Liczba postów: 525
Liczba wątków: 110
Szanowni Mieszkańcy,
czcigodni duchowni,
wstępując na tron patriarszy obiecaliśmy reformy oraz odrodzenie państwa, odrodzenie aktywności. Pragniemy tego dokonać. Jednym z działów, pól do tej pory mało rozwiniętych, zagospodarowanych jest sprawa gospodarki Państwa Kościelnego. Gdyby tylko istniała taka gospodarka jakoś uporządkowana to byłaby szansa na pobudzenie aktywności ziemskiej, ale też pobudzenie aktywności państwa, bo pisałoby się wątki z wnioskami do ekonoma patriarszego, pisałoby się wątki zakupu czy sprzedaży majątków. Zachęcam zatem wszystkich aby rozpocząć rozmowę na temat tego jak powinna wyglądać gospodarka. Czy powinna to być gospodarka forumowa? Czy też chcielibyście abyśmy zrobili skryptowy bank?
Na ten moment mamy przygotowane pliki skryptowego banku, gdzie można mieć pieniądze na swym rachunku oraz przelewać je na inne rachunki. Praktycznie podobnie jak to ma miejsce w MBP czyli Międzynarodowym Banku Pollinu, stworzonym w Leocji. Można by zrobić tak, że do obsługi naszej gospodarki korzystałoby się z MBP, mielibyśmy tutaj na forum nawet link prowadzący do MBP. W dziale "Sala Kupiecka" w wątku zakupu majątku wstawiało by się potwierdzenie wykonania przelewu na rachunek Rotrii, i tak by się dokonywało zakupu majątku którego koszty, cennik byłby podany na forum przez Ekonoma. Do tego jako zarządca rachunku Rotrii w MBP Ekonom, ale też Patriarcha mógłby wypłacać pensje. Wszystko to kwestia ustalenia.
Możliwe jest zrobienie skryptowego banku, gdzie byłyby majątki, byłaby możliwość ich zakupu, ale po pierwsze wymaga to pewnych decyzji, po drugie wymaga to czasu, a także wymaga to, by obywatele z tego korzystali, bo jednak jeśli mam poświecić swoje godziny na zrobienie tego, to potrzebna jest jasna deklaracja, że nie pójdą one na marne.
Dlatego zachęcam do rozmowy, dajcie swoje pomysły, dajcie też komentarze co o tym myślicie.
@ Orjon Surma @ Vilarte @ Maurycy Orański @ Alberto Tommaso di Mancini @ Andrew von Habsburg @ Henryk Ziemiański de Harlin @ Maciej Gerwazy Lisewicz @ Michał Franciszek Lisewicz@ Adalbertus Pronobis @ Aurelio de Medici y Zep @ Mikołaj Dreder @ Pio Maria de Medici @ Stanisław Wieniawa @ Ametyst I Dziecię @ Guliano Giuseppe Montini @ Pierbattista Pastaballa
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
![[Obrazek: LCMMSkW.png]](https://i.imgur.com/LCMMSkW.png)
Liczba postów: 989
Liczba wątków: 43
Powiązanie z MBP to całkiem dobry pomysł. Tylko w jaki sposób majątek przynosił by dochody? Przez narracyjne prowadzenie działalności?
Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Albert
Liczba postów: 434
Liczba wątków: 25
Według mnie należałoby stworzyć w Rotrii nowy system bankowy.
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan OSI
Arcybiskup achkovski
Prymas II Federacji Nordackiej
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Książę Schwarzburgu
Hrabia Bari
Baron Andalo
(20.07.2025, 19:14:25)Maurycy Orański napisał(a): Powiązanie z MBP to całkiem dobry pomysł. Tylko w jaki sposób majątek przynosił by dochody? Przez narracyjne prowadzenie działalności?
Gdyby było to powiązana z MBP, to majątki nie przynosiłyby dochodu. Jedynym dochodem byłyby pensje, ale też każdy Rotryjczyk dostawałby w MBP pieniądze za aktywność. Zatem można by uznać, że dochody za posty byłyby swego rodzaju dochodem z posiadłości, bo przecież posty byłyby też pisane w majątkach.
