Państwo Kościelne Rotria
Dziesięciolecie Rotrii - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102)
+--- Wątek: Dziesięciolecie Rotrii (/showthread.php?tid=835)

Strony: 1 2 3

Dziesięciolecie Rotrii - Wilhelm Orański - 02.06.2017

Drodzy Bracia,
już wkrótce, 27 czerwca, obchodzić będziemy dziesięciolecie istnienia Państwa Kościelnego Rotria. Ten niezwykły jubileusz winien być przeżyty godnie, okazale i z wiarą. Nie ulega wątpliwości, iż w organizację tego przedsięwzięcia powinni być zaangażowani wszyscy mieszkańcy Patrymonium świętego Pawła oraz wszyscy wierni, którzy ową chęć wyrażą.
Liczymy najprzód na zaangażowanie Szambelana Patriarszego oraz Sekretarza Stanu, którzy w tym miesiącu winni wykazać się szczególną aktywnością oraz przyłożyć szczególną uwagę do tego wydarzenia i stać na czele aranżacji zarówno programu, jak i przebiegu całej uroczystości. Wierzymy w Waszą pomocną dłoń, drodzy Bracia.
Nadto otwarci jesteśmy na wszelkie pomysły ze strony reszty mieszkańców i wiernych z całego mikroświata. Ten wątek został stworzony, by przedyskutować przebieg oraz wymiar tego nadzwyczajnego wydarzenia. Jak Waszym zdaniem, Czcigodni, winniśmy przeżyć ten szczególny dzień? Jakie inicjatywy przedsięwziąć, by to nasze wspólne świętowanie zostało zapisane złotymi zgłoskami na kartach historii? Radźcie, a radźcie mądrze.

Bonifacy I, Ptr. 

RE: Dziesięciolecie Rotrii - Paolo Carlo de Medici y Zep - 02.06.2017

Musimy zaprezentować naszą historię. Oczywiście szczytem obchodów winna być uroczystosta Msza, a następnie audiencja połączona z balem. Oczywiście trzeba zaprosić gości ze wszystkich liczących się państw.

RE: Dziesięciolecie Rotrii - Fernando d'Este y Córdoba - 12.06.2017

Osobiście uważam, że 10-lecie Państwa Kościelnego powinno być obchodzone bardzo uroczyście. Z racji tego, że jest to okrągła rocznica w myśl tradycji powinien być ogłoszony Jubileusz, którego inauguracją i kluczowym elementem będzie otworzenie spiżowych bram Bazyliki Św. Pawła. Jubileusz jest wyjątkowy, gdyż obwieszczany był na początku co 100 lat, a później co 50 lat. W naszym wypadku 10-lecie będzie idealnym momentem na organizacje tego typu uroczystości. 

RE: Dziesięciolecie Rotrii - Paolo Carlo de Medici y Zep - 12.06.2017

Świetny pomysł. Na czym polegałby jubileusz w dalszej części?

RE: Dziesięciolecie Rotrii - Wilhelm Orański - 13.06.2017

Drodzy Bracia,
być może warto zorganizować kilkudniowe obchody? 27 czerwca wypada we wtorek, nie każdy będzie mógł w pełni uczestniczyć w tymże święcie z uwagi na realne obowiązki. Obchody mogłyby zacząć się w niedzielę 25 czerwca i potrwałyby np. do piątku. Poniżej przedstawiam kalendarium, do którego każdy może (a nawet powinien!) dopisać własne propozycje co do przebiegu oraz osoby odpowiedzialne za przebieg danego przedsięwzięcia.

25.06 (niedziela) - 
26.06 (poniedziałek) - 
27.06 (wtorek) - główne obchody: uroczysta Eucharystia (Carlo Medici), otwarcie spiżowej bramy (Fernando Cordoba), bal (Carlo Medici) połączony z rozmowami na rotryjskim IRC.
28.06 (środa) - Dzień Pamięci: wszyscy byli patriarchowie, którzy jeszcze funkcjonują w mikroświecie, podpiszą specjalną deklarację rocznicową (tym zajmiemy się osobiście), uroczysty koncert na ich cześć (Daniel Krak).
29.06 (czwartek) - 
30.06 (piątek) - 

W prywatnej rozmowie z Eminencją Cordobą pojawił się wątek patriarszego polowania, może ktoś zechciałby podjąć się tej inicjatywy? Panie Jacku, szczególnie liczymy na Pana, bowiem w Rzeczypospolitej tego typu przedsięwzięcia organizowane są dość często, toteż macie już doświadczenie.
Uzgadnianiem liczby gości zajmiemy się osobiście w odpowiednim gronie.
Myśleliśmy również, by zorganizować jeden dzień na wydarzenia kulturowe - występy chóru, wystawy obrazów (ktoś musi sprowadzić do nas na powrót Daniela Kraka, który jest Mecenasem Patriarszym, a o ile się nie mylimy, działa gdzieś w mikroświecie, więc liczymy na Czcigodnych, iż jakaś zaradna osoba raczy mu przypomnieć o Rotrii). W tym dniu można również wygłosić wykład o historii Rotrii - Wasza Magnificencjo, liczymy na Wasze zaangażowanie i sprawną organizację.
Chcielibyśmy, by jeszcze przez 10-leciem została otwarta nowa-stara strona główna, nad czym już pracujemy z Eminencją Surmą.

RE: Dziesięciolecie Rotrii - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 13.06.2017

Ojcze Święty,

jak obiecałem tak obejmę patronatem wszelkie uroczystości opisowe, takie jak bale, Msze etc. Mogę wziąć na siebie też koncerty i wystawy sztuki. Ale dopiero od 21 czerwca. Wówczas wszystko przygotuje. Obecnie w realu obracam się między wieloma uroczystościami, stąd brak czasu. Ponadto odpadam we wtorek 27 czerwca, po prostu mam wtedy urodziny.

RE: Dziesięciolecie Rotrii - Maurycy Orański - 13.06.2017

Mogę i ja się przyłożyć choć sam polowań nie organizowałem,ale panowie szlachta w razie czego pomogą.

RE: Dziesięciolecie Rotrii - Paolo Carlo de Medici y Zep - 13.06.2017

Wasza Świątobliwość, oczywiście w najbliższych dniach będą ukazywały się wykłady z historii Rotrii, postaram się przygotować coś specjalnego na czwartek 29 czerwca. Bardzo popieram pomysł takich wydłużonych obchodów.

RE: Dziesięciolecie Rotrii - Maurycy Orański - 13.06.2017

Jako Gonfalonier mogę jeszcze zaproponować pardę Gwardii Patriarszej i oddziałów wielmożów (Orańscy-wszak to ród patriarszy).

RE: Dziesięciolecie Rotrii - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 13.06.2017

Ja widzę uroczystą Eucharystie, ponadto jakieś super nieszpory (29 czerwca) i w jakiś dzień litania do Serca Jezusowego w ogrodach patriarszych. Nadto dwa uroczyste bale, audiencyja generalna. Uroczyste wystawy o historii III Rotrii i AntyRotrii oraz koncert jubileuszowy.