![]()  | 
| 
 Salve! - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Salve! (/showthread.php?tid=594) Strony:  
1
2

| 
Salve! - Filippo Michael de Medici - 21.11.2016 Minęło wiele miesięcy, nim po długiej podróży ponownie ujrzałem ląd. Strudzony i wyczerpany podróżą dotarłem do rodzimego Skarlandu, lecz to co zastałem przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Imperium Skarlandu już nie ma! Przeżyłem ogromny szok gdy dowiedziałem się, że monarchia Medycejsko-Katalońska, której wiernie służyłem przestała istnieć. Opuszczony przez dawnych przyjaciół popadłem w przygnębienie, udałem się więc do stolicy by odnaleźć wsparcie wśród dawnych towarzyszy. Po dotarciu do Toledo pojąłem ostatecznie powagę sytuacji. Pewien przechodzień uświadomił mnie, że faktycznie dawno nie byłem w mojej ukochanej Ojczyźnie. Stolica została przeniesiona do Walencji. Boże jedyny, co się dzieje? Gdzie ja jestem? To już przecież nie jest państwo, które żegnałem udając się w ostatnią podróż od Aztec. Skierowałem swe kroki ku placowi katedralnemu, gdzie ujrzałem przybity do drzwi katedry list, zatytułowany " Habemus Patriarcham". Ku mojemu zdziwieniu dowiedziałem się z niego, że kardynał i dawny Kanclerz Królewski Fernando de Cordoba został patriarchą. Włosy stanęły mi dęba, a umysł nie był zdolny do jakiejkolwiek sensownej wypowiedzi... Pośpiesznie spakowałem bagaże i ruszyłem w kierunku Santa Cruz de Vándal. Na miejscu zastał mnie jedynie ogrom zniszczeń: zamek i miasto były opustoszałe, budowle zaczęły porastać roślinnością, a w ich murach gniazdowały ptaki i dzika zwierzyna. Zapłakałem gorzko myśląc, że to przez moją niefrasobliwość dorobek moich współbraci obrócił się w perzynę. Pełen smutku postanowiłem udać się do Walencji, gdzie wziąłem udział w spisie powszechnym, po czym najbliższym okrętem popłynąłem w kierunku Monderii. Gdy dotarłem na miejsce, niezwłocznie kupiłem konia i wyruszyłem w podróż do Państwa Kościelnego Rotria. Witam Was zatem Rotryjczycy! Oto jestem, strudzony podróżą, głodny oraz cuchnący koniem i wiatrem. Nie spodziewałem się nigdy dotrzeć w to miejsce, lecz ale jak widać życie płata nam przeróżne figle. Rotria jest mi obcym państwem, słynącym w powszechnej opinii z niestabilności, wojen domowych i intryg, ale o dziwo to właśnie tu przybyli moim dawni towarzysze i przyjaciele. Mimo, iż preferuję hiszpański klimat i niezbyt pewnie odnajduje się w italskim tyglu wiecznych intryg postanowiłem osiąść tu na dłużej. Decyzję tę podjąłem nie z racji bycia fanatykiem religijnym, lecz z racji obecności osób mających wizję i chęci budowy instytucji trwałej i solidnej. Z częścią rotryjczyków miałem przyjemność spotkać się Skarlandzie, liczę więc na „pomocną dłoń” w kwestii poznania tutejszych realiów. Możliwe, że Rotria spodoba mi się na tyle, że nie będę chciał już jej opuść. Oczywiście bywa, że realne sprawy mnie przytłaczają, ale widząc sens i efekty mojej pracy zyskuję chęć i motywację do częstego pojawiania się na forum. Odp: Salve! - Maurycy Orański - 21.11.2016 Witam, ws. klimatu służę na pw. W sprawie Skarlandu to nie do konńca się z panem zgadzam. Odp: Salve! - Fernando d'Este y Córdoba - 21.11.2016 Witaj Synu w Stolicy Apostolskiej. Serce me się raduje na widok druha z rodzimego kraju. Cieszy Nas ogromnie, że postanowiłeś do nas zawitać mimo uprzedzeń o których było nam wiadomo. Zapewniamy, że reszta Braci przywita Cię serdecznie i znajdziesz w Rotrii miejsce dla siebie. Odp: Salve! - Wilhelm Orański - 21.11.2016 Również i ja pragnę powitać Dostojnego w Patrymonium św. Pawła. Co do Skarlandu, niestety taka jest brutalna prawda. Złote wieki przebrzmiały nie tylko tam, państwa historyczne upadają jak domino, jedynie Rotria ostatnimi czasy trzyma się nieźle. Również Aguria, która jeszcze nie tak dawno miała apetyt na agresje terytorialne, dzisiaj liczy de facto jednego obywatela. Czasy się zmieniają, my wciąż trwamy. Miło mi więc powitać Dostojnego w Rotrii. A moja radość tym większa, że gdy zaczynałem swą przygodę w mikroświecie, nieraz do mych rąk docierały kopie dzienników, jakie sporządzaliście podczas wypraw i kampanii. Wielce ciekawe i pouczające. Odp: Salve! - Maurycy Orański - 21.11.2016 Zapomniał Eminencja o mej Ojczyźnie-Rzeczpospolitej do której także don Felipe zapraszam. Odp: Salve! - Paolo Carlo de Medici y Zep - 21.11.2016 Dobry wieczór, szczęść Boże. Odp: Salve! - Albert Orański - 21.11.2016 Witam w Patrymonium Świętego Pawła. Pracy jest wiele i z pewnością każdy znajdzie dla siebie płaszczyznę samorealizacji, na której przyniesie chwałę Świętemu Kościołowi- Matce Naszej. Odp: Salve! - Filippo Michael de Medici - 22.11.2016 Ojcze Święty, Dostojni, dziękuję za serdeczne powitanie. Czy któryś z Dostojnych Panów miałby dla mnie jakąś pracę? Co prawda jestem hrabią ale mój majątek w Skarlandzie jest bardzo zapuszczony więc i zysku nie przynosi. Odp: Salve! - Maurycy Orański - 22.11.2016 Na przykład gubernator i kilka innych niższych urzędów kurialnych wakuje. Odp: Salve! - Alberto Tommaso di Mancini - 23.11.2016 A ja zaś zapraszam do wstąpienia do Towarzystwa Jezusowego  
 |