Liczba postów: 2751
Liczba wątków: 258
(19.08.2026, 23:41:36)Pedro I Catalán napisał(a): Świątobliwy, Wielce Czcigodni, Najmilsi!
Pozwoliłem sobie nie zakładać nowego wątku, ale zabawić się w archeologa i odkopać ten z 2017 roku. Tak, to nie moja pierwsza próba powrotu do mikronacji, ale głęboko wierzę, że ta będzie w całkowicie udana i z pełnym zaangażowaniem. W tym miejscu gorące podziękowania kieruję do Jego Wielkoksiążęcej i Arcykatolickiej Mości Eminencji Aurelio de Medici y Zepa za pomoc w odzyskaniu tego konta.
Mimo, że wróciłem raptem kilka godzin temu, to zdążyłem już się zorientować, że relacje na linii Skarland - Rotria są w obecnej chwili, cóż... specyficzne. Liczę jednak na Wasze zrozumienie, że w mym sercu obie te społeczności mają szczególne miejsce i nie każecie mi wybierać między rodziną Capuletti i Montecchi.
Dość wielkich słów padło poprzednim razem na próżno, więc teraz postaram się być ostrożniejszy w ich doborze. Nie pozostaje mi nic innego jak przywitać się jedynym słusznym pozdrowieniem "Laudetur Iesus Christus!" i pokornie prosić braci o modlitwę.
(-) Pedro de Catalan
Witam, a nas łączy całkiem spora historia i mnóstwo wspomnień... Miło widzieć po tylu latach.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 34
A ja ciebie nie witam. Jedź sobie do Skarlandu i baw się tam w pogaństwo.
Ferdinandus PP. I
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
![[Obrazek: 101005704499842947_t.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1407/101005704499842947_t.png)
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Mikołaj Dreder
Liczba postów: 1235
Liczba wątków: 212
Również dołączam do komitetu powitalnego Waszej Wysokości. Mam nadzieję, że faktycznie ta wizyta okaże się dłuższym pobytem i przyniesie nam wszystkim dobre owoce. Proszę się rozgościć, a w razie jakichkolwiek kłopotów liczyć na naszą serdeczną pomoc. Ufam, że znajdziecie u Nas przestrzeń do rozwoju, pracy i budowania trwałych relacji.
Faktycznie relacje ze Skarlandem są w tej chwili chłodne - czy to się zmieni, trudno powiedzieć.
Jego Królewska Wysokość i Eminencja
Albert Wilhelm van Oranje-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Rotrii, Hrabia Forli, Książę Orański
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał
Gubernator Generalny
Liczba postów: 1461
Liczba wątków: 253
Jakoż prywatnie witałem, takoż czynię publicznie. Witamy w Państwie Kościelnym.

Co prawda się nie znamy bo lata naszej działalności są różne, jednak zawsze miło jak ktoś z większym doświadczeniem, stażem powraca do mikronacji. Szczególnie w obecnych czasach oraz chwilach Rotria szczególniej wita każdego jej syna
/-/ Abp Fryderyk Maurycy Jerzy Orański
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
Rector Universitatis Cracoviensis
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Prorector Universitatis Rotriensis
Episcopus Vilnensis
Vicarius Generalis Sanctae Sedis
![[Obrazek: s1j8m9n.png]](https://i.imgur.com/s1j8m9n.png)
Liczba postów: 80
Liczba wątków: 7
Serdecznie dziękuję za wszystkie życzliwe słowa powitania, zaproszenia do pozostania w Patrymonium oraz deklaracje pomocy i współpracy. Po tylu latach szczególną radość sprawia mi zarówno spotkanie dawnych znajomych (choć przyznaję, że nie wszystkie nazwiska jestem w stanie przywołać z czeluści pamięci), jak i poznanie tych, z którymi wcześniej nasze drogi się nie przecięły. Równie wysoko cenię głos wyrażający nieco bardziej powściągliwy entuzjazm wobec mojego powrotu. Szczerość to najcenniejsza waluta.
Nie przybyłem do Rotrii jedynie z kurtuazyjną wizytą. Jeżeli znajdzie się coś, przy czym moje doświadczenie albo zwyczajnie para rąk okażą się przydatne, pozostaję do dyspozycji. Z pewnością ku rozczarowaniu Ekscelencji Wielkiego Inkwizytora nie zamierzam opuszczać Rotrii z racji moich powiązań ze Skarlandem. Po raz kolejny czuję się w obowiązku podkreślić, że tak jak Skarland był i pozostanie moją ojczyzną, tak Rotria pozostaje moim pierwszym domem. Nie widzę w tym sprzeczności. Człowiek może przecież kochać ojca i matkę, nawet jeśli akurat nie zasiadają razem przy jednym stole. Co zaś do pogaństwa - ufam, że Święta Inkwizycja, jak przystało na swój urząd, najpierw zbada sprawę, a dopiero później rozpali stos.
Su Majestad el Rey
(-) Pedro I de Catalán
Król Senior Królestwa Skarlandu
Regent Księstwa Móstoles
Conte di Grosseto
Liczba postów: 3211
Liczba wątków: 402
Wasza Królewska Wysokość,
Jego Ekscelencja Montini jest na stanowisku Wielkiego Inkwizytora moim czcigodnym poprzednikiem, a jedynie sygnatura nie została zaktualizowana. Toteż osobiście, w imieniu Inkwizycji, ręczę za jej obiektywizm, procesową ostrożność i przestrzeganie zasady domniemania niewinności
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR
Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.
Liczba postów: 80
Liczba wątków: 7
Czuję się zatem uspokojony.
Su Majestad el Rey
(-) Pedro I de Catalán
Król Senior Królestwa Skarlandu
Regent Księstwa Móstoles
Conte di Grosseto
Liczba postów: 3156
Liczba wątków: 295
Zachęcamy do obrania kariery duchownego. Brakuje nam nowych (starych) twarzy w sutannach.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony