![]() |
|
Monografia Kościoła Rotryjskiego i Państwa Kościelnego Rotria (2007-2027) - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Uniwersytet Rotryjski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=119) +--- Wątek: Monografia Kościoła Rotryjskiego i Państwa Kościelnego Rotria (2007-2027) (/showthread.php?tid=3933) Strony:
1
2
|
Monografia Kościoła Rotryjskiego i Państwa Kościelnego Rotria (2007-2027) - Aurelio de Medici y Zep - 14.09.2026 Wasza Świątobliwość, Wasza Magnificencjo, Szanowni Państwo, wielkimi krokami zbliża się wielki jubileusz dwudziestolecia istnienia Państwa Kościelnego Rotria i Kościoła Rotryjskiego. Już 27 czerwca 2027 r., zatem za mniej niż rok, miną dwie dekady od początku naszej wspaniałej historii, której owoce pod postaciami wielkich wydarzeń, niezapomnianych ludzi i dziejowych przedsięwzięć są niezliczone. Każdy, kto zgłębiał przeszłość naszego Kościoła i Państwa, wie z pewnością, że jest to zagadnienie fascynujące. Jednocześnie jubileusz XX-lecia Rotrii jest wspaniałą okazją, aby dzieje i ogólną naturę Rotrii wreszcie spisać, usystematyzować, zebrać w całość i pod taką postacią przekazać naszym (daj Boże) następcom.
Z tego względu ośmielam się zaproponować społeczności akademickiej i wszystkim zainteresowanym udział w mojej inicjatywie spisania monografii Państwa Kościelnego Rotria i Kościoła Rotryjskiego. Osobiście podejmę się trudu spisania tego dzieła i jego redakcji, niemniej najbardziej chciałbym, aby było to wspólne dzieło wszystkich chętnych do współpracy.
Proponuję, aby monografia była dziełem naukowym wydanym w formie e-booka (może pokusimy się o kolekcjonerskie egzemplarze drukowane), z odwołaniem do źródeł, ewentualnie własnych wspomnień i możliwie obiektywnym, a najlepiej recenzowanym. Chciałbym również, aby podzielić ją na części i rozdziały. Poniżej zamieszczam wstępny zarys:
Cytat:CZĘŚĆ I Oczywiście powyższy zarys jest jedynie wstępną propozycją wymagającą dopracowania, a nade wszystko podziału zagadnień między chętnych autorów. Wiem, że pracy przed nami wiele, ale myślę, że możemy wyrobić się do końca 2027 r. i tym sposobem - poprzez to monumentalne dzieło - uczcić wielki jubileusz dwóch dekad naszej historii. Co Bracia sądzą? Są jacyś chętni do współpracy? Mają Bracia propozycje tematów i zmian w proponowanym spisie treści? Zapraszam do dyskusji i do współpracy! RE: Monografia Kościoła Rotryjskiego i Państwa Kościelnego Rotria (2007-2027) - Fryderyk van Oranje - 14.09.2026 Sam spis treści ciekawy. Gdyby takie dzieło powstało chętnie bym przeczytał. Co do bycia współautorem, to zgłaszam się. Na pewno jest co najmniej kilka ciekawych zagadnień. Dobrze byłoby jakoś podzielić się pracą, ale może najlepiej przed powiedzmy finalnym efektem konsultować swoje rozdziały tudzież punkty, tak by jeśli ktoś zapomniał o czymś ważnym w danym zagadnieniu to aby uzupełnił po konsultacji z kimś innym. Na pewno na wagę złota będą nasi seniorzy co pamiętają czasy starsze niż 2020 rok, a także niezastąpiony Bibliotekarz Henryk co wszystko znajdzie. ![]() Co do Części II rozumiem, że tutaj tylko wymienienie tychże pontyfikatów z datą oraz ewentualnie herbem. Zaś dopiero w Części III jak mamy Rotryjczyków to będą krótkie biografie czy autobiografie. Tak myślę, że można by powiedzmy co najmniej tak po jednej wybitnej osobie z każdego okresu PKR, plus ewentualnie ktoś jeszcze jeśli było więcej takowych osób. RE: Monografia Kościoła Rotryjskiego i Państwa Kościelnego Rotria (2007-2027) - Henryk Ziemiański - 14.09.2026 Mam pytanie co do tych rotrianek. Czy był taki zakon? RE: Monografia Kościoła Rotryjskiego i Państwa Kościelnego Rotria (2007-2027) - Pedro I Catalán - 14.09.2026 Ja rzecz jasna zgłaszam swoją chęć pomocy przy części VIII. Myślę, że mój pomysł, o którym wspominałem w innym wątku dobrze wpasowuje się jako element, a może nawet szkielet tego rozdziału. Do przegadania czy realizować to jako dwa osobne projekty i w pewnym momencie połączyć, czy od razu