Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pobyt w Palestrinie
Pobyt w Palestrinie

Cytat:Długa podróż pociągiem jadącym z Mediolanu zaprowadziła mnie aż do Palestriny. To prawie cała długość Państwa Kościelnego. Byłem dość wyczerpany, bowiem wybrałem podróż najtańszą i najgorszą klasą, aby zaoszczędzić odrobinę pieniędzy na pobyt w sławetnym Klasztorze św. Antoniego. Zapukałem do klasztornej furty i powitany zostałem przez mnicha, który po kilku słowach rozmowy zaprowadził mnie w milczeniu do zakonnej świątyni, gdzie właśnie odmawiano Prymę. Po modlitwie poprosiłem o udostępnienie małej celi i za symboliczną opłatę zostałem do niej wprowadzony. Nie miałem wiele czasu na modlitwę i kontemplację, bowiem jutro czeka mnie powrót do domu we Florencji. Postawiłem przed sobą postanowienie milczenia, kontemplacji i wyciszenia, a przede wszystkim odosobnienia. Czas spędzony w samotności mijał mi dłużej, niż zazwyczaj. Wspominałem każdy moment podróży i dziękowałem za nią. Doceniłem jeszcze mocniej wszystkie spotkania, wszystkie nowe znajomości, wszelkie trudy i doświadczenia, jakie postawiła na mojej drodze ta pielgrzymka. Całą noc przeczuwałem na modlitwie, a kilka chwil po świcie pożegnałem serdecznie mnichów i udałem się w podróż na wschód. 

[Obrazek: 8a1ce16bdf7439f5a9d7fb2febe8411a.jpg]
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Gagik Bagratyda, Mikołaj Dreder
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.