(20.07.2025, 20:22:02)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): Według mnie należałoby stworzyć w Rotrii nowy system bankowy.
Tak jak pisałem zrobienie całego Systemu Gospodarczego opartego o skrypty zajęło by czas, a także wymagałoby tego, że Rotryjczycy musieliby z niego korzystać, bo inaczej nie wiem czy jest sens poświęcać na to czas i energię jeśli by z takiego SG korzystały jedynie 3 osoby.
Dlatego gospodarka oparta o MBP, oraz generalnie narracyjną działalność byłaby łatwiejsza, prostsza oraz szybsza, bo w praktyce moglibyśmy z niej zacząć korzystać na dniach. Jak tylko byłoby konto Rotrii oraz obywatele mieliby konta w MBP z rachunkami rotryjskimi.
Nie oszukujmy się, na tę chwilę aktywny jestem ja, ksiądz infułat i Wasza Świątobliwość, więc bank byłby rzeczywiście dla trzech osób.
Na marginesie. Ja nie mam na chwilę obecną konta w lirach bo nie zostałem zweryfikowany
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
• Albert
(21.07.2025, 18:33:43)Maurycy Orański napisał(a): Nie oszukujmy się, na tę chwilę aktywny jestem ja, ksiądz infułat i Wasza Świątobliwość, więc bank byłby rzeczywiście dla trzech osób.
Na marginesie. Ja nie mam na chwilę obecną konta w lirach bo nie zostałem zweryfikowany
Na chwilę obecną to nitk nie ma w MBP żadnych lir, bo nie ma też samego konto Rotrii, dlatego nikomu nie jest naliczana aktywność i dochód za nią.
Ale już napisałem na forum Leocji w sprawie MBP.
• Maurycy Orański
Liczba postów: 74
Liczba wątków: 9
Z mojej strony:
nie mam zbyt wiele doświadczenia w praktyce, jak działa gospodarka oparta o majątki, ale generalnie jeśli chce się zacząć od zera, to dobrym pomysłem może być inicjatywa rządu w zakresie trzech obszarów:
- ustanowienie podatków,
- wprowadzenie stanowisk publicznych z regularnie wypłacanymi pensjami,
- ogłaszanie zamówień na różne dobra i usługi, aby animować tworzenie się rynku zbytu (tutaj wyobrażam sobie także wariant, w którym rząd wymaga, aby do zgłoszenia się do przetargu wykonawca musiał zobowiązać się do zakupu jakichś materiałów/usług niższego rzędu na miejscu, od rotryjskiego dostawcy, aby w ten sposób inicjować tworzenie się "łańcuchów dostaw". Na przykład rotryjski tartak dostarcza drewno sarmackiej firmie, która wygrała przetarg na zbudowanie nowego ratusza w stolicy)
Te trzy elementy, z czasem uzupełniane o kolejne, pozwalają żeby pieniądz zaczynał krążyć. Bo zarabianie na samym pisaniu postów ma ten problem, że potem nieraz nie wiadomo, co z tymi pieniędzmi zrobić. A możliwość zlecenia za nie wygenerowania jakiejś grafiki, zasponsorowanie wydarzenia kulturalnego, obstawienie wyników u bukmachera - to są konkretne atrakcje, które mogą się pojawić, jeśli rząd jako pierwszy podejmie inicjatywę i zacznie składać na rynku rozmaite zamówienia, także skierowane do firm z zagranicy.
Nawiasem mówiąc, zachęcam też do założenia w sarmackim systemie instytucji, która może pełnić rolę rotryjskiego banku inwestycyjnego. Co prawda mamy kantor i można w każdej chwili wymienić walutę, ale klarowniej jest trzymać państwową kasę na koncie takiej instytucji niż na prywatnym. W KS jest kilka możliwości zainwestowania środków, a już wkrótce powinny pojawić się kolejne.
• Albert
Nie rozumiem punktu o podatkach, ale ogólnie jeśli gospodarka ma się opierać o forum to będzie to bardzo dobry pomysł. Rozumiem że operacje "faktyczne" będą się opierać o forum, a jedynie waluta będzie krążyć za pomocą banku sarmackiego?