robić to jako część większego dzieła. RE: Monografia Kościoła Rotryjskiego i Państwa Kościelnego Rotria (2007-2027) - Aurelio de Medici y Zep - 14.09.2026 (14.09.2026, 18:36:16)Fryderyk van Oranje napisał(a): Sam spis treści ciekawy. Gdyby takie dzieło powstało chętnie bym przeczytał. Co do bycia współautorem, to zgłaszam się. Na pewno jest co najmniej kilka ciekawych zagadnień. Dobrze byłoby jakoś podzielić się pracą, ale może najlepiej przed powiedzmy finalnym efektem konsultować swoje rozdziały tudzież punkty, tak by jeśli ktoś zapomniał o czymś ważnym w danym zagadnieniu to aby uzupełnił po konsultacji z kimś innym. Na pewno na wagę złota będą nasi seniorzy co pamiętają czasy starsze niż 2020 rok, a także niezastąpiony Bibliotekarz Henryk co wszystko znajdzie. Cieszy mnie chęć współpracy ze strony Waszej Ekscelencji. Pomysł konsultacji i wzajemnych recenzji uważam za bardzo dobry. Co do pontyfikatów, widziałbym tu raczej możliwie najbardziej szczegółowe kroniki każdego z nich - od Wiktora I, aż po Patriarchę panującego na chwilę przed wydaniem. Najlepiej uzupełnione herbami, a nawet odzyskanymi z otchłani internetu awatarami. Ideałem byłoby zgromadzenie wszystkich istotnych informacji. W dziale biografii z kolei sugeruję zawrzeć całościowy opis życia danej osoby, od jej pierwszych chwil, aż do końca v-życia lub czasów współczesnych. Ewentualne pontyfikaty takiej osoby najlepiej zawrzeć w odrębnym dziale poświęconym pontyfikatom, a w biografiach jedynie odnotować. I nie mam tu na myśli tylko najwybitniejszych person - chętnie zawarłbym tu możliwie największą liczbę Rotryjczyków, również tych słabiej pamiętanych. Ideałem byłoby opisanie każdego z nas i naszych poprzedników, o których da się cokolwiek napisać. Cytat:Mam pytanie co do tych rotrianek. Czy był taki zakon? Był taki zakon, działał w 2007 roku. Matką przełożoną była Maria Wiktoria von Lezner, siostra słynnego Hansa von Leznera. Wiąże się z nią pewna niezwykle ciekawa historia, o której więcej wspomnę w kolejnym wydaniu wielkiej genealogii sukcesji v-apostolskiej rotryjskiego episkopatu. Cytat:Ja rzecz jasna zgłaszam swoją chęć pomocy przy części VIII. Myślę, że mój pomysł, o którym wspominałem w innym wątku dobrze wpasowuje się jako element, a może nawet szkielet tego rozdziału. Do przegadania czy realizować to jako dwa osobne projekty i w pewnym momencie połączyć, czy od razu robić to jako część większego dzieła. Bardzo mnie cieszy wola współpracy Waszej Królewskiej Mości. Szczegóły musimy omówić prywatnie i jestem pewien, że znajdziemy dobre rozwiązanie. RE: Monografia Kościoła Rotryjskiego i Państwa Kościelnego Rotria (2007-2027) - Fryderyk van Oranje - 14.09.2026 Dziękuję za wytłumaczenie. Na pewno byłbym w stanie jakąś swoją autobiografię napisać, choć pewnie najlepiej byłoby to zrobić tutaj od strony rotryjskiej, bo tak to by trzeba pewnie wzmiankować czy opisywać także działanie w Sarmacji, MAW, Skarlandzie, RON, Niemczech. Trochę było tych różnych działalności na przestrzeni 6 lat. Znowu też chyba trzeba jakoś zachować umiar bo pewnie gdyby każdy z nas napisał swoją autobiografię to by mogły powstać oddzielne monografie wielkości kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu stron A4. Więc pewnie trzeba by jakoś to wyważyć. Co do kronik pontyfikatów, niektóre posiadają już swoje kroniki. Ale te inne zamierzchłe z czasów I Rotrii to jak zrobimy? Co do herbów sprawa prosta bo większość jest, ale nie wiem jak z awatarami. Wiemy jakie każdy z nas miał w danym pontyfikacie, ale znowu co do zamierzchłych... Chyba że dać jakieś taką "grafikę imaginacyjną" jak mają pierwsi papieże. Lub też można dać grafiki z znakiem zapytania na szkicu postaci, że nie wiadomo jak wyglądał. RE: Monografia Kościoła Rotryjskiego i Państwa Kościelnego Rotria (2007-2027) - Mikołaj Dreder - 14.09.2026 Wspaniała inicjatywa! Z wielką chęcią zaangażuje się w jej powstanie oraz już dzisiaj zapisuję się na drukowany egzemplarz - zapłacę ile trzeba!
