![]() |
|
Poprawa zdrowia i powrót - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Poprawa zdrowia i powrót (/showthread.php?tid=3537) |
Poprawa zdrowia i powrót - Aurelio de Medici y Zep - 18.01.2026 Wasza Świątobliwość, Czcigodni Bracia, ostatnie miesiące nie były dla mnie łaskawe. Wiele wycierpiałem przez szczególnie bolesną realiozę, która opanowała ciało i duszę. Na polecenie mojego lekarza, udałem się na toskańską wieś, gdzie oddałem się prostym czynnościom zwykłego człowieka, a codziennie zażywałem lekarstwa przesyłane mi z florenckiej apteki. Gdy nastała zima, często po recytowanej Mszy Świętej zasiadałem przy kominku i modląc się, wspominałem czasy swego zdrowia. Dziękowałem Bogu za poprawę i marzyłem, by wiosną zasiąść w automobilu i wskazać jeden kierunek - Apostolskie Miasto. Dziś - jak codziennie - z samego rana, po Prymie, odprawiłem Najświętszą Ofiarę w miejscowym kościele, jednak już w zakrystii czekał na mnie telegram ze Świętej Stolicy. Dowiedziawszy się o powrocie Jego Królewskiej Wysokości Alberta Orańskiego, poczytałem to za znak i poleciłem zawieść mnie prosto do Apostolskiego Miasta.
Wpierw pragnę podziękować Jego Świątobliwości za tak pełne oddania i bogate w owoce panowanie na Złotym Tronie. Gdy ogłaszaliśmy światu imię nowego Ojca Świętego, wielu wątpiło w mądrość Kolegium i słuszność jego wyboru. Dziś te głosy najsłuszniej zamilkły. Gdy my - starszy kardynałowie - podupadliśmy na zdrowiu, Jego Świątobliwość wiernie i starannie utrzymuje dziedzictwo Rotrii oraz ją samą w dobrym zdrowiu.
Najdrożsi Bracia, Wam również dziękuję za Wasze trwanie przy Kościele i Ojczyźnie. Miło mi widzieć na nowo w Rotrii twarze, których nie ujrzałem od lat. Cieszę się, że pontyfikat Patriarchy Alberta stał się epoką zjednoczenia i pojednania, a nadto solidnej pracy u podstaw, w której Wy przodujecie.
Nie mogę obiecać, że moje zdrowie ulegnie natychmiastowej poprawie. Zostaję jednak w Rotrii, w moich apartamentach. Będę przy Ojcu Świętym, przy Kardynałach i Biskupach, przy całym Kościele. Was wszystkich proszę o modlitwę, abym mógł powrócić do pełnego oddania Patrymonium i Kościołowi.
Cum debita reverentia Aurelius L. C. card. de Medici y Zep RE: Poprawa zdrowia i powrót - Albert - 18.01.2026 Każdy znak obecności i słowo od Eminencji bardzo nas raduje. Jesteśmy wielce wdzięczni za obecność, pamięć i pomoc. W dobrym czasie następują te powroty gdyż niedługo już zbliża się ten okres największego strachu i niepokoju u studenta, dlatego zmuszeni będziemy ograniczyć są bytność w mikronacjach. Dlatego miło będzie widzieć aktywność reszty Rotryjczyków. RE: Poprawa zdrowia i powrót - Henryk Ziemiański de Harlin - 18.01.2026 Witam i ja Waszą Eminencję. RE: Poprawa zdrowia i powrót - Albert Orański - 18.01.2026 Wasza Eminencjo, Najczcigodniejszy Bracie Aureliuszu, Wielce się raduję Twoim powrotem do zdrowia, tym bardziej, że jak twierdzisz pośrednio się do tego przyczyniłem. Wciąż mam w pamięci nasze liczne, wieczorne rozmowy - ufam, że w niedługim czasie dane Nam będzie ponownie spotkać się przy stole i butelce przyzwoitego trunku.
Jako, że chwilowo nie mam warunków na wydanie Ci przyjęcia (podczas mej nieobecności mój majątek przeszedł na krewnych) wybacz, że nie zaproponuję póki co niczego konkretnego, lecz wierz mi, że w niedługim czasie wydam na Twoją cześć stosowne przyjęcie.
Z braterskim pozdrowieniem /-/ Albert RE: Poprawa zdrowia i powrót - Maurycy Orański - 19.01.2026 JŚ @Albert Wystawił pałac w Apostolskim Mieście. Myślę że w imieniu rodu może go udostępnić na mały raut
RE: Poprawa zdrowia i powrót - Albert - 19.01.2026 (19.01.2026, 01:21:29)Maurycy Orański napisał(a): JŚ @Albert Wystawił pałac w Apostolskim Mieście. Myślę że w imieniu rodu może go udostępnić na mały rautZdecydowanie. Nawet kanałami prywatnymi już to zaproponowaliśmy
|