Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
A ja bym namówił nawet do czegoś więcej, do pojednania i powrotu do drogi kościelnej. Brat Gagik był tak wielką nadzieją, gdy zasiadałem na tronie jako Piotr.
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(16.08.2021, 12:32:47)Janusz Zabieraj napisał(a): A ja bym namówił nawet do czegoś więcej, do pojednania i powrotu do drogi kościelnej. Brat Gagik był tak wielką nadzieją, gdy zasiadałem na tronie jako Piotr.
To prawda. Również widziałem w Bracie Gagiku nadzieję Rotrii, gdy zapraszałem go do Stolicy Apostolskiej w ostatnich dniach rządów PLII. Co prawda późniejsze wydarzenia pokazywały, że nasze drogi się rozeszły, jednakże nigdy na nic nie jest za późno. Jeśli Brat Gagik jest chętny kontynuować karierę duchownego, jesteśmy gotowi przywrócić mu dawne godności. Jeśli jednak nie odpowiada mu kariera duchownego Kościoła Rotryjskiego, nie widzimy przeszkód, aby działał u nas jako osoba świecka. Ostatnie sobory znacznie otwarły Rotrię na możliwości rozwoju osób świeckich, więc jest co robić.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
(16.08.2021, 12:30:25)Benedykt II napisał(a): A my zachęcamy do pozostania, nawet w wymiarze świeckim. Nie zmuszamy natomiast do żadnej pracy, nie proponujemy Bratu żadnych obowiązków, ale niech Państwo Kościelne stanie się domem dla Brata, od dzisiaj drzwi Stolicy Apostolskiej są otwarte dla każdego, a chyba Patriarsze nie wypada odmówić? 
Obawiam się, że moje dobre maniery pozostawiają wiele do życzenia. Proszę wybaczyć, ale odczuwam pewną niechęć do większego angażowania się gdziekolwiek poza ojczyzną, więc mimo iż żywię pewną sympatię do Rotrii, pozostanę jedynie odwiedzającym ją od czasu do czasu gościem. A nasze drogi wciąż zmierzają w różne strony, więc przynajmniej na razie nie planuję powrotu na ścieżkę rotryjskiego duchownego. Szczęść Boże!
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի