![]() |
|
Wielka genealogia sukcesji biskupów Kościoła Rotryjskiego - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Uniwersytet Rotryjski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=119) +---- Dział: Wydział Teologiczny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=328) +---- Wątek: Wielka genealogia sukcesji biskupów Kościoła Rotryjskiego (/showthread.php?tid=3875) |
Wielka genealogia sukcesji biskupów Kościoła Rotryjskiego - Aurelio de Medici y Zep - 23.08.2026 Szanowni Państwo, przedstawiam Państwu efekt moich prac, wielkie drzewo genealogiczne sukcesji v-apostolskiej biskupów Kościoła Rotryjskiego. Do realizacji ten idei natchnął mnie niegdyś Jego Ekscelencja @Vladimir von Lichtenstein, dyplomata sarmacki, a przy tym dawny biskup rotryjski z samych początków naszej historii. Wówczas sądziłem, że jest to dzieło niemożliwe do zrealizowania. Podjąłem jednak, przy nieocenionym wsparciu wielu spośród braci - próbę usystematyzowania zależności sukcesyjnych między naszymi biskupami od czasów przedrotryjskich, aż do współczesności. Dzięki niezwykle życzliwej woli i pomocy naszego małego środowiska, udało się - według moich szacunków - uwzględnić w drzewie ponad 90% członków historycznego episkopatu rotryjskiego. W szczególnych przypadkach zamieściłem uwagi objaśniające niejasności lub braki w źródłach. Osobiste podziękowania, jak również wykorzystane źródła zawarłem w przedmowie.
Do zapoznania się z genealogią zapraszam również społeczność KPP (@Vilarte, @Krzysztof Windsor), bowiem linia sukcesyjna KPP wywodząca się od byłego rotryjskiego biskupa Krzysztofa Windsora została uwzględniona w wielkiej genealogii, podobnie jak dwie inne linie schizmatyckie (w tym jedna dotyczy mnie, a druga Ottona Kenta - i ta druga została później oficjalnie uznana!). To - mimo dzielących nas wielkich różnic - część naszej wspólnej historii. Zapraszam do lektury i zgłaszania ewentualnych braków lub błędów. Również wszystkich, którzy mają wiedzę, której mi zabrakło przy tworzeniu drzewa, proszę o zgłaszanie wszelkich informacji. W przyszłości będę oczywiście uzupełniał genealogię, wraz z kolejnymi konsekracjami. Dziękuję Jego Ekscelencji Fryderykowi Orańskiemu za pomoc w umieszczeniu pliku na hostingu Stempel. Mam nadzieję, że dzięki temu zostanie on zachowany dla potomności. Cum debita reverentia Aurelio de Medici y Zep
RE: Wielka genealogia sukcesji biskupów Kościoła Rotryjskiego - Vladimir von Lichtenstein - 01.09.2026 Bardzo się cieszę, że mogłem zainspirować Waszą Eminencję do tak wspaniałego dzieła! ![]() Czy moja niegdysiejsza nominacja zachowuje ważność? RE: Wielka genealogia sukcesji biskupów Kościoła Rotryjskiego - Peter Grüner - 01.09.2026 Wasza Eminencjo, efekt jest niezwykły. Podziwiam ogrom włożonej w to pracy. Gratuluję. RE: Wielka genealogia sukcesji biskupów Kościoła Rotryjskiego - Aurelio de Medici y Zep - 01.09.2026 (01.09.2026, 10:30:13)Vladimir von Lichtenstein napisał(a): Bardzo się cieszę, że mogłem zainspirować Waszą Eminencję do tak wspaniałego dzieła! Wasza Ekscelencjo, w początkach III Rotrii (2015 r.) miał miejsce reset wszystkich godności do stopnia prezbiteratu, z wyjątkiem dla regenta Ksawerego van Berdena, który przekazał sukcesję apostolską biskupom odnowionej Rotrii. Legalność tej regencji jest obecnie przedmiotem postępowania inkwizycyjnego, więc warto śledzić jego przebieg. Sugeruję już po ustaniu sede vacante zwrócić się z odpowiednim dubium do Inkwizycji. Serdecznie zapraszam do powrotu do Rotrii i ponownego dołączenia do duchowieństwa. W niczym nie przeszkadza to w karierze świeckiej, czego dowodzi choćby JE Peter Grüner. Może w końcu Kościół Rotryjski odżyłby w Sarmacji ![]() (01.09.2026, 11:03:43)Peter Grüner napisał(a): Wasza Eminencjo, efekt jest niezwykły. Podziwiam ogrom włożonej w to pracy. Gratuluję. Bardzo dziękuję za miłe słowa. Już niebawem ukaże się kolejne wydanie genealogii, bowiem dokonałem drobnych, aczkolwiek niezwykle ciekawych odkryć. RE: Wielka genealogia sukcesji biskupów Kościoła Rotryjskiego - Aurelio de Medici y Zep - 18.09.2026 Szanowni Państwo, z radością przedstawiam III wydanie wielkiej genealogii sukcesji biskupów Kościoła Rotryjskiego. Genealogia została subtelnie poprawiona oraz uzupełniona o dwie ciekawe postaci. Pierwsza to Roman Schädel, superintendent schizmy osieckiej ("KPP"), v-konsekrowany w 2023 r. przez Krzysztofa Windsora w Edelweiss. To kolejny (a właściwie chronologicznie pierwszy) po znacznie bardziej aktywnym Santiago Vilarte potomek sukcesyjny odłączonej linii. Druga postać to Maria Wiktoria von Lezner, siostra słynnego Hansa von Leznera, "biskupka" Surmeńskiego Kościoła Chrześcijańskiego, a przez chwilę nawet Kościoła Rotryjskiego. Niewiele wiadomo o jej posłudze, nie znamy też daty nominacji, a powiązanie sukcesyjne z Hansem von Leznerem jest najbardziej prawdopodobne, ale wciąż tylko przypuszczalne. Episkopatu i kapłaństwa została pozbawiona przez Wiktora I na mocy decyzji I Soboru Rotryjskiego w 2007 r. Kościół Rotryjski, od początku pragnący nawiązywać do realnego katolicyzmu, będąc jeszcze niejako in statu nascendi, wyeliminował kapłaństwo kobiet na samym początku swojej historii. Później Maria Wiktoria von Lezner została matką przełożoną klasztoru sióstr Rotrianek. Oczywiście to nie koniec prac, genealogia wciąż będzie w miarę potrzeb poprawiana, uzupełniania i pogłębiana. Zapraszam do zapoznania się! RE: Wielka genealogia sukcesji biskupów Kościoła Rotryjskiego - Pio Maria de Medici - 18.09.2026 Nadal zwycięzcą w ilości przyjętych nominacji biskupich pozostaje Wieniawa. RE: Wielka genealogia sukcesji biskupów Kościoła Rotryjskiego - Aurelio de Medici y Zep - 21.09.2026 Ja natomiast jestem rekordzistą w najmniejszej liczbie nominacji - tylko jedna uznana
RE: Wielka genealogia sukcesji biskupów Kościoła Rotryjskiego - Adelaide - 21.09.2026 Nice, mój prapradziadek był Patriarchą… |