Liczba postów: 1
    Liczba wątków: 1

WItam  towarzyszy 
Dzień Dobry. Jestem Tymoteusz von Hohenzollern i pochodzę z Baridasu. Przyszedłem sobie ot tak, bo chciałem się dowiedzieć czegoś na Temat Rotryzmu. A wiadomo, jak chcesz poznać jakiś kraj to go odwiedzasz i rozmawiasz z ludźmi którzy tam mieszkają. 
Więc, czy ktoś może mi wytłumaczyć jak wygląda Rortryzm?
Pozdrawiam Serdecznie
(-)Tymoteusz von Hohenzollern

Liczba postów: 1337
    Liczba wątków: 193

Witajcie Dostojny w Rotrii,
cieszymy się, iż wybrał Czcigodny drogę bezpośrednią, dzięki której osobiście ocenicie założenia Państwa Kościelnego Rotria, bowiem wiedzy najlepiej szukać u źródła, nie zaś korzystając z często mylnych i nieprawdziwych plotek. Wpierw zapraszamy do Biblioteki zakonnej jezuitów w księstwie Sieny, by sięgnąć po Skrypt Klementyński, który opisuje dosadnie działalność naszego państwa, jak również założenia rotryzmu. Po jego lekturze można zadawać szczegółowe pytania do Rotryjczyków, na pewno z chęcią na nie odpowiedzą. 
Zalecamy też nie przywdziewać szat kardynalskich, jak zrobił to Dostojny, są one zarezerwowane jedynie dla Książąt Rotrii. Doradzamy więc, by zmienić avatar.

Wilhelm Jan Orański-Nassau

Liczba postów: 1782
    Liczba wątków: 236

Szczęść Boże,
Polecam również przeczytanie Traktatu opisującego dzieje III Państwa Kościelnego Rotria. Niestety nie jest on jeszcze kompletny. 
Traktat
Skrypt Klementyński posiada pewne nieścisłości, ale planuję w najbliższych dniach m.in. na jego podstawie stworzyć Skrypt Pauliński.
Zachęcam do podjęcia aktywności w naszym kraju, polecam zwiedzić zwłaszcza Republikę Wenecji.

Liczba postów: 989
    Liczba wątków: 43

Witam kamrata z MAW.

Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji