Państwo Kościelne Rotria
Salvete - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102)
+--- Wątek: Salvete (/showthread.php?tid=3532)

Strony: 1 2 3

Salvete - Albert Orański - 15.01.2026

Carissimi Fratelli e Sorelle,

Nie sądziłem, że kiedykolwiek jeszcze postawię stopę na rotryjskiej ziemi. Skoro jednak z burzliwych fal oceanu historii mikroświata po raz kolejny Państwo Kościelne wyłoniło się na powierzchnię, nie mogłem oprzeć się pokusie, zwłaszcza widząc wiele w przeszłości znanych mi twarzy, by przynajmniej przywitać się i przekazać wyrazy uszanowania.

Na ten moment nie wiem jeszcze czy wizyta moja jest zapowiedzią nowego otwarcia, czy jednorazowym porywem sentymentu, tym niemniej przekazuję wszystkim Czcigodnym Siostrom i Braciom wyrazy najszczerszego i najwyższego uszanowania.

/-/ Albert

RE: Salvete - Henryk Ziemiański de Harlin - 15.01.2026

Witam Waszą Eminencję. Zachęcam do odwiedzenia moich lenn Andalo i Bari, a także do pozostania na dłużej. Potrzeba rąk do pracy.

RE: Salvete - Maurycy Orański - 15.01.2026

Dziadek? Ty żyjesz?!

RE: Salvete - Albert Orański - 15.01.2026

(15.01.2026, 07:33:57)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): Witam Waszą Eminencję. Zachęcam do odwiedzenia moich lenn Andalo i Bari, a także do pozostania na dłużej. Potrzeba rąk do pracy.

Serdecznie Ekscselencji dziękuję. Czas pokaże dokąd stare nogi dojść pozwolą.

(15.01.2026, 17:31:25)Maurycy Orański napisał(a): Dziadek? Ty żyjesz?!

Rad jestem Cię widzieć. Ufam, że w dobrym zdrowiu, skoro za Twoją sprawą rod nasz zyskał dwóch wspaniałych synów.

RE: Salvete - Albert - 15.01.2026

Nie zrobiliśmy tego jeszcze oficjalnie, a nie wypada aby imiennika pominąć, dlatego już tak oficjalnie;
Witamy Waszą Eminencję w Państwie Kościelnym Rotria! Smile
Na pewno sporo sporo się zmieniło od czasów waszego odejścia, dlatego pragniemy zapewnić o możliwości wyjaśnienia wszelkich niepewności i historii z straconych lat. Zachęcamy do poszwędania się po forum, pooglądania, a także poudzielania w wątkach. Z wielką chęcią skorzystamy z Waszej mądrości i doświadczenia. Big Grin

Ps. Przy okazji miło poznać pradziadka. Nie wiedziałem, że to możliwe. Już raczej krzyżyk był postawiony i mauzolea pobudowane. Wink

Czym teraz Eminencja planuje się zająć?

Chylę pokornie czoła przed Waszą Świątobliwością, dziękując za ciepłe przyjęcie.
Słyszałem, że mnie nawet pochowano, choć musiała to być pomyłka, skoro stoję tu przed Wami.

Tak, była narracja o pożarze Apostolskiego Miasta gdzieś w 2019 i podano, że Eminencja zginął w tym pożarze.

Podobnie jak pewien znachor straciłem pamięć i żyłem przez lata prostym życiem, między prostym ludem.

To zachęcam do działania. Może Eminencja chciałby jakiś kawałek ziemi? Nadmienię, że Mediolan, który był kiedyś w posiadaniu Orańskich, przeszedł w ręce JE Faradobusa.