RE: Monografia Kościoła Rotryjskiego i Państwa Kościelnego Rotria (2007-2027) - Pedro I Catalán - 14.09.2026 (14.09.2026, 21:20:19)Fryderyk van Oranje napisał(a): Co do herbów sprawa prosta bo większość jest, ale nie wiem jak z awatarami. Wiemy jakie każdy z nas miał w danym pontyfikacie, ale znowu co do zamierzchłych... Chyba że dać jakieś taką "grafikę imaginacyjną" jak mają pierwsi papieże. Lub też można dać grafiki z znakiem zapytania na szkicu postaci, że nie wiadomo jak wyglądał. Dobrze by to się prezentowało, gdyby portrety zunifikować i przedstawić na przykład w tej samej formie, w jakiej są w realnej Bazylice Św. Pawła za Murami RE: Monografia Kościoła Rotryjskiego i Państwa Kościelnego Rotria (2007-2027) - Aurelio de Medici y Zep - 14.09.2026 (14.09.2026, 21:36:52)Mikołaj Dreder napisał(a): Wspaniała inicjatywa! Z wielką chęcią zaangażuje się w jej powstanie oraz już dzisiaj zapisuję się na drukowany egzemplarz - zapłacę ile trzeba! Zapraszam Waszą Eminencję do współpracy! Z pewnością Wasze wspomnienia będą bezcenne. Co do egzemplarzy drukowanych, musielibyśmy ustalić jak zorganizujemy to pod względem prawnym. Byłaby to praca zbiorowa wydana pod pseudonimami, zapewne w zaledwie kilku egzemplarzach. Mimo wszystko, wspaniale byłoby mieć świadomość, że jeden egzemplarz znajduje się w Bibliotece Narodowej i dziedzictwo Rotrii zostanie zachowane jako część polskiego dorobku kulturowego ![]() Cytat:Dobrze by to się prezentowało, gdyby portrety zunifikować i przedstawić na przykład w tej samej formie, w jakiej są w realnej Bazylice Św. Pawła za Murami Pomysł bardzo mi się podoba. Te portrety, których odzyskać się nie da, możemy zrekonstruować w oparciu o wspomnienia i wyobraźnię. (14.09.2026, 21:20:19)Fryderyk van Oranje napisał(a): Dziękuję za wytłumaczenie. Na pewno byłbym w stanie jakąś swoją autobiografię napisać, choć pewnie najlepiej byłoby to zrobić tutaj od strony rotryjskiej, bo tak to by trzeba pewnie wzmiankować czy opisywać także działanie w Sarmacji, MAW, Skarlandzie, RON, Niemczech. Trochę było tych różnych działalności na przestrzeni 6 lat. Znowu też chyba trzeba jakoś zachować umiar bo pewnie gdyby każdy z nas napisał swoją autobiografię to by mogły powstać oddzielne monografie wielkości kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu stron A4. Więc pewnie trzeba by jakoś to wyważyć. Zdecydowanie trzeba zachować umiar i ograniczyć się do działalności w Rotrii, ewentualnie odnotować istotne zaangażowanie w innych krajach. Pamiętajmy niemniej, że tworzymy monografię Rotrii, a na cały Pollin przyjdzie jeszcze czas
RE: Monografia Kościoła Rotryjskiego i Państwa Kościelnego Rotria (2007-2027) - Albert Orański - 14.09.2026 Ja sam pracuję od jakiegoś czasu nad pontyfikatami i prawdę mówiąc to kolosalna praca, a w gąszczu innych zajęć na to jedno brakuje mi czasu. Tym niemniej deklaruję chęć i gotowość włączenia się w to chlubne dzieło. |