Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Celebra w intencji RON
Celebra w intencji Rzeczpospolitej Obojga Narodów
XXIV V MMXXV

[Obrazek: Auxilium-Christianorum-2.webp?ssl=1]

W południe rankiem dnia 24 maja Roku Pańskiego 2025 we wspomnienie NMP Wspomożycielki Wiernych odbyła się w Bazylice Laterańskiej uroczysta celebra pod przewodnictwem Wikariusza Generalnego i Dziekana Kolegium Kardynalskiego Jego Eminencji Stanisława kardynała Wieniawy OSI. Tłum wiernych obserwował, jak Wikariusz pontyfikuje w złotych szatach liturgicznych uroczyste nabożeństwo w intencji Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Wszyscy czekali na kazanie kardynała, co on w nim powie? Każdy pamiętał bowiem słynną celebrę z 2 lutego 2023 r. Kardynał powiedział jednak zaskakująco, choć krótko...

[Obrazek: 20200827140840_5f47a9e3c2bf74d8ccdda2bejpeg.jpeg]

Cytat:[Obrazek: n4QtGs.png]

Drodzy Bracia i Siostry, za dużo złych słów padło z mojej strony w stosunku do Rzeczpospolitej Obojga Narodów, która dawniej była umiłowaną córą Kościoła. Wynikały one z mojego grzesznego gniewu na tych, którzy opuścili Kościół Rotryjski. Nie powinienem jednak ich potępiać, lecz modlić się o powrót, tak jak nasz Pan modlił się za tych, co go krzyżują. Powrót ten jest jednak możliwy przy dobrej woli obu stron. Dlatego wybaczam Wam odejście od Kościoła i proszę o wybaczenie moich słów wobec Was. Było to bowiem już dawno, a jak mawiał św. Augustyn: błądzić jest rzeczą ludzką, natomiast trwać w błędzie - diabelską.

Pontyfikat Ojca Świętego Alberta, który od Was pochodzi, jest szansą na odbudowę relacji i chciałbym szczerze wyznać, że jest to pragnienie mojego serca. Nie chcę stać na drodze ku jedności. Módlmy się więc dziś o pomyślność dla Rzeczpospolitej i o odnowę stosunków między nią, a Kościołem Powszechnym. Amen.
[-] 4 użytkowników lubi ten post.
  • Albert, Benedykt Krakowski vel Potocki, Henryk Ziemiański de Harlin, Mikołaj Dreder
Odpowiedz

Piękna celebra.
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan OSI
Arcybiskup achkovski
Prymas II Federacji Nordackiej
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa  
Książę Schwarzburgu
Hrabia Bari
Baron Andalo  

[Obrazek: 101005704499830285.png]

[Obrazek: 1260.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

Amen.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

[Obrazek: LCMMSkW.png]
  • Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

Jako reprezentant Kościoła Świętego w RON dziekuję za tę celebrę. Jest to bardzo ważny krok do zjednoczenia w Chrystusowej Owczarnii.
abp Benedykt Krakowski vel Potocki-Orański-Nassau
Herbu Pilawa
Arcybiskup Metropolita Gnieźnieński
Prymas Rzeczpospolitej Obojga Narodów
Kanclerz Wielki Rzeczpospolitej Obojga Narodów
Ambasador Rzeczpospolitej Obojga Narodów w Cesarstwie Niemieckim

[Obrazek: 9LZQM0d.png]
  • Albert
Odpowiedz

Jako przedstawiciel Kościoła Świętego w Urbino dziękuję za gesty pojednania wobec RON i Urbino w postaci tej celebry i bulli
[Obrazek: 101005704499830566.jpg]
 Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
  • Albert
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.