![]()  | 
| 
 Witam - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Witam (/showthread.php?tid=821)  | 
Witam - Giovanni Borgia - 23.05.2017 Szczęść Boże, Witam serdecznie wszystkich. W dniu dzisiejszym postanowiłem dołączyć do Rotrii. Miałem już tutaj niegdyś konto, jednak nie grałem zbyt aktywnie i wkrótce przestałem się logować. W mikronacjach bywam raczej rzadko, jednak specyfika Rotrii zachęca do pozostania tu dłużej. Mógłby ktoś wprowadzić mnie w tajniki Rotrii? RE: Witam - Albert Orański - 23.05.2017 Witam Brata w Patrymonium, Cieszy mnie, iż w naszych kręgach pojawił się ktoś z sentymentem spoglądający na rodzinę Borgiów. W kwestii tajników Rotrii - nasza wspólna tutaj aktywność opiera się na kulturowej narracji wokół Kościoła i Państwa Kościelnego doby XVI -XVII wieku, wraz ze wszystkimi ich aspektami politycznymi, ekonomicznymi i moralnymi. Mamy tu książęta dysponujące potężnymi fortunami i własnymi armiami, wielu duchownych udzielających się na łonie Kościoła, zakony, jak i osoby świeckie. Ogółem mikroświat polega na tworzeniu własnej postaci osadzonej w pewnym klimacie i rozwijanie jej poprzez interakcję z innymi mikronautami. W razie szczegółowych pytań służę pomocą. RE: Witam - Giovanni Borgia - 23.05.2017 Dziękuję za odpowiedź. Jak trafnie (albo nie  ) rozumuję do podjęcia jakichkolwiek dalszych działań konieczne jest uzyskanie obywatelstwa? W jaki sposób po uzyskaniu obywatelstwa można zostać kapłanem? Czy chcąć funkcjonować w mikroświecie muszę rozwijać swoją postać również w innych mikronacjach?
RE: Witam - Wilhelm Orański - 23.05.2017 Czcigodny, 
również i my pragniemy powitać Cię w Patrymonium św. Pawła. Do rozpoczęcia kapłańskiej drogi nie jest potrzebne posiadanie obywatelstwa, bowiem te zostały już uchylone. By zostać duchownym winien Brat udać się do jednego z zakonów - jezuitów lub paulinów, które obecnie zajmują się kształceniem kapłanów. 
RE: Witam - Giovanni Borgia - 23.05.2017 Dziękuję za odpowiedź, Wasza Świątobliwość. Jestem nieco niedzisiejszy, ostatnio gdy odwiedzałem Rotrię instytucja obywatelstwa jeszcze istniała. RE: Witam - Paolo Carlo de Medici y Zep - 24.05.2017 Szczęść Boże, wielce rad jestem, że wybrałeś Bracie regułę paulińską jako swoją drogę.  
RE: Witam - Albert Orański - 24.05.2017 Odpowiem na pytanie, na które przedmówcy nie udzielili odpowiedzi - może, ale nie musi Pan udzielać się w innych mikronacjach. Jest to kwestia indywidualna. Są osoby bywające w wielu mikronacjach bez stałego miejsca pobytu są tacy, którzy co jakiś czas zmieniają swoją ojczyznę, a są i tacy, którzy poza granice własnego kraju nigdy nie wyściubiają nosa. Na ogół władze mikronacji nie robią problemów obywatelom z wieloma paszportami. A co do samego obywatelstwa - w Rotrii ono nie istnieje, gdyż nie koresponduje z naszym klimatem. Poza tym w życiu codziennym do niczego nam nie służy. Wszyscy przebywający w Rotrii ludzie mają jednakowe prawa, możliwości, przywileje i obowiązki (np. podatkowe). W skrócie tutejsi i nietutejsi tak samo mogą podjąć pracę w urzędach, czy na Uniwersytecie, tak samo mogą zakładać gospodarstwa i prowadzić interesy, udzielać się artystycznie, czy pełnić inne aktywności; wszystkich obowiązują też te same zasady i to samo prawo. RE: Witam - Giovanni Borgia - 24.05.2017 Dziękuję za odpowiedź. O co oparta jest ekonomia Rotrii? W jaki sposób na przykład mogę zapłacić podatek czy zarobić pieniądze? RE: Witam - Maurycy Orański - 24.05.2017 Wszystko opiera się o rejestry na forum i bank. RE: Witam - Fernando d'Este y Córdoba - 02.06.2017 Witaj Bracie w Państwie Kościelnym, miło widzieć nową twarz. Sam zaszyłem się w moim majątku w Frascati, ale pora zawitać w Stolicy.  |