Państwo Kościelne Rotria
II posiedzenie Signorii Księstwa Sieny (18. 08. 2017 r. - 28.08.2017 r.) - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Dział: Archiwa Apostolskie (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=495)
+----- Dział: Zespół Archiwalny "Miejsca" (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=497)
+------ Dział: KSIĘSTWA LENNE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=8)
+------- Dział: Księstwo Sieny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=64)
+-------- Dział: Palazzo Pubblico (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=65)
+--------- Dział: Signoria Księstwa Sieny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=79)
+--------- Wątek: II posiedzenie Signorii Księstwa Sieny (18. 08. 2017 r. - 28.08.2017 r.) (/showthread.php?tid=973)

Strony: 1 2

II posiedzenie Signorii Księstwa Sieny (18. 08. 2017 r. - 28.08.2017 r.) - Paolo Carlo de Medici y Zep - 18.08.2017

[Obrazek: 2vNyY.jpg]

II posiedzenie Signorii Księstwa Sieny (18. 08. 2017 r. - 28. 08. 2017 r. )

Po odegraniu hymnu Jego Katolicka Mość Paweł I, z Bożej Łaski i woli Jego Świątobliwości Najłagodniejszy i Najwspanialszy Książę Rotrii, Bari i Sieny, Książę Warmiński,  Lord Wienisławowa, Wielki Pan w Positanii, Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał Biskup Ostii, Arcybiskup Gnieźnieński, Biskup Wileński i Prymas Rzeczypospolitej Obojga Narodów, Biskup Wenecki, profesor nadzwyczajny netowy prawa i historii, Rektor Uniwersytetu Rotryjskiego, Opiekun Sierot i Wdów, Potężny Lew Orientyki i Najszlachetniejsza Perła Pollinu, potomek najzacniejszego Rodu Medyceuszy i Zepów, zasiadł na miejscu przewodniczącego Signorii i przemówił:

[Obrazek: 2wvCq.jpg]

Cytat:[Obrazek: ?url=funkyimg.com%2Fi%2F2w3jh.png]

Szlachetni Panowie!

Zgodnie z zapowiedzią zwołujemy II posiedzenie Signorii Księstwa Sieny przede wszystkim w celu uchwalenia ustawy o armii Księstwa. Oceńcie Nasz projekt i powiedzcie czy jest on zrozumiały. Czy odpowiada żywotnym potrzebom Księstwa, czy jest on na miarę naszych możliwości? Czy my tym projektem otworzymy oczy niedowiarkom i powiemy im - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo!

Ponadto myślimy o nowelizacji ustawy o świętach w celu dodania Dnia Medycejskiego. Dostrzegliśmy bowiem, że zarówno Nasz czcigodny Ojciec Karol, Nasz umiłowany syn Tadeusz, jak i my swoje v - urodziny obchodzimy w sierpniu. Dlatego któryś z ostatnich dni tego wspaniałego miesiąca winien być poświęcony celebracji ku czci Medyceuszy. Poza tym warto podyskutować na temat dalszego rozwoju Księstwa.

Z drugiej strony stały wzrost ilości i zakres naszej aktywności wymaga sprecyzowania i określenia systemu powszechnego uczestnictwa. W ten sposób dalszy rozwój różnych form działalności spełnia ważne zadania w wprowadzaniu nowych propozycji.

Uprawnieni do udziału w obradach poza Nami są Wielmożny Hrabia Tadeusz z Pienzy oraz Szlachetni Baronowie Ametyst z Chianchiano Terme i Orjon von Thorn Surma z Trequanda.

Zachęcam do zabrania głosu i dyskusji.

[Obrazek: 2wvHA.png]

Cytat:
[Obrazek: 2v5Lr.png]

Ustawa Signorii
o Legii Sieneńskiej

z ... sierpnia 2017 r.

Artykuł I

Legia Sieneńska, zwana dalej Legią jest jedyną formacją zbrojną w Księstwie Sieny, stanowiąc jej Armię w rozumieniu Artykułu VII Artykułów Pawłowych z 5 lipca 2017 r. ze zm.

Artykuł II

1. Legia stoi na straży bezpieczeństwa i pokoju w Księstwie oraz na terenie jego lenn.
2. Legia zapewnia bezpieczeństwo wewnętrzne mieszkańcom Sieny oraz działa przy zwalczaniu skutków kataklizmów.
3. Legia chroni zdrowie i życie Księcia Sieny, a także pełni funkcje reprezentacyjno-honorowe.
4. Legia posiada jednolitą strukturę i członkostwo w niej dla Oficerów jest ochotnicze.

Artykuł III

1. Na czele Legii stoi Książę, będąc jednocześnie jej Generalissimusem oraz Dowódcą Twierdzy Siena.
2. Książę:
1) dowodzi Legią w czasie wojny i pokoju;
2) dokonuje kontroli i inspekcji wojsk;
3) dokonuje awansów i degradacji;
4) przygotowuje parady i defilady wojskowe;
5) przeprowadza działania wojenne i prewencyjne
6) prowadzi narrację związaną z wojskowością.

