Dekret Księcia - Prawo lenne - Paolo Carlo de Medici y Zep - 07.07.2017
Cytat:
Dekret Księcia
Prawo Lenne
z 7 lipca 2017 r.
zm. 18 lipca 2017 r.
Artykuł I
Książę najbardziej zasłużonym mieszkańcom Księstwa może nadać tytuł szlachecki w drodze Mandatamentum Księcia. Tytuł może zostać nadany dziedzicznie, dożywotnio lub na czas określony.
Artykuł Ia
Książę może nadać tytuł szlachecki bez majątku osobom, które nie posiadają statusu mieszkańca Księstwa. Przepisy Dekretu stosuje się wówczas odpowiednio.
Dodany Dekretem Księcia z 18 lipca 2017 r. o zmianie Artykułów Pawłowych i Dekretu Księcia - Prawo lenne
Artykuł II
Obdarzony tytułem hrabiego (hrabiny) mieszkaniec otrzymuje w lennie hrabstwo, którym ma prawo zarządzać, będąc wiernym Księciu. Ma też prawo posługiwać się swoim herbem z koroną hrabiego (hrabiny). Tytuł hrabiego (hrabiny) może zostać nadany również bez dodatkowego majątku.
Artykuł III
Obdarzony tytułem barona (baronessy) mieszkaniec otrzymuje w lennie baronię, którą ma prawo zarządzać, będąc wiernym Księciu. Ma też prawo posługiwać się swoim herbem z koroną barona (baronessy). Tytuł barona (baronessy) może zostać nadany również bez dodatkowego majątku.
Artykuł IV
Obdarzony tytułem kawalera (damy) mieszkaniec otrzymuje godność szlachecką bez dodatkowego majątku, jednakże ma prawo posługiwać się herbem z koroną kawalera (damy).
Artykuł V
Szlachcic zobowiązany jest w ciągu siedmiu dni od nadania do złożenia przed obliczem Księcia przysięgi o poniższej treści, chyba że Książę zwolni go od tego obowiązku.
Ja, imię i nazwisko, składam hołd lenny Księciu Sieny, jego następcom oraz przysięgam mu wierność, posłuszeństwo, chęć niesienia wszelakiej pomocy i rozsławiania jego imienia. Tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący, w Trójcy Jedyny i Wszyscy Święci.
W przypadku niezłożenia homagium w wymaganym terminie, Mandatamentum Księcia nadające mu tytuł traci moc obowiązującą.
Artykuł VI
Książę w każdej chwili, bez uzasadnienia przyczyny, może w drodze Mandatamentum Księcia pozbawić szlachcica jego godności, a także odebrać majątek hrabiemu (hrabinie) lub baronowi (baronessie).
Artykuł VII
Dekret wchodzi w życie z momentem podpisania.
Paolo I
Książę Sieny
![[Obrazek: ?url=funkyimg.com%2Fi%2F2vmv3.png]](https://images.weserv.nl/?url=funkyimg.com%2Fi%2F2vmv3.png)
|