Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nota Dyplomatyczna
dr szt. net.  Krzysztof Windsor - Windsachen
HM Konig af Voxland
Głowa Kościoła Powszechnego Pollinu 
Arcybiskup Grodziski
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Vilarte
Odpowiedz

Cytat:
[Obrazek: 101005704499843199_t.png]

Nota Wielkiego Inkwizytora Świętego Oficjum
w imieniu Jego Świątobliwości Ferdynanda, Patriarchy Rotrii, Głowy Kościoła Powszechnego, etc., etc., etc.

Szanowny Panie,

jako Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum, delegowany przez Ojca Świętego Ferdynanda do spraw związanych z herezją, schizmą oraz odszczepieńcami przebywającymi w Państwie Kościelnym Rotria oraz na całym Pollinie, zmuszony jestem wezwać do należytego szacunku do Świętej Tradycji oraz poszanowania hierarchii Państwa Kościelnego. Ogniś czas, był Szanowny Pan biskupem rotryjskim, przez co musiał Szanowny Pan znać prawidła i zwyczaje Kościoła Świętego Rotryjskiego Matki Naszej oraz naszego Państwa. Niestosownym jest dedykowanie wszelakich protestacyjnych not dyplomatycznych kierować przed oblicze Jego Świątobliwości. Jego Świątobliwość, jako Głowa Kościoła Powszechnego Pollinu zajmuje się sprawami wiernych na całym mikroświecie, a do spraw polityki zagranicznej oddelegowany jest Sekretarz Stanu Stolicy Świętej, w mojej skromnej osobie. Dlatego też przedłożona przez Szanownego Pana nota nosząca znamiona polityki zagranicznej powinna zostać dostarczona do Pałacu Kwirynalskiego.

Szanowny Panie,

Jego Świątobliwość Ferdynand, zgodnie z bullą Dictatus Patriarchae oraz innymi, późniejszymi dokumentami określającymi charakter władzy patriarszej, posiada zwierzchnią władzę religijną i świecką, nad biskupami, kapłanami, jak i cesarzami, królami i książętami. Ma władzę ich znosić, ma władzę ich przywracać, może koronę nałożyć i tę samą koronę zabrać. Władza Ojca Świętego rozbiega się po całym Pollinie, tak iż na modus spiritualis ma władzę nad każdym zakątkiem mikroświata. Stąd jakże ważna i uznana decyzja o powołaniu arcybiskupstwa w Osieku i diecezji na terenie Księstwa Sarmacji - dla potrzeb wiernych oraz ochrony jedyności Kościoła Rotryjskiego jako depozytariusza Tradycji. Decyzja Jego Świątobliwości Ferdynanda wyrażona w bulli Ecclesia Universalis Pollini jest więc nieodwołalna.

Szanowny Panie,

jak wyraził to niegdyś Jego Eminencja Aurelio de Medici y Zep, Trybun Sygnatury, nie będę rozwijał rotryjskiego prawa oraz pierwszeństwa do określania się przez Kościół Rotryjski Kościołem Powszechnym Pollinu, a każdorazowego Patriarchę Rotrii Głową Kościoła Powszechnego Pollinu. Rozumiem, że kompensuje sobie Szanowny Pan poczucie niższości lub lęk przed porażką mianowaniem się Powszechnym Arcybiskupem na Pollinie - ale jak wskazuje historia, Święta Tradycja oraz pewien status i sznyt dyplomatyczny - miano Głowy Kościoła Powszechnego Pollinu przynależało, przynależy i przynależeć będzie niezmiennie do każdego Patriarchy Rotrii. Wobec tego to Kościół Rotryjski wysuwa swoje zastrzeżenie, że to Szanowny Pan zawłaszczył i zniekształcił znaczenie tego historycznego i zacnego tytułu jakim jest Kościół Powszechny Pollinu. 

Szanowny Panie,

mając na uwadze taki obrót spraw oraz trwanie przez Szanownego Pana w herezji ogłoszonej przeze mnie, jako Patriarchy Piusa VIII w bulli Rex Tremendae Maiestatis, potwierdzonej przez Jego Świątobliwość Ferdynanda w bulli Ecclesia Universalis Pollini, jestem zmuszony wnieść oficjalny Mandamus przed obliczem Trybuna Sygnatury, że na terenie Państwa Kościelnego Rotria przebywa heretyk, który nie przybył w celu nawrócenia, przeproszenia Jego Świątobliwości i pojednania się z Kościołem Rotryjskim, a który nadal jątrzy na terenach Państwa Kościelnego Rotria. Wnoszę do Jego Eminencji Aurelio de Medici y Zepa oskarżenie Wielkiego Inkwizytora przeciw Szanownemu Panu, że nadal trwa zacietrzewienie w herezji związanej z odejściem od Kościoła Matki, Kościoła Rotryjskiego, uzurpacji urzędu zarezerwowanego dla ważnie mianowanych nominatów przez Patriarchę, a także uzurpację tytułów należnych tylko Kościołowi Rotryjskiemu, tylko Patriarsze Rotrii, tylko Państwu Kościelnemu Rotria.

Szanowny Panie,

w imieniu Jego Świątobliwości Ferdynanda, Patriarchy Rotrii, Sługi Sług Bożych, Głowy Kościoła Powszechnego Pollinu, a jako Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum, oskarżam Cię, Krzysztofie Windsorze i wytaczam publiczny proces w Trybunale Sygnatury Apostolskiej, aby jasno wykazać, że prawda zawsze zwycięża. Wszelakie citaciones dotrą w najbliższych dniach.

Z wyrazami estymy,
(+) Pio Maria de Medici,
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum

[Obrazek: 101005704499843200_t.png]
† PIO DE MEDICI

Panzerhaubitzekardinal 
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae

[Obrazek: 101005704499834958_t.jpg]
[-] 5 użytkowników lubi ten post.
  • Albert Orański, Ferdynand I, Fryderyk van Oranje, Henryk Ziemiański, Mikołaj Dreder
Odpowiedz

Szanowny Panie, czekam, moja skrytka w Mieście Osiek pozostaje otwarta, jednak nie mam pewności czy listy trafią do mnie. Wiedzą państwo gdzie je złożyć?
dr szt. net.  Krzysztof Windsor - Windsachen
HM Konig af Voxland
Głowa Kościoła Powszechnego Pollinu 
Arcybiskup Grodziski
Odpowiedz

Cytat:
[Obrazek: 101005704499843199_t.png]

Nota Wielkiego Inkwizytora Świętego Oficjum
w imieniu Jego Świątobliwości Ferdynanda, Patriarchy Rotrii, Głowy Kościoła Powszechnego, etc., etc., etc.

Szanowny Panie,

jako Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum, delegowany przez Ojca Świętego Ferdynanda do spraw związanych z herezją, schizmą oraz odszczepieńcami przebywającymi w Państwie Kościelnym Rotria oraz na całym Pollinie, widząc brak szacunku, butę i arogancję Szanownego Pana wyrażoną w odpowiedzi Wielkiemu Inkwizytorowi, na podstawie ustaleń bulli Ius et Iustitia nakazuję aresztowanie Szanownego Pana i przetrzymywanie w Patriarszym Więzieniu do czasu przesłuchania przez Inkwizycję oraz Trybunał Sygnatury. Do czasu wyroku będzie Szanowny Pan Więźniem Patriarszym.

Z wyrazami estymy,
(+) Pio Maria de Medici,

[Obrazek: 101005704499843200_t.png]
† PIO DE MEDICI

Panzerhaubitzekardinal 
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae

[Obrazek: 101005704499834958_t.jpg]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Mikołaj Dreder
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.