Liczba postów: 76
Liczba wątków: 3
Witam. Jestem Stanisław i pochodzę z Poznania ale aktualnie przebywam za granicą. Jestem licealistą ia od pewnego czasu zainteresowały mnie sprawy związanie z kościołem katolickim. Założyłem tutaj wczoraj konto jednak z jakiegoś powodu zostało usunięte. Podobnie było na forum Królestwa Skarlandu, gdzie zostałem "wydalony z Królestwa Skarlandu z powodu naruszenia zasad wjazdowych."
Liczę, że tym razem nie zostanę usunięty i będę mógł zaznać nieco tej atmosfery państwa kościelnego oraz że miło spędzę tutaj czas.
(+) x. inf. Stefano Agostini
Wikariusz Generalny Archidiecezji Walenckiej
Kanonik Kapituły Archikatedralnej Bazyliki św. Jana na Lateranie
Protonotariusz Apostolski
Liczba postów: 336
Liczba wątków: 14
Witam w Rotrii.
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
Witamy w Stolicy Apostolskiej. Prosimy się rozgościć, a w razie pytań, bez skrępowania je zadawać. Każdy tutaj Bratu pomoże w aklimatyzacji.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Co mógłbym tutaj robić?
Liczba postów: 154
Liczba wątków: 10
To zależy czy jako duchowny czy jako świecki.
Jeśli chciałby Pan zostać kapłanem to zapraszam do ASD:
http://forum.rotria.pl/forumdisplay.php?fid=96
Jako, świecki może się Pan przyglądać, włączać w dyskusje, uczestniczyć w celebrach i uroczystościach jako świecki, wierny, może też Pan zostać wzięty do jakiejś kongregacji, lub służyć w wojsku. Perspektywy są szerokie. Rotria posiada spektrum możliwości rozwoju własnej postaci. podobnie z resztą jak inne państwa.
Witam serdecznie w Państwie Kościelnym.
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(31.08.2021, 12:18:53)Stefano Agostini napisał(a): Co mógłbym tutaj robić?
Państwo Kościelne Rotria zajmuje się rekonstrukcją/odtwarzaniem obyczajów Państwa Kościelnego z przełomu XIX/XX wieku. Osoby, które obierają karierę duchownego zajmują się odtwarzaniem życia kapłanów z tamtego czasu - pracując w Kurii, na Dworze Patriarszym, etc. Świeccy - których jest coraz więcej - wraz ze zwiększeniem swoich zasług dla Państwa Kościelnego pną się w górę w hierarchii arystokracji i działają jako świeccy, tutaj bardziej dominuje klimat państwa włoskiego z tamtej epoki. Niemniej to są jednak zalecenia, główny nurt narracji i każdy ma pełną swobodę w kreowaniu swojej postaci.
Pierwszym krokiem i właściwie najważniejszym jest określenie, czy chce się być duchownym czy świeckim. Oczywiście jedno nie wyklucza drugiego i w przyszłości bardzo szybko z osoby świeckiej można zostać duchownym i vice versa. Później trzeba poszukać "pracy", która najpewniej przyjdzie sama, bo jest co robić... Najlepiej niech Brat sam określi, w czym jest dobry i czym chciałby się zająć, a pomożemy nakierować na odpowiednie tory.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
Witam serdecznie!
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Dziękuję za powitania oraz za rozjaśnienie możliwości.
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 7
Witamy bardzo serdecznie !
dr szt. Krzysztof Windsor
HKH Konigprins, Prins af Dravsk
Kardynał Kościoła Powszechnego Pollinu
Arcybiskup Grodziski