![]() |
|
Nowy Kodeks Prawa Kanonicznego i Bulla Zasadnicza Patrimonium Sancti Pauli - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217) +--- Dział: Sobór Rotryjski II (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=536) +---- Dział: Komisja Rewizyjna (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=537) +---- Wątek: Nowy Kodeks Prawa Kanonicznego i Bulla Zasadnicza Patrimonium Sancti Pauli (/showthread.php?tid=3653) |
Nowy Kodeks Prawa Kanonicznego i Bulla Zasadnicza Patrimonium Sancti Pauli - Stanisław Wieniawa - 14.02.2026 Wasza Świątobliwość, Eminencje i Ekscelencje, myślałem, by opracować nowy CIC, ale po lekturze obowiązującego stwierdzam, że jest dobry - wszak ja go układałem jako Patriarcha Piotr, a Patriarcha Pius VII go tylko promulgował. Wystarczy moim zdaniem zmienić jeden przepis Bulli Zasadniczej Patrimonium Sancti Pauli. 1. W PSP poprawić punkt 8 na: Patriarcha Rotrii wybierany jest przez Kolegium Kardynałów w drodze konklawe na kadencję, której długość elekt ustala wraz z Kolegium w trakcie elekcji. Akceptacja długości pontyfikatu przez większość elektorów potrzebną do elekcji (2/3) jest niezbędna dla prawidłowości wyboru. Długość pontyfikatu jest objęta tajemnicą konklawe. Proszę @Albert Orański o przesłanie tekstu tej bulli w wersji edytowalnej, to może znajdę jeszcze miejsce na poprawki. Sobór to już przegłosował, ja jestem wielkim orędownikiem tej zmiany. Dla zewnątrz długość pontyfikatu będzie tajemnicą, a kolejne konklawe niespodzianką - jak w realu. Każdy elekt ma też różne plany, różny wolny czas (np. wakacje). RE: Nowy Kodeks Prawa Kanonicznego i Bulla Zasadnicza Patrimonium Sancti Pauli - Albert Orański - 14.02.2026 Cytat: RE: Nowy Kodeks Prawa Kanonicznego i Bulla Zasadnicza Patrimonium Sancti Pauli - Stanisław Wieniawa - 14.02.2026 Ej, ale liczyłem, że ktoś skomentuje. Okej, to jutro przygotuję nowy projekt bulli zasadniczej w oparciu o ten akt Piusa VI. RE: Nowy Kodeks Prawa Kanonicznego i Bulla Zasadnicza Patrimonium Sancti Pauli - Albert Orański - 14.02.2026 Wydając ten nie spodziewałem się, że będzie tak długo obowiązywał, choć miałem na to nadzieję. Dlatego też wydałem go w tej, a nie innej formie. Proponuję więc ostateczną formę bulli zasadniczej wydać w równie uroczystej formie - tym razem pdf. Chętnie zajmę się jej opracowaniem. RE: Nowy Kodeks Prawa Kanonicznego i Bulla Zasadnicza Patrimonium Sancti Pauli - Henryk Ziemiański-Wieniawa - 14.02.2026 Przyszła bulla zasadnicza w formie pdf mi też odpowiada. RE: Nowy Kodeks Prawa Kanonicznego i Bulla Zasadnicza Patrimonium Sancti Pauli - Aurelio de Medici y Zep - 15.02.2026 Bardzo dobra podstawa do stworzenia nowej bulli zasadniczej. Sama koncepcja utrzymywania czasu pontyfikatu w tajemnicy, która chyba narodziła się kilka miesięcy temu w kuluarach Pałacu Apostolskiego, jest bardzo ciekawa i kompromisowa. Osobiście polubiłem nieograniczony czasowo pontyfikat, ale wypracowane rozwiązanie powinno zadowolić wszystkich. Należy jednak pilnie strzec, aby kardynałowie będący stróżami tajemnicy, a także wszyscy inni mający dostęp do działu konklawe z przyczyn technicznych, naprawdę tej tajemnicy strzegli. Jeśli tajemnica będzie ujawniona tylko raz i na zasadzie "ale nikomu nie mów", natychmiast wiedział będzie cały Mikroświat Wszyscy wiemy to z doświadczenia. Dlatego długość pontyfikatu musi być tajemnicą patriaszą, osoby wtajemniczone powinny przysięgać zachowanie sekretu, a jej naruszenie należy surowo karać (ekskomunika lub interdykt latae sententiae).Trzeba też ustalić sposób uzgodnienia tej kwestii między Kolegium a elektem i ubrać tę kwestię w formę rytualną. Myślę, że najlepiej byłoby, gdyby zaraz po zapytaniu o imię Dziekan (lub kardynał następny w kolejce) pytał "Jak długo pragniesz panować?". Tu elekt odpowiada wskazując datę dzienną zakończenia pontyfikatu. Przemyśleć należy kwestię ewentualnego limitu. Co jeśli elekt zechce panować naprawdę bardzo długo? Proponuję, aby limitu nie ustalać i dać elektowi całkowicie wolną rękę. Chce panować 10 lat, albo nawet dożywotnio? Niech tak będzie - skoro Kolegium zdecydowało się go wybrać, z założenia ma do niego zaufanie. Podkreśli to wagę głosu na konklawe oraz wprowadzi element niespodzianki również dla samych kardynałów. Musimy też zrezygnować z automatycznej sediswakancji w przypadku zaniechania obowiązku koronacji w czasie 30 dni. Patriarcha owszem musi się koronować, ale nie powinno to być warunkiem pozostania na urzędzie. Z powodu tego zapisu mieliśmy już niejednokrotnie poważne kłopoty. Sama idea wprowadzenia tego zapisu była słuszna, ale niestety życie pokazało, że lepiej z niego zrezygnować. |