Tu również odgrzebię temat i spróbuję zaproponować jakieś rozwiązania graficzne.
Cytat:1. Najwyższy Order Zwiastowania - bardzo rzadko nadawany order za całokształt. Można nawet uznać, że aby go otrzymać trzeba w przeszłości przynajmniej raz piastować godność patriarchy i mieć Order Maryi Matki Kościoła.
Wzorem Najwyższego Orderu Chrystusa sugeruję postawić na kollanę. Kolorystyka - raczej niebieska.
Cytat:2. Order Maryi Matki Kościoła - zgodnie z nazwą sugeruję, aby był to order dla zasłużonych duchownych o godności co najmniej kardynała (dla wielkich rycerzy), biskupa (dla rycerzy 1. klasy) lub prałata (dla rycerzy 2. klasy) - niech się trzeba będzie trochę wysilić, aby go dostać.
Wielki rycerz: kollana z medalionem z wizerunkiem NMP.
Rycerz pierwszej klasy: błękitna wstęga z gwiazdą noszona przez ramię.
Rycerz drugiej klasy: noszona na szyi.
Cytat:3. Order Ducha Świętego - możemy zrobić z niego najwyższe odznaczenie dla zaprzyjaźnionych głów państw obcych - co do zasady dla tych katolickich z możliwością uczynienia wyjątku z koniecznością uzasadnienia.
Może by jakoś zmodyfikować ten francuski order? Tak, aby nie było że zrzynamy z innej tradycji. Pytanie, czy dajemy samą wstęgę, samą kollanę czy jedno i drugie?
Cytat:4. Order Świętego Andrzeja - order dla tych, którzy z poświęceniem pracują zarówno na rzecz Kościoła, jak i państwa rotryjskiego.
Wykorzystałbym tu charakterystyczny krzyż św. Andrzeja jako odznakę noszoną na wstędze z gwiazdą w kolorze czerwonym (bo Andrzej to męczennik Boży).
Cytat:5. Order Świętego Michała Archanioła - najwyższy order wojskowy, może aby go dostać niech będzie trzeba być kawalerem najwyższej klasy Orderu Cnót Rycerskich albo Orderu Bożego Grobu?
Tu mamy gotowy wzorzec, ja mam go nawet w herbie jako kawaler. Order nie jest znany w realu, więc bym go zostawił.
Cytat:6. Order Cnót Rycerskich - order świecki ze szczególnym uwzględnieniem zasług wojskowych, nadawany szlachcie rotryjskiej.
Ja bym tu dał odznakę noszoną na szyi z tego względu, że order jest przeznaczony głównie dla wojskowych, a do munduru lepiej się nosi komandorię niż wielką wstęgę.
Cytat:7. Order Bożego Grobu - może order dedykowany zakonom rycerskim?
Tu chyba krzyż jerozolimski i symbolika realowych Bożogrobców wydają się być naturalnym wyborem.
Cytat:8. Arcychrześcijański Order Sykstusa III - order przeznaczony dla tych, którzy czynią zasługi na rzecz rozwoju Rotrii jako państwa. Głównie mam na myśli działalność świecką, a także (zgodnie z nazwą) dla osób promujących wartości chrześcijańskie.
9. Order Apostolski Aleksandra III - order dla zasłużonych pracowników instytucji kościelnych (kongregacji itp.).
Nawiązałbym do realowych orderów Piusa IX, Grzegorza Wielkiego i świętego Sylwestra, ale w formie jednoklasowej - albo wielka wstęga albo komandoria.
Cytat:10. Order Szlachetnych Dam - order kobiecy.
Ordery kobiece najczęściej przypina się do piersi na takiej charakterystycznej wstążce.
Cytat:11. Order Gołębicy i Oliwnej Gałązki - order przeznaczony dla obcokrajowców i ludzi miłujących pokój.
W tym przypadku, jako że to nie jest jakiś bardzo wysokiej rangi order, można dać po prostu odznakę noszoną na wstążce. Postanowiłbym na krzyż maltański z wyobrażeniem Gołębicy i Gałązki w środku.
Cytat:12. Order Tiary - order nadawany za działalność bieżącą, ogólną aktywność, a także za osobiste zasługi dla Dworu Patriarszego. Można nadawać go często i regularnie, bez większych ograniczeń.
Jak wyżej: order będzie często nadawany i popularny, więc musi być stosunkowo tani w produkcji.
Nie wiem w ogóle na ile ten projekt jest nadal aktualny, ale jeśli tak to trochę pracy nas czeka. Niemniej jest to praca całkiem przyjemna.