Audiencja Generalna - Albert Orański - 13.08.2016
Audiencja Generalna
XIII VIII AD MMXVI
W odświętnie wystrojonej Sali Aleksandryjskiej zaroiło się od dostojników Kościelnych i świeckich, którzy tak tłumnie zebrali się w upalnym dniu jakim była ta sobota, by wziąć udział w audiencji generalnej Jego Świątobliwości Sykstusa IV. Miało to być podniosłe wydarzenie o niezwykłym znaczeniu dla Państwa Kościelnego, stąd też duże zainteresowanie licznej rzeszy obywateli.
Cytat:![[Obrazek: 2cBoe.png]](http://funkyimg.com/i/2cBoe.png)
Umiłowane Siostry i Bracia,
W dniu dzisiejszym, niejako podsumowując dwa miesiące naszego pontyfikatu, pragniemy podzielić się z wami kilkoma decyzjami, jakie podjęliśmy w celu ożywienia i odnowienia Państwa Kościelnego, które w ostatnich miesiącach przeżywa niemałe kłopoty z aktywnością.
Przede wszystkim ogłaszamy zakończenie rekonkwisty. Wspólnymi wysiłkami zjednoczonych sił chrześcijańskich udało się wyplenić pogaństwo z Świętej Ziemi Rotryjskiej. Pragniemy okazać naszą wdzięczność i wyrazy uznania dla wszystkich, którzy swoimi działaniami włączyli się w działania mające na celu nie tylko ocalenie Rotrii przed zewnętrzną agresją, ale także dali dowód solidarności i oddania Stolicy Apostolskiej. W dowód naszej wdzięczności pragniemy każdego uczestnika tych walk odznaczyć Orderem Świętego Michała Archanioła oraz uhonorować sumą tysiąca lirów wypłaconą w Banku Rotryjskim z funduszy Patriarszych. Niech to będzie przykładem, iż sumienna praca i wierność Świętemu Kościołowi Powszechnemu przynosi chwałę i cześć.
Ogłaszamy ponadto wznowienie pracy systemu gospodarczego, który został zawieszony wobec chwilowego zastoju w Państwie. Liczymy, iż jego ponowne działanie przyniesie zastrzyk aktywności naszemu państwu i ubogaci je zachęcając nowych mieszkańców do osiedlenia się. Pragniemy w tym miejscu wyróżnić i nagrodzić Jego Królewską Wysokość Marka Wiktorowicza z Zepów, który walnie przyczynił się do budowy Banku Rotrii, będącego podstawą naszej gospodarki. Dlatego też odznaczamy go Komandorią Orderu Ducha Świętego, jako zwieńczenie nieocenionych zasług dla Państwa Kościelnego.
Chcemy także wynagrodzić pracę naszego Brata, kardynała Ksawerego van Berdena, który w dziedzinie sądownictwa i prawa jest nam niezastąpioną pomocą. W ostatnich tygodniach wykazał się on niemałym zapałem, cierpliwością i rzetelnością rozwiązując konflikty wokół Zakonu Krzyżackiego. Biorąc pod uwagę te i inne zasługi pragniemy nagrodzić go mitrą książęcą księcia Modeny, odbierając jednocześnie te ziemie rodowi Córdobów, który od wielu miesięcy nie wykazuje troski o Patrymonium Świętego Pawła. Liczymy, iż nowy gospodarz zaprowadzi sprawiedliwość i dobrobyt w swoim dominium.
Drugiemu z naszych filarów, kardynałowi Wilhelmowi Orańskiemu pragniemy zaś podziękować tytułem Wielkiego Rycerza Orderu Maryi Matki Kościoła, za liczne zasługi jakie położył dla Stolicy Apostolskiej w swej pracy duszpasterskiej, dyplomatycznej i administracyjnej, działając w pierwszej linii i wspomagając nasz w wielu sprawach. Jego pracowitość i sumienność winny być przykładem dla wszystkich. Gdyby każdy wypełniał swoje obowiązki z takim zapałem i gorliwością, Stolicy Apostolskiej nie zagrażałoby żadne niebezpieczeństwo i byłaby ona jaśniejącą perłą Pollinu.
Dokumenty w wyżej wymienionych sprawach ukażą się w najbliższych dniach. Na koniec zaś wszystkim wiernym synom i córkom Kościoła pragniemy z serca pobłogosławić: In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti.
Apostolskim Pozdrowieniem,
/-/ Sanctitas Vestra Sixtus IV,
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc., etc.
Odp: Audiencja Generalna - Paolo Carlo de Medici y Zep - 13.08.2016
Amen. Vivat Sykstus IV!
Odp: Audiencja Generalna - Stanisław von Tauer - 14.08.2016
Amen. Oby Jego Świątobliwość uniknął losu poprzedników i odnowił świetność Rotrii. Vivat Sixtus IV.
Odp: Audiencja Generalna - Ametyst I Dziecię - 18.08.2016
Ze swojej strony dziękuję za przyznane mi odznaczenie. Dzięki temu dowiedziałem się, że jestem władcą z Bożej łaski, niczym Wielki Katechon i Szlachcic Podlaski, chociaż w przypadku Narodu chyba wszyscy wiedzą, że chodzi o Naród Bialeński.
Polecamy się na przyszłość.
Odp: Audiencja Generalna - Paolo Carlo de Medici y Zep - 20.08.2016
Bądźmy łagodni.
Odp: Audiencja Generalna - brat Makarios - 21.08.2016
Amen.
Dziękuję serdecznie za nadane mi odznaczenie.
|