Liczba postów: 74
Liczba wątków: 9
Postanowiłem utworzyć osobny wątek, który będzie służył do przekazywania najnowszych informacji o aktywności Kościoła Powszechnego Pollinu. Zapraszam do subskrybowania go, aby być na bieżąco z tym, co dzieje się w KPP
W dniu wczorajszym abdykował patriarcha KPP, arcybiskup Osieka Piwski Sroczyński.
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Albert
Liczba postów: 524
Liczba wątków: 109
Już widzieliśmy informację o tym i właśnie w wątku wieści z zagranicy napisaliśmy o tym. Ale jak najbardziej dziękujemy za specjalnie dedykowany wątek dla tegoż tematu.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
![[Obrazek: LCMMSkW.png]](https://i.imgur.com/LCMMSkW.png)
Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
23.09.2025, 11:29:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.09.2025, 11:48:49 przez piwski13.)
W trzecim głosowaniu nad kaplicą ukazał się BIAŁY DYM.
Kardynałowie wybrali nową Głowę Kościoła Powszechnego Pollinu. Został nim Krzysztof Windsor-Windsachen przyjmując jako Patriarcha imię Christophorus!
(—) Piwski
Arcybiskup Osieka, Sługa Sług Bożych
• Albert
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Dobrze, to może wreszcie to rozwiąże i dołączy do nas.
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 2
(23.09.2025, 13:34:57)Stanisław Wieniawa napisał(a): Dobrze, to może wreszcie to rozwiąże i dołączy do nas.
Mam nadzieję że mój były ordynariusz będzie w tym aspekcie kontynuował politykę swojego poprzednika, i nie sprzeda kościoła heretykom.
(-) Ks. Franciszek von Hohenburg-Karandziej
Prezbiter i Kanonik KOŚCIOŁA POWSZECHNEGO POLLINU
(23.09.2025, 13:46:40)Ks. Franciszek Karandziej napisał(a): (23.09.2025, 13:34:57)Stanisław Wieniawa napisał(a): Dobrze, to może wreszcie to rozwiąże i dołączy do nas.
Mam nadzieję że mój były ordynariusz będzie w tym aspekcie kontynuował politykę swojego poprzednika, i nie sprzeda kościoła heretykom.
Ciekawe ile srebrników jest warty KPP?

A co do heretyków to nie sądzę aby chyba ktokolwiek nimi był. Raczej chyba pewne doktryny i podstawy mamy podobne a zwyczajnie różnimy się w paru kwestiach, paru podejściach. Schizmatycy, okej to pojęcie można by użyć wobec duchownych, którzy byli duchownymi Rotryjskimi a potem potworzyli swoje kościoły, które połączyli wraz z kościołem z mc i wtedy powstał KPP.
Także od heretyków bym się wzajemnie nie wyzywał, co do schizmatyków, to tu sprawa otwarta. Trzeba by zbadać czy może osoby, które tworzyły kościół sarmacji, oraz inne w tamtym czasie byli jeszcze duchownymi Rotryjskimi. jeśli tak, to wtedy dana osoba mogłaby zostać uznana za schizmatyka. Jeśli nie byli już wtedy duchownymi rotryjskimi, bo opuścili Kościół Rotryjski, to wtedy jako wolni ludzie zrobili co sobie chcieli. Choć Kościół Rotryjski ubolewa nad tym że stali się apostatami i utworzyli własny kościół. Dlatego liczymy, że kiedyś dojdzie do zjednoczenia i dojdzie do powstania nowej jednej owczarni.
Liczba postów: 74
Liczba wątków: 9
(23.09.2025, 13:34:57)Stanisław Wieniawa napisał(a): Dobrze, to może wreszcie to rozwiąże i dołączy do nas.
• Maurycy Orański
My tu o monetach gadamy, tymczasem pewna gazeta o rozliczeniach. Ciekawe w takim razie kiedy pewien Patriarchat rozliczy się za użytkowanie nazwy?