Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Wasza Świątobliwość,
niezmiernie cieszę się z powrotu i dziękuję za to wyróżnienie. Tym bardziej mnie cieszy, że wróciła tradycja nadawania diecezji tytularnych. Mam nadzieję, że będzie dane też odbyć inwestyturę arcybiskupią. Faktoria Zabieraja (teraz właściwie powinna zmienić nazwę na Wieniawy) przygotowała już dawno prezent dla Ojca Świętego. Dziś mogę go wręczyć. To ta piękna tiara, która łączy opływowość z kwadratowością. Życzę udanego pontyfikatu, aby wreszcie nastąpił przełom.
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Fiodor Godunow
Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
Wasza Świątobliwość,
Składam gratulacje z okazji Waszego wstąpienia na tron patriarszy, jak i życzę powodzenia na tej drodze. Myślałem, że czeka Rotrię niedługo kolejne konklawe, jednakże z Waszym powrotem sprawa się odmieniła. Życzę przeto, by za pontyfikatu Waszej Świątobliwości Rotria, jak i Kościół Rotryjski odnowiły się, odzyskały świetność, jak i zbliżyły się do tych, którzy od niej się odłączyli. Wszystkiego dobrego!
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Wasza Świątobliwość,
z ogromną radością składam Wam najszczersze gratulacje i życzenia pontyfikatu obfitującego w sukcesy. Ofiaruję zaś swoje wsparcie i zapewniam o pełnym oddaniu. Napawa mnie wielką nadzieją fakt, że Złoty Tron objęła osoba tak szczególna - wyjątkowo doświadczona (doświadczeniem zdecydowanie przewyższająca mnie), a zarazem świeża i pochodząca spoza dotychczasowych wyższych sfer Kurii Rotryjskiej. To naprawdę niespotykane i wyjątkowo cenne połączenie.
W darze zaś chciałbym złożyć przedmiot dość niepozorny, ale niezwykle wartościowy. Jest to starożytne unguentarium, naczynie przeznaczone do przechowywania wonności, pochodzące z rodowej kolekcji Medyceuszy. Znaleziono je w Ziemi Świętej, w samym Nazarecie, a datuje się je na czasy naszego Zbawiciela. To wspaniała pamiątka dni, które podzieliły historię na dwie ery.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Jego Świątobliwość zapowiedział chęć zwołania synodu biskupiego. Czy temat ten jest aktualny? A jak bracia biskupi się na niego zapatrują?
Liczba postów: 609
Liczba wątków: 83
Moim zdaniem zwołanie synodu jest dobrze.
Tymoteusz Dostojewski
Baron Arrezo
Tylko co na nim poruszymy?
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Może poruszcie te biskupstwa tytularne? Oferuję się jako konsultant.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus