Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Habemus Patriarcham extra ordinem XXIX IX MMXXII
[Obrazek: TN_Tiare%20papale%20(2).JPG]
Habemus Patriarcham!

na Placu Świętego Pawła, dnia XXIX, miesiąca IX, anno Domini MMXXII

Cytat:
Bracia i Siostry!

Jako najwyższy rangą duchowny obecny w Rotrii, stanąłem przed dramatycznym wyborem. Państwo Kościelne Rotria, o wakującym tronie Patriarszym, zaczęło rozpadać się na naszych oczach wraz ze Świętym Kościołem. Domino ruszyło dziś rano, wraz z deklaracją niepodległości Księstwa Trydentu. Niezwłocznie podjąłem decyzję o wkroczeniu toskańskiej armii na ziemie Patrymonium i o zabezpieczeniu jego dziedzictwa oraz mieszkającej tu ludności. Populus Rotrianus, osierocony i pragnący ojca, natychmiast zaczął prosić mnie o przyjęcie Triregnum, jak czynił to za czasów antycznych. Wybór ten przyjąłem i obrałem imię Benedykta III. Nazwą mnie bowiem antypatriarchą i uzurpatorem, tak jak mojego umiłowanego poprzednika o tym imieniu, ja zaś czynię to, co uczynić muszę. Ustąpię natychmiast, gdy będę wiedział, że lud wierny nie pozostanie osierocony. Poddaję się nadto tradycji świętej i oznajmiam, że dłużej niż 4 miesiące nie będę na tronie zasiadał.

Udzielam Wam pasterskiego błogosławieństwa Urbi et Orbi.

[i]Sancti Apostoli Petrus et Paulus  de quorum potestate et auctoritate confidimus ipsi intercedant pro nobis ad Dominum 
Et benedictio Dei omnipotentis:

Patris † et Filii † et Spiritus Sancti descendat super vos et maneat semper †.
[/i]
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Nie pozostaje mi nic innego, jak stwierdzić, że jest to kandydat Boży i sprawiedliwy. Niech żyje patriarcha Benedykt!
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Mi, jako najstarszemu rodem nic nie zostaje, jak uznać Wasze władztwo, Świątobliwość i oddać się całkowicie pod Waszą Wolę. Vivat Benedykt!
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

On Bożny? Jaki on Bożny? Czy Ty katolik? Czy... Niemniej jako Książę Biskup Trydentu uznaję ten wybór. Księstwo będzie uznawać Benedykta III za prawowitego Patriarchę.
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Aurelio de Medici y Zep
Odpowiedz

Padam na twarz przed Tobą, Ojcze Święty! Przy Tobie stoimy i stać będziemy! Vivat Benedictus!
[Obrazek: pxHSe0MNuNQnNVRgrEQBRFCuoTWQFwOmri8J5KW5...authuser=0]
+ Fiodor Godunow
Wielki Inkwizytor
Odpowiedz

[Obrazek: 99980133535842327_t.png]
dr szt. Krzysztof Windsor 
HKH Konigprins, Prins af Dravsk
Kardynał Kościoła Powszechnego Pollinu 
Arcybiskup Grodziski
[Obrazek: 100784713014182249.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.