Liczba postów: 1235
Liczba wątków: 212
(31.01.2026, 16:07:14)Norbert de Catalan napisał(a): (31.01.2026, 14:47:56)Albert Orański napisał(a): Waszą „Świątobliwość” prosiłem już prywatnie o opuszczenie Rotrii. Teraz proszę publicznie i zapewniam, że trzeci raz nie poproszę.
Na jakiej podstawie nakazuje się opuszczenie Rotrii pracownikowi Ambasady Królestwa Skarlandu?
Prosiłem, nie nakazywałem. Nie zależy nam na eskalowaniu konfliktu, który nie my rozpoczęliśmy. Jeśli gość nie jest w stanie uszanować zasad panujących w kraju, w którym przebywa, to poproszony może zostać o jego opuszczenie i ewentualny powrót, gdy ochłonie, a sytuacja się uspokoi. To krok, który poprzedza możliwość wydalenia, czy zakazu wjazdu, o którym Wasza Królewska Mość wspomniał.
W Rotrii nie tolerujemy prowokowania kłótni i zamieszek przez zagranicznych gości. Założyłem, że zachowanie JE Juana było prywatnym wybrykiem, jeśli WKM będzie szedł w próbę przypisania JE de la Cerda immunitetu dyplomatycznego, to czy powinienem traktować to zachowanie jako realizacja skarlandzkiej polityki zagranicznej wobec Rotrii?
Jego Królewska Wysokość i Eminencja
Albert Wilhelm van Oranje-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Rotrii, Hrabia Forli, Książę Orański
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał
Gubernator Generalny
Liczba postów: 124
Liczba wątków: 10
Jak coś, to jest wątek informacyjny KPP, nie jesteśmy stroną relacji Skarland-Rotria i wszelkich zw. z tym kwestii, więc najlepiej by było kontynuować tę dyskusję w osobnym wątku
Liczba postów: 65
Liczba wątków: 10
(31.01.2026, 18:52:01)Albert Orański napisał(a): W Rotrii nie tolerujemy prowokowania kłótni i zamieszek przez zagranicznych gości. Założyłem, że zachowanie JE Juana było prywatnym wybrykiem, jeśli WKM będzie szedł w próbę przypisania JE de la Cerda immunitetu dyplomatycznego, to czy powinienem traktować to zachowanie jako realizacja skarlandzkiej polityki zagranicznej wobec Rotrii?
Po pierwsze: zaznaczyłem, że JŚ Juan jest pracownikiem Ambasady Królestwa Skarlandu, nie ambasadorem więc immunitet nijak go nie dotyczy.
Po drugie: w zachowaniu JŚ Juana nie dostrzegłem wrogiego działania wobec Rotrii, wytknął jedynie to co wszyscy wiemy o polityce rotryjskiej, wskazał uczciwie różnice między kościołami i brak rotryjskiej woli do choćby zapoznania się z tymi różnicami. Owszem w paru kwestiach mógł się ugryźć w język ale co się stało to już się nie odstanie.
Po trzecie: wrogiej postawy można się dopatrzeć natomiast wśród rotryjskiej elity, eskalujące działania pewnych osób ewidentnie nikomu tu nie przeszkadzają.
(-) Norbert I de Catalán
Król Skarlandu, Acri, Agurii, Białogóry i Estelli Wschodniej, Cesarz Aztec, Tytularny Król Francji, Wielki Książę Rotrii etc...
Liczba postów: 1235
Liczba wątków: 212
(31.01.2026, 21:12:48)Vilarte napisał(a): Jak coś, to jest wątek informacyjny KPP, nie jesteśmy stroną relacji Skarland-Rotria i wszelkich zw. z tym kwestii, więc najlepiej by było kontynuować tę dyskusję w osobnym wątku 
Ja uważam zaś, że najlepiej byłoby ją zakończyć.
(31.01.2026, 21:29:21)Norbert de Catalan napisał(a): Po trzecie: wrogiej postawy można się dopatrzeć natomiast wśród rotryjskiej elity, eskalujące działania pewnych osób ewidentnie nikomu tu nie przeszkadzają.
Czcigodny Norbercie,
Niech każdy eskaluje u siebie, na swoim podwórku...
Jego Królewska Wysokość i Eminencja
Albert Wilhelm van Oranje-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Rotrii, Hrabia Forli, Książę Orański
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał
Gubernator Generalny
Liczba postów: 1461
Liczba wątków: 253
Dobry pomysł. Niniejszym kończymy.
