Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podkomisja Karola Boromeusza
Najważniejsza, drogi Synu, jest wierność Kościołowi i jego hierarchii. Inaczej mamy do czynienia ze schizmami, które są wykwitami ludzkiej pychy i walki o doczesne interesy. Warto przywołać tutaj dokument Dictatus Patriarchae Piusa VI, czyli obecnie Jego Eminencji Alberta Orańskiego. Ta niepozorna deklaracja to najgłęszy wyraz zjednoczenia Kościoła wobec osoby Patriarchy oraz potwierdzenie jego prymicjalnej władzy. W Rotrii - bowiem - Ojciec Święty to nie primus inter pares, ale Pontifex Maximus z najwyższą władzą jurysdykcyjną.
Odpowiedz

A wracając do ciekawszych rzeczy...

Uważam, że zakończyłem prace nad rewizją i korektą Rytuału Laterańskiego. Czy składa ktoś wnioski o powtórne sprawdzenie jednego ze scenariuszy lub wnosi o poprawkę do tych zaprezentowanych wcześniej?

Czekam na to do niedzieli, po tej dacie przedstawie Ojcom Soborowym zmodernizowaną wersję Rytuału Laterańskiego.

Z Panem Bogiem,
(-) N. card. Dreder
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Czy Wasza Eminencja przedstawi projekt zmian w inwestyturze biskupiej z udziałem Patriarchy? Wydaje mi się, że inwestyturę arcybiskupią pozostawiamy taką, jaka jest.
Odpowiedz

(13.07.2019, 11:00:20)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Czy Wasza Eminencja przedstawi projekt zmian w inwestyturze biskupiej z udziałem Patriarchy? Wydaje mi się, że inwestyturę arcybiskupią pozostawiamy taką, jaka jest.

Dziękuję Księże Arcybiskupie za przypomnienie. Cóż... Tam przewiduje tylko jedną zmianę, w zasadzie zmianę kosmetyczną, a więc "podmiankę" Arcybiskupa Trydentu na dowolnego duchownego, będącego co najmniej biskupem. 

Chyba, że ma ktoś jeszcze jakieś propozycje?
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Wydaje mi się, że to wszystko. Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.