2. W imieniu Księcia zarząd nad Legią sprawować może Duce w stopniu odpowiadającym od ilości oddziałów posiadanych pod sobą.
3. Duce powoływany i odwoływany jest przez Księcia w drodze Mandatamentum.
4. Książę, Duce i Oficerowie mają prawo wydawać rozkazy, z tym że Książę może uchylić każdy rozkaz Duce.
5. Książę lub Duce mogą uchylić każdy rozkaz Oficera.

Artykuł IV

1. Oficerem Legii może zostać każdy mężczyzna posiadający obywatelstwo Państwa Kościelnego Rotria, który złoży wniosek do Księcia lub Duce o przyjęcie do służby i przejdzie pozytywnie postępowanie weryfikacyjne.
2. Książę lub Duce określa przydział wojsk, nad którymi Oficer obejmie dowodzenie i nadaje mu stopień zgodny z przepisami.

3. Oficer zobowiązany jest do prowadzenia narracji związanej ze swoim oddziałem.
4. Oficer zobowiązany jest wykonywać rozkazy Księcia, Duce lub Oficerów wyższych stopniem, sprawujących nad nimi dowodzenie z woli Księcia czy Duce.

Artykuł V

1. Każdy Oficer może za zasługi otrzymać pochwałę ze strony Księcia lub Duce, premię finansową oraz awans za wzorowe wypełnianie swoich obowiązków oraz przyczynianie się do rozwoju formacji.
2. W razie niewypełniania swoich obowiązków lub przynoszenia ujmy dla Legii, Książę lub Duce może ukarać Oficera naganą, karą finansową, degradacją albo ostatecznie wydalić z Legii.

Artykuł VI

Wyróżnia się następujące stopnie wojskowe:
1) dla dowódcy kompanii, szwadronu, bądź baterii - kapitan,
2) dla dowódcy batalionu, bądź dywizjonu - major,
3) dla dowódcy regimentu - pułkownik,
4) dla dowódcy dywizji - generał dywizji,
5) dla dowódcy korpusu - generał broni,
6) dla dowódcy armii - marszałek polny.

Artykuł VII

1. Lennicy Księstwa i inni jego mieszkańcy mogą posiadać wojska prywatne.
2. Wojska prywatne lenników Księstwa i innych jego mieszkańców stanowią część Legii Sieneńskiej, a ich dowódcy z mocy prawa stają się Oficerami Legii i są zobowiązani wykonywać rozkazy Księcia, Duce lub Oficerów wyższych stopniem, sprawujących nad nimi dowodzenie z woli Księcia czy Duce.
3. Oddziały Legii Sieneńskiej mogą stacjonować w twierdzach i zamkach lenników oraz innych mieszkańców Księstwa.

Artykuł IX

Ustawa wchodzi w życie z momentem ogłoszenia w Dzienniku Praw.

RE: II posiedzenie Signorii Księstwa Sieny (18. 08. 2017 r. - ) - Tadeusz Krasnodębski - 19.08.2017

Ojcze,

Przybywam na posiedzenie Signorii i przepraszam za lekkie spóźnienie.

Jeśli chodzi o propozycję Święta Medycejskiego, jestem za. Byłoby wspaniale, gdyby pozostali nasi Czcigodni Krewni zechcieli przybyć i wspólnie, hucznie obchodzić ten dzień. Myślę, że właśnie w ten sposób powinniśmy go uczcić - jakąś rodzinną wizytą.

Jeśli zaś chodzi o proponowaną ustawę, mam kilka uwag. Po pierwsze, brakuje mi jednoznacznego określenia, że Legia chronić będzie lenna Księstwa. Wynika to, oczywiście, z brzmienia ustawy, ale uważam, że warto byłoby zawrzeć to bezpośrednio. Po drugie zaś mam mieszane uczucia co do tytułu Duce. Nikt z nas nie chciałby raczej w szeregach swojej armii Führera, a nie wiem, jak innym, ale mnie Duce kojarzy się tylko z Mussolinim.

RE: II posiedzenie Signorii Księstwa Sieny (18. 08. 2017 r. - ) - Paolo Carlo de Medici y Zep - 20.08.2017

Dodałem przepis o ochronie lenn przez Legię. Natomiast Duce to po włosku wódz i dlatego uznałem, że pasuje. Jest klimatycznie i oryginalnie. Smile

RE: II posiedzenie Signorii Księstwa Sieny (18. 08. 2017 r. - ) - Tadeusz Krasnodębski - 20.08.2017

Jasne, że wódz - samo znaczenie słowa znam. Mówię tylko, że kojarzy się dość jednoznacznie. W końcu Führer to również wódz (zresztą w niektórych wyrazach wciąż występuje, jak choćby Reiseführer - przewodnik wycieczki, ale jednak sam niemiecki rzeczownik "wódz" nie jest zbyt... pozytywny). Choć to oczywiście tylko kosmetyczna uwaga. Jestem ciekaw, co Ametyst uważa.

RE: II posiedzenie Signorii Księstwa Sieny (18. 08. 2017 r. - ) - Paolo Carlo de Medici y Zep - 22.08.2017

Szlachetny Baron Ametyst powinien dziś się pojawić w Sienie.

