematem jest sprawa tytułów arystokratycznych i lenn. W tej dyspucie chcielibyśmy abyście wyrazili swoje zdanie na temat takiej formy nagradzania mieszkańców Rotrii, którzy są aktywni na forum. Czy uważacie, że to dobry pomysł, by nadawać tytuły szlacheckie lub arystokratyczne, a także czasem jakąś prowincję, ziemię w której następnie mogłyby takie osoby działać, tworzyć wątki i dodatkowo wpływać pozytywnie na aktywność?
A może np. potrzebna byłaby jakaś reforma? Może coś trzeba by zmienić w prowincjach?
Jak zwykle każdy może się wypowiedzieć. Nawet jeśli nie jest duchownym.

Na czas tej dysputy z serca Wam błogosławimy in nomine Patris + et Filii + et Spiritus Sancti +.

RE: Dysputa V. O tytułach szlacheckich i ziemiach lennych - Henryk Ziemiański de Harlin - 14.09.2025

Myślę, że to dobry pomysł nagradzać duchownych lennami i tytułami szlacheckimi. Mogą motywować do dalszej pracy.

RE: Dysputa V. O tytułach szlacheckich i ziemiach lennych - Andrew von Habsburg - 14.09.2025

Popieram ten pomysł

RE: Dysputa V. O tytułach szlacheckich i ziemiach lennych - Benedykt Krakowski vel Potocki - 14.09.2025

Jestem jak najbardziej za tym pomysłem

RE: Dysputa V. O tytułach szlacheckich i ziemiach lennych - Nicefor - 14.09.2025

Zgadzam się z przedmówcami. Osobiście i tak działam w większości poza Rotrią tj. w Cesarstwie Bizantyjskim, nie mniej jeśli są osoby, duchowni, którzy poświęcają się aktywności na forum PKR, do tego działają na rzecz narracji, albo w kurii, albo zwyczajnie udzielają się w różnych wątkach, to powinien mieć Patriarcha Rotrii możliwość nagradzania takich mieszkańców Rotrii, czy gości zagranicznych, albo ziemiami lennymi, albo tytułami arystokratycznymi, albo odznaczeniami państwowymi.

RE: Dysputa V. O tytułach szlacheckich i ziemiach lennych - Maurycy Orański - 14.09.2025

Nie widzę zbytniego pola do reformy. Jedynie może to usystematyzować, bo chyba nie ma jakiegoś aktu obejmującego całość tych spraw.

RE: Dysputa V. O tytułach szlacheckich i ziemiach lennych - Albert - 15.09.2025

Dziękuję za wypowiedzi oraz uwagi szanownych. Zostaje w takim razie kwestia jaki to akt powinien regulować tego typu sprawę? Pewnie bulla.

RE: Dysputa V. O tytułach szlacheckich i ziemiach lennych - Maurycy Orański - 15.09.2025

Tak

RE: Dysputa V. O tytułach szlacheckich i ziemiach lennych - Andrew von Habsburg - 15.09.2025

Myślę, że tak.

RE: Dysputa V. O tytułach szlacheckich i ziemiach lennych - Aurelio de Medici y Zep - 16.09.2025

Podpisuję się pod słowami przedmówców. Niemniej, moim zdaniem, akt ten powinien pozostawiać Patriarsze dużo swobody - nie ma sensu zbyt tej kwestii formalizować.