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
• Albert
(30.07.2025, 20:43:10)Vilarte napisał(a): Z mojej strony:
nie mam zbyt wiele doświadczenia w praktyce, jak działa gospodarka oparta o majątki, ale generalnie jeśli chce się zacząć od zera, to dobrym pomysłem może być inicjatywa rządu w zakresie trzech obszarów:
- ustanowienie podatków,
- wprowadzenie stanowisk publicznych z regularnie wypłacanymi pensjami,
- ogłaszanie zamówień na różne dobra i usługi, aby animować tworzenie się rynku zbytu (tutaj wyobrażam sobie także wariant, w którym rząd wymaga, aby do zgłoszenia się do przetargu wykonawca musiał zobowiązać się do zakupu jakichś materiałów/usług niższego rzędu na miejscu, od rotryjskiego dostawcy, aby w ten sposób inicjować tworzenie się "łańcuchów dostaw". Na przykład rotryjski tartak dostarcza drewno sarmackiej firmie, która wygrała przetarg na zbudowanie nowego ratusza w stolicy)
Te trzy elementy, z czasem uzupełniane o kolejne, pozwalają żeby pieniądz zaczynał krążyć. Bo zarabianie na samym pisaniu postów ma ten problem, że potem nieraz nie wiadomo, co z tymi pieniędzmi zrobić. A możliwość zlecenia za nie wygenerowania jakiejś grafiki, zasponsorowanie wydarzenia kulturalnego, obstawienie wyników u bukmachera - to są konkretne atrakcje, które mogą się pojawić, jeśli rząd jako pierwszy podejmie inicjatywę i zacznie składać na rynku rozmaite zamówienia, także skierowane do firm z zagranicy.
Nawiasem mówiąc, zachęcam też do założenia w sarmackim systemie instytucji, która może pełnić rolę rotryjskiego banku inwestycyjnego. Co prawda mamy kantor i można w każdej chwili wymienić walutę, ale klarowniej jest trzymać państwową kasę na koncie takiej instytucji niż na prywatnym. W KS jest kilka możliwości zainwestowania środków, a już wkrótce powinny pojawić się kolejne.
Można zrobić tak, że byłby ten Bank Rotryjski w systemie MBP, i każdy Rotryjczyk miałby w MBP swój rachunek zarabiałoby się za posty, Można przemyśleć opcję dodatkowego zarobku za urzędy kościelne czy cywilne w Rotrii. W MBP jest pewien podatek bo przecież nie idzie 100 procent zysku za aktywność na rzecz piszącego, ale najczęściej 50% procent idzie na rachunek Skarbu Państwa. Dzięki temu rachunki skarbów państwa mają fundusze. Oczywiście powinno się przemyśleć coś aby był sens wydawać te środki, właśnie jak ekscelencja pisze; jakieś łańcuchy dostaw. Przy zamówieniach mogliby Rotryjczycy miedzy sobą prowadzić przelewy, Skarb mógłby płacić wynagrodzenia, a także składać zamówienia.
Można dodatkowo założyć w Sarmacji instytucję zajmującą się inwestycjami zagranicznymi w tym przypadku Sarmackimi i wtedy ożywiłby się handel z Sarmacją.
W Księstwie Sarmacji jest giełda. Można by i z tego skorzystać i wprowadzić na giełdę jakąś Rotryjską spółkę. Może Sartoria Patriarcale - A. Gammarelli albo Sartoria Ecclesiastica - Barbiconi, albo zrobić jakąś nową firmę np. produkującą wina (np. wina mszalne) i wtedy tak ożywiłoby się kontakty handlowe z Sarmacją. Zawsze to jakaś dodatkowa aktywność.
Co do majątków to chodziło nam po głowie coś podobnego do systemu gospodarczego RON. W MBP mieszkaniec Rotrii ma środki zarobione za aktywność i następnie kupuje dom, albo willę, albo majątek ziemski, wpłaca pieniądze na rachunek Skarbu Państwa i potem tworzy na forum wątek tej firmy, budowli czy wsi i tam pisze, tworzy swoją narrację. Co procentuje tym, że ma większą aktywność i zarabia za nią w MBP.
• Maurycy Orański
|