Liczba postów: 2604
    Liczba wątków: 198

Wasza Świątobliwość,
Ekscelencjo Legacie,
Ja także pragnę wnieść o dopuszczenie do obrad Świętego Soboru nowego tematu, pt.: "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym Rotrii". Jako Kamerling oraz Ekonom Patriarszy (poprzedniej kadencji, bo teraz nikt mnie nie powołał), wnoszę, abyśmy razem, w nowej obsadzie podebatowali nt. stanu gospodarczego Rotrii.
Z wyrazami estymy,

Liczba postów: 2687
    Liczba wątków: 254

Ekscelencjo Legacie,
Dopóki Święty Sobór trwa, może warto omówić sens utworzenia oraz ewentualne korzyści wynikające z utworzenia nowej Kongregacji Kurii Rotryjskiej, na wzór watykańskiej Propaganda Fide. W moim założeniu, Kongregacja ta miałaby w sposób trwały i ciągły, w skutek stabilnej polityki, dbać o promocję Państwa Kościelnego w oraz poza Mikroświatem; także jej Prefekt miałby za zadanie dbać o pozytywny PR na arenie między narodowej dla Kościoła i Państwa - również w efekcie współpracy z Sekretarzem Stanu, który odpowiada za politykę zagraniczną. Byłaby to również kolejna Kongregacja, na czele której mógłby stanąć świecki wierny, bądź też Kongregacja Rozkrzewiania Wiary mogłaby zostać ustanowiona Prefekturą ds. Propagandy Wiary oraz Świeckich Wiernych, łącząc jak to się mówi dwie pieczenie na jednym ogniu. Zakładam, że pomysł nie ma wielkich szans na realizację i odniesienie sukcesu, ale warto go rozważyć a być może uda się wypracować ciekawy kompromis, którzy Państwu Kościelnemu przyniesie spore korzyści.
Z wyrazami szacunku,

(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

Liczba postów: 1127
    Liczba wątków: 8

Eminencjo
Wydaje mi się, że Rotria ma za mało mieszkańców.
Wydaje mi się że Sekretariat Stanu powinien się takimi rzeczami zajmować

Liczba postów: 2771
    Liczba wątków: 225

Kiedy jest planowane uroczyste zamknięcie obrad soborowych?

Liczba postów: 903
    Liczba wątków: 18

Dobre pytanie. Myślę, że musimy poczekać na podpisanie odpowiednich dokumentów przez patriarchę.

Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի

Proszę o jeszcze jedną debatę w sprawie nazewnictwa rytów rotryjskich. Przypomnę, że ryt welijski miał być pierwotnie dedykowany odpowiednikowi rytu rzymskiego, a ryt wschodni miał być nazwany rytem surmeńskim.

Jutro przygotuję posoborową konstytucję apostolską, która podsumuje ustalenia Soboru.