Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowy Generał Jezuitów I XI MMXX A.D.

Vesperae
X XI A.D. MMXX
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRIKx1KyPpcrMnh3Ja99_O...V0x8UqnCnQ]
Uroczyste Nieszpory połączone z ogłoszeniem 
wyboru nowego Generała Towarzystwa Jezusowego
Późnym popołudniem Jezuici zebrali się na uroczyste Nieszpory w swoim klasztornym kościele. Po odśpiewaniu psalmów i odmówieniu modlitw chór klasztorny zaśpiewał Magnificat. 
[Obrazek: w%25C5%2582ochy%2B-%2Bnursja%2B36a.jpg]
Po zakończeniu oficjum najstarszy stażem Jezuita, Jego Eminencja Aurelio Lorenzo Carlo kardynał de Medici y Zep SJ wyszedł na ambonę i odczytał donośnym głosem:
Cytat:

[Obrazek: 21i1Z.png]

Bracia Jezuici, Siostry i Bracia w Chrystusie! Niechże będzie powszechnie wiadomą radosna wieść, że Czcigodna Kongregacja Generalna wybrała nowym Generałem Towarzystwa Jezusowego Najszlachetniejszego Kardynała Świętego Kościoła Rotryjskiego Mikołaja Dredera, który to przyjął wybór i z dniem dzisiejszym objął urząd pasterza Zakonu Jezuitów!

Pomimo ogromnej radości, z szacunku do miejsca, powstrzymano się od oklasków. Wiwatowali jednak radośnie wierni zebrani wokół kościoła. Obecni w świątyni oddali ukłon w kierunku nowego Ojca Generała. 
Na koniec zaśpiewano wspólnie Te Deum. 
a
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Vivat kardynał Dreder!
Odpowiedz

Gratulacje, Ojcze Generale!
Życzę udanej kadencji generalskiej i zapewniam o swoim wsparciu.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

Chyba rekord w głosowaniu na Czarnego Patriarchę. Jego Eminencji gratuluję i życzę wytrwałości.
[Obrazek: 101005704499830101.png]
  • Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

Również gratuluję Eminencjo! Zakon potrzebuje takiego przywódcy. Stojąc na czele zakonu przez dwie kadencje, nie było łatwo poprowadzić zakon do pełnego rozkwitu. Mój następca próbował, ale widać Duch Święty, a wraz z Nim i my, oczekujemy i mamy nadzieję, że Eminencja Ojciec Generał wzbudzi w nas na nowo zapał pracy ewangelizacyjno-misyjnej.
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
[Obrazek: adalbertus.abp.png]
Odpowiedz

Cytat:
[Obrazek: 800px-Medici_popes.svg.png]

JOANNES·PP·III
ad perpetuam rei memoriam
Pacem et Communionem
ad Reverendissimo Domino card. Dreder

Spotyka nas niebywała radość, że nasz najbliższy współpracownik, kard. Mikołaj Dreder, został obwołany Nowym Generałem Zakonu Jezuitów, który jest fundamentem życia klasztornego w Państwie Kościelnym Rotria. Ufamy, że wybór tak doświadczonego zakonnika przysporzy wiele radości i dobra, a przede wszystkim odnowi i uświetni Przewielebny Zakon. Wasza Eminencjo, Ojcze Generale, w Twoje ręce składamy owce rozsiane po całym mikroświecie, abyś jako Pasterz Towarzystwa Jezusowego wziął je w swoje objęcia. Życzymy Czcigodnemu Ojcu wielu łask Bożych w pracy generalskiej i zawsze służymy pomocą i radą we współpracy na rzecz dobra Państwa Kościelnego! Z serca Waszej Eminencji błogosławimy, jako naszemu Przyjacielowi i Współpracownikowi! 

Datum Rotriae, apud S. Paulum, die I, mensis Novembris, anno Domini MMXX, Pontificatus Nostri primo.

(-) Joannes PP. III

[Obrazek: 209053c9e066b.png]
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
  • Aurelio de Medici y Zep
Odpowiedz

Wasza Świątobliwość,
Czcigodni Bracia,

"Odnowić wspólnotę" - te słowa przyjmuję jako dewizę, która będzie towarzyszyła mi - towarzyszyła nam wszystkim - podczas najbliższych miesięcy mojego dowodzenia Towarzystwem Jezusowym. Chcę, aby Zakon powrócił do czasów dawnej świetności - chce, aby stał się jeszcze silniejszy niż wtedy oraz jeszcze bardziej atrakcyjny dla osób, które czują w sobie powołanie do służby Panu. Nie mam zbyt wielu planów na rozwój - mam tylko jedno założenie; musimy wspólnymi siłami dokonać gruntownej odbudowy i odnowy Towarzystwa. Zmodyfikować istniejące prawo i nadać nową tożsamość naszemu zgromadzeniu, zaktywizować JOEL-e czy powrócić do aktywnego redagowania naszego czasopisma. Te założenia, połączone z wierną służbą wobec Następcy Św. Pawła, sprawią, że nasza wspólnota będzie ponownie silną frakcją w Państwie Kościelnym. Ufam, że tego dokonamy, a dokonamy tego jeśli będziecie mnie wspierać w codziennej posłudze. Amen.

(+) M. card. Dreder
Generał Zakonu
  • Aurelio de Medici y Zep
Odpowiedz

Ojcze Generale, będziemy Ciebie wspierać modlitwą i wspólną pracą na miarę naszych możliwości (bo realnie wszystko może się zdarzyć). Czekamy na Wasze pierwsze dekrety i wtedy będziemy mogli działać Smile
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
[Obrazek: adalbertus.abp.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.