Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Budowa profilu PKR na Micropedii
Jak napisałem w liście, którego gołąb przybycie potwierdził powrót gołębia na GG, już zacząłem niejako angażować więc na pewno będę kończył ;p
[Obrazek: 101005704499830101.png]
Odpowiedz

(31.03.2020, 11:41:14)Hieronim Sieniawski napisał(a): Własna "-pedia" zapewni nam bezpieczeństwo umieszczanych tam treści, jednakże wymagałaby dużych pokładów pracy. Micropedia to z kolei gotowe środowisko, ale niestety otwarte dla wszystkich edytorów, dlatego każdy może wstawiać tam swoje wynurzenia.

Od połowy marca toczymy w Palatynacie Leocji dyskusję nad ewentualnym powstaniem nowej, lepiej uporządkowanej, moderowanej i — przede wszystkim — łatwiejszej w obsłudze międzynarodowej encyklopedii. Na tym etapie to jeszcze niezobowiązująca wymiana zdań, ale zachęcam wszystkich potencjalnie zainteresowanych do lektury. Być może coś się z tego urodzi.
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
[Obrazek: 1000.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

O! I to są informacje, które niezwykle nas cieszą. Państwo Kościelne wyraża zainteresowanie tym projektem i deklaruje chęć zaangażowania w niego.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

A więc tak - uważamy, że artykuł o III Państwie Kościelnym powinien składać się z następujących rozdziałów:

1. I Państwo Kościelne

A więc ogólnikowo opisana historia I PKR, zawierająca informacje o tym jak i z jakich kościołów powstała Rotria ( genezę nazwy "Rotria" pominiemy) oraz co złożyło się na upadek I Rotrii.

2. II Państwo Kościelne

Restauracja Rotrii, fabularyzacja Celestyna I, reformy Aleksandra III, kryzys patriarchatu i upadek II Państwa Kościelnego w skutek rewolucji październikowej.

3. Władza
4. Ustrój polityczny
5. Klimat

Naszym zdaniem są to wystarczające elementy do stworzenia artykułu o III Państwie Kościelnym Rotria na Micropedii. Artykuł ten posłuży również jako fundament do rozbudowy pozostałych artykułów, które planujemy wydać - o Kościele Rotryjskim, nowy poczet patriarchów, o Uniwersytecie Rotryjskim, etc.

Z uwagi, że tylko bp Tadeusz zaangażował się w akcję budowy profilu Państwa Kościelnego Rotria, chcemy poznać jego opinię o naszej propozycji. Z racji naszej działalności historycznej, na pewno zajmiemy się rozdziałem I i II - wciąż natomiast poszukujemy osób chętnych do napisania pozostałych trzech rozdziałów. W ostateczności poradzimy sobie wspólnie z Tadeuszem, ale mile widziane będzie zaangażowanie pozostałych rotryjczyków.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Punkty 1 i 2 są już niejako opisane, ale dobrze byłoby to streścić. Punkt 3, 4 i 5 już zacząłem opisywać wzorując się na tych z II Rotrii (oprócz klimatu, który trzeba samemu już napisać). Myślę, że tyle wystaczy, jeśli ktoś się zainteresuje Rotrią to dowie się więcej bawiąc się tutaj. Jeszcze w ramach władz Rotrii mógłbym poczet Patriarchów III Rotrii załączyć ;D (I i II Rotria już ma poczet z danymi, herbami, krótkim opisem i rodem do którego należał Patriarcha).
[Obrazek: 101005704499830101.png]
Odpowiedz

(08.04.2020, 09:49:07)Taddeo Piccolomini napisał(a): Myślę, że tyle wystaczy, jeśli ktoś się zainteresuje Rotrią to dowie się więcej bawiąc się tutaj. 

Jest to racja jednak artykuł na Micropedii musi pełnić pewnego rodzaju wizytówkę Stolicy Apostolskiej, a także jej reklamę, więc część z informacji o Rotrii należy tam zamieścić.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Tadeuszu,

Czy udało Ci się już coś stworzyć? Może potrzebujesz pomocy? Byłoby niezwykle miło, gdyby do końca kwietnia na Micropedii wylądował już kompletny, odświeżony i pełny aktualnych informacji artykuł o III Państwie Kościelnym.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.