Państwo Kościelne Rotria
Powrót syna marnotrawnego - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+--- Wątek: Powrót syna marnotrawnego (/showthread.php?tid=587)

Strony: 1 2

Powrót syna marnotrawnego - Paolo Carlo de Medici y Zep - 08.11.2016

[Obrazek: z12121108EN.jpg]

Pod bramy Pałacu Apostolskiego przybywa mnich pokutujący ubrany we włosiennicę i posypawszy głowę popiołem pada na ziemię i wzywa przed obliczem Ojca Świętego:

Wasza Świątobliwość! Niczym syn marnotrawny wracam i proszę o wybaczenie, gdyż zgrzeszyłem swoją herezją przeciwko Bogu i przeciw Tobie. Zmiłuj się nade mną, ponieważ cofam i odwołuję wszystko, com napisał w Pizie opętany przez Szatana i pychę, największą z pokus jaką zsyła. Uznaję autorytet Biskupa Rotrii, jedność Kościoła Powszechnego i błagam o wybaczenie swej schizmy oraz naznaczenie pokuty.

Wasz uniżony sługa,

(-) x. Severino Castiglioni-Faradobus

Odp: Powrót syna marnotrawnego - Alberto Tommaso di Mancini - 08.11.2016

Umarłem ze śmiechu xD.

PS. Gdzie Twoje klony?

Odp: Powrót syna marnotrawnego - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 08.11.2016

Nic tylko chwycić i na stos rzucić. Ile można cyrk prowadzić.

Odp: Powrót syna marnotrawnego - Paolo Carlo de Medici y Zep - 08.11.2016

Tunc accedens Petrus dixit ei: “ Domine, quotiens peccabit in me frater meus, et dimittam ei? Usque septies? Dicit illi Iesus: “ Non dico tibi usque septies sed usque septuagies septies.

Odp: Powrót syna marnotrawnego - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 08.11.2016

Dies Irae, dies illa!
Solvet sæclum in favillâ,
Teste David cum Sybillâ!
Quantus tremor est futurus,
Quando Judex est venturus,
Cuncta stricte discussurus.

Confutatis maledictis,
Flammis acribus addictis,
Voca me cum benedictis!

Odp: Powrót syna marnotrawnego - Paolo Carlo de Medici y Zep - 08.11.2016

Ingemisco, tamquam reus:
Culpa rubet vultus meus:
Supplicanti parce, Deus.

Qui Mariam absolvisti,
Et latronem exaudisti,
Mihi quoque spem dedisti.

Odp: Powrót syna marnotrawnego - Fernando d'Este y Córdoba - 09.11.2016

"8Jezus mówił dalej:

– Jeśli kobieta zgubi jedną ze swoich dziesięciu cennych monet, to czy nie zapala w domu światła, nie sprząta i nie przeszukuje wszystkich miejsc tak długo, aż znajdzie zgubę?9 A wtedy zwołuje przyjaciółki i sąsiadki i mówi: „Cieszcie się razem ze mną! Znalazłam zgubioną monetę!”.10 Tak właśnie cieszą się Boży aniołowie, gdy jeden grzesznik opamięta się i wróci do Boga. "

Ewangelia Św. Łukasza 15,8-10

Godnym i sprawiedliwym jest wybaczyć, tym którzy w pokorze proszą o wybaczenie. Dlatego też bacząc na wyznanie pokutnika Severino w geście łaski i pojednania z Kościołem Świętym na mocy danego nam prawa zdejmujemy nałożoną ekskomunikę i klątwę.
Przebaczamy Ci winy i nakazujemy udać się do Zakonu Jezuitów gdzie w modlitwie i pracy służyć będziesz Kościołowi.

Wiedzcie więc Czcigodni Bracia, że przebaczenie nasze jest gestem pojednania, gdyż budować pragniemy Jeden Powszechny Kościół stojący ponad wszystkimi podziałami. W czasach gdy światem wirtualnym targa pycha, a Brat na Brata pluje, poniżając go i umniejszając jego honorowi należy pamiętać, że tylko wzajemnym zrozumieniem odbudujemy Kościół Rotrysjki. Tak jak niegdyś, tak i dziś otaczają nas ludzie nam niechętni, pełni zgubnej ignorancji i pychy, dlatego by stawić im czoła musimy być jednością. Dając wybaczenie pokutnikowi Severino zawierzamy, że pamiętać będzie łaskę Naszą i już nigdy nie powstanie przeciwko swym Braciom i Kościołowi Powszechnemu.

Odp: Powrót syna marnotrawnego - Paolo Carlo de Medici y Zep - 09.11.2016

Bóg zapłać Ojcze Święty, udam się do Zakonu Jezuitów odbywać pokutę zgodnie z Twoją wolą.

Odp: Powrót syna marnotrawnego - Albert Orański - 09.11.2016

Mam nadzieję, iż to oznaka tego, że poszedłeś po rozum do głowy, Synu.

Odp: Powrót syna marnotrawnego - Paolo Carlo de Medici y Zep - 09.11.2016

Obym zmądrzał na serio.