Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Widząc pustkę jaka w dziale Ambasady FN panuje, smutek napełnia moje serce.
W związku z tym postanowiłam wypełnić tą lukę jako nadal dość nowa na urzędzie Prezydent FN.
Pierwszą sprawą godną polecenia dla publiczności Rotryjskiej jest to co mi się ostatnio bardzo spodobało - najnowsze wydanie Nordackiej gazety
SZABLA KIRIAŃSKA. W mojej opinii jest to świetna szansa zapoznania się z tegorocznymi wydarzeniami, które działy się w Federacji Nordackiej. Jest jednak coś ważniejszego. Znaczna część artykułów pozwoli komuś z zewnątrz zrozumieć (i myślę, że osobie nie uprzedzonej docenić i zapałać sympatią) do różnych fenomenów kultury FN, które często z zewnątrz mogą wydawać się dziwne czy dziecinne. Je ze swej strony ogromnie doceniam jaką kreatywnością literacką wykazują się obywatele FN, dając mi przyjemne odniesienia do realowego polskiego Futuryzmu Mam tu na myśli różne manifesty takich postaci jak Aleksander Wat czy Bruno Jasieński.
Numer gazety dostępny pod linkiem:
https://nordata.org/artykul/81
Serdecznie zapraszam!
![[Obrazek: 101005704499840825.jpg]](https://kustosz.stempel.org.pl/1235/101005704499840825.jpg)
~ Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lihtenštán
Prezydent Federacji Nordackiej, Imāmka Rafānu, Poddana Cesarstwa Teutonii
Liczba postów: 121
Liczba wątków: 5
Tylko czy na pewno pozytywnym fenomenem kultury FN jest fabrykowanie postów innych osób? Żarty żartami, ale takie żarty, nie były zabawne dla tych osób, a przecież najlepiej jeśli żart bawi dwie osoby a nie tylko jedną.
Co do innych rzeczy to nie znam zbyt dobrze Federacji Nordackiej, na pewno na plus forum i cały system informatyczny, ale na minus trochę taki spamerski charakter aktywności i czasem dziecinność niektórych. Aczkolwiek rozumiem, że to trochę taka konwencja i luźniejsze niż w innych mikronacjach podejście do różnych spraw.
Nicefor
Arcybiskup Konstantynopola
Prymas Cesarstwa Bizantyjskiego
![[Obrazek: ZbkrjDD.png]](https://i.imgur.com/ZbkrjDD.png)
Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
03.08.2026, 18:32:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.08.2026, 18:33:08 przez Akrypa Ali Shariati.)
(03.08.2026, 16:42:41)Nicefor napisał(a): Co do innych rzeczy to nie znam zbyt dobrze Federacji Nordackiej, na pewno na plus forum i cały system informatyczny, ale na minus trochę taki spamerski charakter aktywności i czasem dziecinność niektórych. Aczkolwiek rozumiem, że to trochę taka konwencja i luźniejsze niż w innych mikronacjach podejście do różnych spraw.
Z spamem to jest sprawa kontrowersyjna. Moim zdaniem większym spamem wykazują się mikronacje które wstawiają masowo produkowane przez AI opisy, czy inne czynności które z założenia nie nadają się do interakcji z innymi mikronautami - np. screeny opisujące swoje siły zbrojne.
Taka działalność jak w załącznikach jest formą literatury nie dla każdego ale na pewno zakłada duży wysiłek autora i nie można jej uczciwie nazwać spamem.
Załączniki:
Zrzut ekranu 2026-08-03 182434.png (Rozmiar: 345,12 KB / Pobrań: 6)
Zrzut ekranu 2026-08-03 182439.png (Rozmiar: 384,96 KB / Pobrań: 3)
Cytat: Tylko czy na pewno pozytywnym fenomenem kultury FN jest fabrykowanie postów innych osób? Żarty żartami, ale takie żarty, nie były zabawne dla tych osób, a przecież najlepiej jeśli żart bawi dwie osoby a nie tylko jedną.
Pamiętajmy jednak, ze te "fabrykowane posty" od początku były w dziale o charakterze satyrycznym/literackim/humorystycznym i od początku były parodystyczne.
To trochę jak kanał śmieszkowy na youtubie wstawia przeróbkę AI gdzie Donland Tusk śpiewa Erike i maszeruje w stroju SS-mana. Nie ma to na celu oszukania kogoś, że Tusk autentycznie to robił - jest to właśnie żart (niekoniecznie wyrafinowany). Nikt w FN nie próbował kogoś oszukać. Czy nie były zabawne dla tych osób? To też kontwowersyjne bo jedna się oburzyła a druga w zasadzie tego nie zrobiła i często śmieje się z żartów w FN. Ostatecznie kwestia wynika w dużym stopniu, że przedstawia się tą sytuacje w sposób pozbawiony kontekstu a nawet w kontekście fałszywym.
![[Obrazek: 101005704499840825.jpg]](https://kustosz.stempel.org.pl/1235/101005704499840825.jpg)
~ Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lihtenštán
Prezydent Federacji Nordackiej, Imāmka Rafānu, Poddana Cesarstwa Teutonii
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Albert
Liczba postów: 974
Liczba wątków: 49
Moje zdanie w tej sprawie znacie. Jestem przeciwny takim farsom.
Jego Książęca Wysokość i Eminencja dr. net Henryk Tymoteusz książę kardynał Ziemiański-Wieniawa OSI
Książę Koronny i Kapitan Regent Wielkiego Księstwa Ankony, Arcybiskup achkovski, Prymas II Federacji Nordackiej, Biskup wolnogradzki, Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria, markiz Senigalli, hrabia Sieny, Bari i Arezzo, wicehrabia Dalmazji