/-/ Abp Fryderyk Maurycy Jerzy Orański
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
Rector Universitatis Cracoviensis
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Prorector Universitatis Rotriensis
Episcopus Vilnensis
Vicarius Generalis Sanctae Sedis
![[Obrazek: s1j8m9n.png]](https://i.imgur.com/s1j8m9n.png)
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 34
Umiłowani!
Odgrzebałem ten zapomniany przez Boga i ludzi wątek, aby stał się on rzeczywistym informatorem Kościoła Powszechnego Pollinu, czyli Świętej Matki naszej - Kościoła Rotryjskiego. Zachęcam was, bracia i siostry, do dzielenia się tutaj ciekawymi informacjami z historii i życia naszego Kościoła. Pozwolę sobie rozpocząć ten informator.
Proszę sobie wyobrazić, że jeden z heretyków, wyznawców sekty z Osieka, zwący się Krzysztof Windsor, opublikował jakąś decyzję. Co prawda trudno się ją czytało, zważywszy na pewne błędy ortograficzne i stylistyczne, niemniej napisał w tejże decyzji ciekawą notkę. Mianowicie, zatwierdził naszą bullę i brewe dot. utworzenia arcybiskupstwa w Osieku (o dziwo!), a nawet wskazał, że poza tym biskupstwem nie może istnieć żadne inne. Istnieć zaś mogą tylko te struktury administracyjne, które podlegają prawu Kościoła Powszechnego Pollinu, czyli naszego Kościoła. Bardzo się z tego powodu cieszymy i wyrażamy nadzieję, że będzie to przyczynek do nawrócenia wszystkich osieckich heretyków.
Co jeszcze przykuwa naszą uwagę w tym dokumencie? Otóż, chwilę po uznaniu naszych struktur, stwierdza się tam, że nie może w Osieku działać żaden duchowny rotryjski. Oczywiście wybaczamy panu Krzysiowi ten prawny lapsus, wszak nie ma on władzy nad duchownymi, lecz z woli Bożej ma ją jedynie każdorazowy Patriarcha Kościoła Powszechnego Pollinu, czyli Kościoła Rotryjskiego, a zatem w chwili obecnej posiadamy ją My – Ferdynand. Szanując jednak pana Windsora jako człowieka i chcąc jak dobry ojciec ulitować się nad dziećmi, choćby zabłąkanymi, postanawiamy, że od tej chwili funkcje duchowne w tym mieście pełnić będą tylko duchowni pollińscy, a więc należący do Kościoła Powszechnego Pollinu, którym jest tylko Kościół Rotryjski, nasza Matka. Takim duchownym jest właśnie Jego Eminencja Albert Orański - wprawny teolog, dyplomata, a nade wszystko człowiek wierny Bogu i Kościołowi. Z tego powodu to on będzie pełnił tę zaszczytną funkcję duszpasterską w Osieku i będzie tam oddawać cześć Bogu w duchu i prawdzie, zwalczając wszelkie błędy Jemu przeciwne.
Ot! Takie to podrygi windsorskiej ostrygi. Ale... bądźmy łagodni!
Ferdinandus PP. I
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
![[Obrazek: 101005704499842947_t.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1407/101005704499842947_t.png)
Liczba postów: 2892
Liczba wątków: 215
(11.05.2023, 21:25:35)Pio Maria de Medici napisał(a): (11.05.2023, 21:20:41)Krzysztof Windsor napisał(a): (11.05.2023, 20:59:36)MyVilarte napisał(a): Gdy do Angemontu dotarła informacja o wydarzeniach w Rotrii, ze strony Gwardii Hasselandzkiej niezwłocznie delegowano na miejsce kms. Viqtora Aventuarta, aby obserwował rozwój sytuacji. Komans, po dotarciu na miejsce, zameldował się w ambasadzie sarmackiej, aby zaopatrzyć się w mapę terenu, krótkofalówkę i niezbędne papiery. Wynalazł sobie kwaterę w pobliżu placu, skąd miał znośny widok na jego teren, nastawił lornetkę, wyjął kanapki z aktówki i czekał.
Myślę, że trzeba by było wyciągnąć popcorn i usadowić się wygodnie w fotelu 
Po zrobieniu porządku z rotryjczykami, weźmiemy się za Was, heretyki!
Już trzy lata temu obiecałem rozprawienie się z herezją. Bóg nie rychliw, ale sprawiedliw. I dziś nadchodzi czas końca zła  .
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae
|