RE: II posiedzenie Signorii Księstwa Sieny (18. 08. 2017 r. - ) - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 22.08.2017

[Obrazek: coa_grand_duchy_of_tuscany__medici__by_t...b36nmn.png]

Wasza Katolicka Mość,
Wasza Katolicka Wysokość,
Dostojni,

"Synowie twoi jak sadzonki oliwki dokoła twego stołu" Ps 128, 3

Jak nauczają słowa psalmu, mąż błogosławiony, który ma dużo dzieci, którym Bóg błogosławi. Tak też jest i z naszym synem, Paolo, który cieszyć może się nie tylko dobrym nazwiskiem; potomstwem czy hierarchią, ale też dobrze prosperującym majątkiem. Przybyliśmy, aby jako nestor rodu Medyceuszy-Zepów wypowiedzieć się w kwestiach ogromnej wagi - a i swą radą i doświadczeniem wspomóc Was, Paolo i Taddeo. Po pierwsze: Synu, nie używaj tytułu duce, bo pachnie Mussolinim na kilometr. Proponujemy włoski odpowiedni "Maresciallo" czyli marszałek. Zastanów się nad tym. Co do Święta Medycejskiego proponuję inną nazwę: Dzień Rodu Medyceuszów i Zepów. Pamiętajmy, żeśmy z dwóch rodów powstali i dwa nazwiska nosimy. I jeśliby taki dzień miałby się odbyć, to tylko w rodzinnej Toskanii - ja jestem w stanie to zapewnić i urządzić uroczystości wraz z ze zjazdem. 

RE: II posiedzenie Signorii Księstwa Sieny (18. 08. 2017 r. - ) - Ametyst I Dziecię - 22.08.2017

Jego Królewska Mość Ametyst zjawił się w siedzibie Księcia Sieny z drobnym opóźnieniem. W pośpiechu otarł twarz ze śladów szminki i poprawił niedopiętą koszulę.

Wybaczcie, Prześwietni Panowie, drobne spóźnienie. Przejdę od razu do rzeczy.

Pomysł organizacji dnia pomyślanego dla czczenia pamięci dynastii rządzącej uważam za dobry. Będzie to lepsze rozwiązanie, niż świętowanie urodzin aktualnych jego przedstawicieli. My żyjemy i umieramy, a księstwo i Wasz Ród, podobnie jak monarchosocjalizm i Jedyna Legalna Partia, trwać będą wiecznie.

Odnosząc się zaś do projektu ustawy o Legii to na początek chciałbym pochwalić Miłościwemu Księciu inwencji. Nazwa Legia jest oryginalna, a zarazem godna. W kwestii nazewnictwa stanowiska wodza to Duce mi nie przeszkadza, bo nie ma co z niego zrezygnować tylko dlatego, że przywłaszczył je sobie jeden faszysta. Równie dobrze po Kongresie Wiedeńskim można było zarzucić używanie tytułu cesarza, bo nadał go sobie Napoleon. Poza tym na Dolnym Śląsku, gdzie tłum niemieckich turystów sentymentalnych rodzi duże zapotrzebowanie na niemieckojęzycznych przewodników, oprowadzający po różnych obiektów mają na identyfikatorach Führer i nikomu to nie przeszkadza. Bądźmy łagodni.

RE: II posiedzenie Signorii Księstwa Sieny (18. 08. 2017 r. - ) - Paolo Carlo de Medici y Zep - 23.08.2017

Cytat:
[Obrazek: ?url=funkyimg.com%2Fi%2F2w3jh.png]

Czcigodny Ojcze,
Szlachetni zebrani!

Dziękuję, że Wasza Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość zabrał głos w sprawie święta rodowego. Z radością mogę się przychylić do pomysłu, aby święto Medycejsko-Zepowskie miało swój kulminacyjny punkt w Toskanii.

Natomiast odnośnie tytułu "Duce" przyznaję rację Szlachetnemu Baronowi Ametystowi. To niech o Mussolinim od tej pory mówią, że przybrał tytuł dowódcy Legii Sieneńskiej, a nie odwrotnie. Czy ktoś z uprawnionych pragnie zgłosić poprawkę, czy możemy głosować ustawę o Legii?

[Obrazek: 2wvHA.png]

RE: II posiedzenie Signorii Księstwa Sieny (18. 08. 2017 r. - ) - Tadeusz Krasnodębski - 24.08.2017

(23.08.2017, 19:42:08)Paolo Carlo de Medici y Zep napisał(a):
Czy ktoś z uprawnionych pragnie zgłosić poprawkę, czy możemy głosować ustawę o Legii?

Ja w takim razie, idąc za głosem Jego Eminencji Carlosa, chciałbym zgłosić poprawkę zastępującą "Duce" tytułem "Maresciallo".

RE: II posiedzenie Signorii Księstwa Sieny (18. 08. 2017 r. - ) - Paolo Carlo de Medici y Zep - 24.08.2017

Czy Szlachetny Baron Ametyst zgłasza poprawkę?