Liczba postów: 1676
    Liczba wątków: 102

Moi Drodzy,
pragnę wrócić do spisywania historii (już nie tak najnowszej) Rotrii. Pamiętam, że skończyłem na historii rządów Sykstusa IV. Teraz przyszedł czas na Klemensa III - Fernando de Córdoby. Jako że pamięć już szwankuje, prosiłbym Was o przypomnienie, co wówczas szczególnego działo się w naszym kraju. Pamiętam, że odbywał się jakiś sobór i że nastąpiło chwilowe odrodzenie aktywności. Czy było coś jeszcze? Co wspominacie z tego okresu tak szczególnie? Pamiętacie avatara Jego Świątobliwości Klemensa III?
dr net. prof. UR Michelangelo kardynał Piccolomini SJ
Dyrektor Instytutu Nauk Społecznych

Liczba postów: 2687
    Liczba wątków: 254

Eminencjo,
Badając tajemnice historii, jedyne co ważne podkreślenia przy pontyfikacie Klemensa III jest fakt, że był pierwszym Biskupem Powszechnym od dłuższego czasu (a konkretniej od rządów Piusa III), który sprawował swoje rządy przez pełen wymiar czasu - wówczas pół roku. W sumie Klemens III niejako rozpoczął okres, gdy Biskupi Rotrii wypełnili swe pontyfikaty - zarówno Pius VI, Sylwester oraz Pius Leon powtórzyli ten wyczyn. Mówiąc "wyczyn" mam na myśli sukces pełnych rządów, który to był niewykonalny dla Patriarchów Wielkiej Schizmy oraz tych legalnych - od Innocentego IV do Sykstusa IV.
A po za tym za rządów Klemensa III odbył się 
Synod Sieneński.

(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

Bardzo dziękuję Eminencjo Profesorze. Tak - pełen półroczny pontyfikat jako pierwszego patriarchy III Rotrii to cecha rządów JŚ Klemensa IV. Zachęcam pozostałych do wypowiedzenia się. Niektórzy z Was narzekają, że w Rotrii nic się nie dzieje, że Uniwersytet jest martwy. A na wszelkie inicjatywy tylko patrzycie i nie wypowiadacie się. A przecież są wśród nas ci, którzy pamiętają rządy Córdoby.

Liczba postów: 2919
    Liczba wątków: 344

Chciałbym tylko wnieść drobną poprawkę - zapewne chodziło o JŚ Klemensa III. Ja jako Klemens IV niestety nie wytrwałem pełnej kadencji na Złotym Tronie.
W reszcie kwestii niestety nie pomogę, ponieważ, jak część z Braci wie, jestem w Rotrii dopiero od niespełna 2,5 roku i niestety tamtych czasów pamiętać nie mogę. Z chęcią jednak dowiem się czegoś nowego z dyskusji Braci 

Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

Eminencja chyba pojawił się pod koniec rządów Klemensa III.

Jako Aurelio Bentini pojawiłem się w pierwszych dniach pontyfikatu Piusa V (Alberta Orańskiego). Miałem też epizod w 2014 roku jako Aurelio Borgiani - wtedy patriarchą był Innocenty IV (Tommaso Mancini).

Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep

Piusa VI. Piusem V był inny wybitny Rotr. 

Rzeczywiście, mój błąd 

Może to nie miejsce na takie uwagi, ale dodam tylko, że w kwietniu 2017 (najpewniej to był kwiecień) zarejestrowałem się w Rotrii z zamiarem zaangażowania się w nią, ale nie doczekałem się aktywacji konta 

Minął miesiąc, a ja mam pytanie - czy ktoś z Was pragnie wspomnieć Ojca Świętego Klemensa III? Z czym Wam się kojarzy jego pontyfikat?

Liczba postów: 2687
    Liczba wątków: 254

Chyba wszystko co warte uwagi zostało już wspomniane. Może przejdźmy do kolejnego pontyfikatu? 

(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii