Liczba postów: 507
Liczba wątków: 79
26.04.2020, 23:46:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.04.2020, 08:56:49 przez Adalbertus Pronobis.)
Cytat:Kongregacja ds. Kościołów i Duchowieństwa informuję, że od dnia 4 maja, roku pańskiego 2020, zostaną przeprowadzone wizytacje Kościołów Partykularnych. Wizytacje odbędą się w następującej kolejności:
1. RON - 4 maja 2020
2. Księstwo Sarmacji - 6 maja 2020
3. Republika Magnifikatu - 8 maja 2020
4. Dreamland - 10 maja 2020
Informacje dotyczące kolejnych wizytacji zostaną podane niebawem.
(-) JE Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini,
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
Kontynuując szczególną misje, którą nałożył na mnie Ojciec Święty Jan II, mianując mnie Prefektem tejże Kongregacji, w najbliższych dniach odwiedzę wszystkie Kościoły Partykularne. Będę w niniejszym wątku raportował to, co aktualnie dzieje się w poszczególnych wspólnotach. Mam nadzieję, że sprawy, które tutaj poruszę pozwolą usprawnić funkcjonowanie kościołów partykularnych oraz znacznie podniosą aktywność duchownych, poza granicami Państwa Kościelnego.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Cytat:Diecezja Dreamopolis
W dniu dzisiejszym odwiedziłem Diecezję Dreamopolis. Na pierwszy rzut oka wyróżnia się - co w mojej opinii jest bardzo zadowalające - subforum Kościoła Rotryjskiego w Królestwie Dreamlandu, które znajduje się na stronie głównej forum, co bardzo ułatwia znalezienie tego działu. Wewnątrz działu jest już dużo gorzej, ledwie pięć tematów - bardzo ogólnych.
Zalecenia na przyszłość: Organizacja spisu wiernych, organizacja miejsca na dokumenty ordynariusza diecezji, wyodrębnienie działu dla Katedry oraz dla Pałacu Biskupiego, zwiększenie działań narracyjnych - chociażby organizacja jednej Celebracji Świętej w tygodniu/miesiącu.
Ocena pracy ordynariusza: Bp Dmowski jest odpowiednią osobą, jako obywatel dreamlandzki, stale przebywa w tym państwie co znacznie usprawnia jego działania w zakresie zarządzania diecezją. Powinien jednak poświęcić jej więcej czasu i zająć się zaleceniami wymienionymi powyżej.
Spisano w Apostolskim Mieście, dnia XXIII VII Anno Domini MMXX, we wspomnienie Świętej Brygidy Szwedzkiej
Kardynał biskup Ostii
Cytat:Diecezja Konstantynopolitańska
wraz z Prałaturą Terytorialną Towarzystwa Jezusowego
W dniu dzisiejszym odwiedziłem Cesarstwo Bizantyjskie, gdzie funkcjonuje erygowana za pontyfikatu Piusa Leona II, diecezja konstantynopolitańska, wraz z Prałaturą Terytorialną Towarzystwa Jezusowego. Widać ogromne zaangażowanie mieszkańców Cesarstwa w życie i działalność Kościoła Rotryjskiego, co też odbija się na wysokiej aktywności diecezji oraz prałatury.
Zalecenia na przyszłość: Kontynuowanie przyjętej formy prowadzenia i rozwoju diecezji oraz prałatury, kontynuacja prac nad obrządkiem "bizantyjskim".
Ocena pracy ordynariusza: Bp Pronobis w bardzo dobry sposób kieruje Owczarnią Pańską na ziemiach Cesarstwa Bizantyjskiego, liczę oraz życzę Czcigodnej Ekscelencji powrotu do dawnego poziomu aktywności.
Spisano w Apostolskim Mieście, dnia XXIV VII Anno Domini MMXX, we wspomnienie Świętej Kingi
Kardynał biskup Ostii
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Gagik Bagratyda
Liczba postów: 507
Liczba wątków: 79
Bóg zapłać za dobrą ocenę, ale dalszą działalność będzie prowadził mój następca, gdyż przechodzę na emeryturę i oczekuję na dokument od patriarchy.
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII